TYYlikkäät vuodet – Turun yliopiston ylioppilaskunta 100 vuotta -teoksen julkistamistilaisuus

Ajankohta

Juhlavuoden kunniaksi ylioppilaskunnan satavuotinen historia on saatu yksiin kansiin.  Teos julkaistaan ravintola Assarin Ullakon Brygge-baarissa (Rehtorinpellonkatu 4 A, 20500 Turku) perjantaina 23.9. klo 18.00.

Kirja kertoo ylioppilaskunnan perustamisesta nykyhetkeen. Teoksessa käydään läpi erilaisten näkökulmien kautta turkulaisen opiskelijaelämän historiaa. Kirjassa käsitellään Turun yliopiston ylioppilaskunnan suhteita muihin opiskelijajärjestöihin ja kansainväliseen opiskelijamaailmaan, ylioppilasliikkeeseen vaikuttaneita aatteita ja politiikkaa. Lisäksi teos esittelee Turun ylioppilaslehden historiaa, opiskelijakulttuuria sekä paikkoja, joissa opiskelijaelämää on eletty.

Kirjan ovat kirjoittaneet kirjoittajaryhmänä FT Topi Artukka, FM Liisa Lalu, dosentti Otto Latva ja apulaisprofessori Panu Savolainen. Teoksen on taittanut graafikko Anna-Mari Tenhunen. Teos on kuvitettu valokuvaaja Anna Aution ottamilla valokuvilla sekä arkistomateriaalilla.

"Tämän teoksen lähtökohtana on hankkeen alkumetreiltä alkaen ollut luoda valtavirrasta poikkeava organisaatiohistoria sisällön, esitystavan ja kirjan esineellisyyden näkökulmista. Olemme pitäneet tärkeänä, että kirjassa kuuluu ja näkyy ylioppilaskunnan historian ja nykyisyyden diversiteetti, unohtamatta perinteistä organisaatiohistoriaa mutta keskittyen laajasti opiskelijaelämän vivahteisiin ja arjen maailmoihin", teoksen kirjoittajat toteavat kirjan esipuheessa.

Julkaisutilaisuudessa kuullaan teoksen kirjoitusprosessista sekä tekijöiden näkökulmasta että kirjoittajien työn tukena toimineen historiatoimikunnan näkökulmasta. Tilaisuuden avaa historiatoimikunnan puheenjohtaja Turun yliopiston rehtori emeritus Keijo Virtanen. Lisäksi tilaisuudessa on myynnissä historiateosten lisäksi muita ylioppilaskunnan juhlavuoden tuotteita.

”Vuosisataan mahtuu rakkautta, tuskaa, opintoja, aurasoutuja, Turun ylioppilaslehti, tuberkuloosia, inspehtooreja, journalismia, kirjallisia harrastuksia, uskontoa, urheilua, Akateeminen Karjala-seura, kieliriitoja, vuosijuhlia, sota-aika, pula-aika, uusi Ylioppilastalo, kiihkeää politiikkaa, marxilaisuutta, päiväkoteja, opiskelua, ylioppilaskylän futuristiset soluasunnot, puoluepolitiikkaa, seksuaalinen vapautuminen, keskikaljaa, osakuntia, ympäristöliike, baareja, jatkoja, haalareita, lakituksia, puheita, vappuja ja pikkuvappuja, irtosuhteita, kokeellista musiikkiskeneä, lama, ilmastoahdistus, EU-Suomi, vetoomuksia pyöräteiden puolesta, somen läpimurto, pandemioita, unelmia, koronavirus, suunnitelmia ja haaveita.”

Juhlateoksen julkaisu on ylioppilaskunnan monivuotinen projekti, joka on aloitettu jo vuonna 2016. Ylioppilaskunnan historiasta on julkaistu teoksia aiemmin vuosina 1932, 1972 ja 1997–2001, mutta nyt julkaistava teos on ensimmäinen, joka kattaa koko satavuotisen historian.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!