Perheelliset

Perhe

Opiskelevalla vanhemmalla on oikeus samoihin lapsiperheiden etuuksiin (mm. äitiys-, isyys- ja vanhempainrahat ja lapsilisät) kuin muillakin. Jos opiskelija saa äitiys-, isyys- tai vanhempainrahan kanssa samanaikaisesti myös opintorahaa, äitiys-, isyys- tai vanhempainraha maksetaan vähimmäismääräisenä. Mikäli opiskelija ei nosta opintotukea, voi vanhempainpäiväraha määräytyä työtulojen mukaan. Kelan nettisivujen lapsiperheiden-osiosta voi lukea lisää aiheesta.

1.1.2020 lähtien alaikäistä lasta huoltavan opiskelijan opintotukeen on kuulunut 100 euron huoltajakorotus. Huoltajakorotusta ei tarvitse hakea, vaan se myönnetään ja maksetaan automaattisesti osana opintotukea.

Opiskelijan kotikunta vastaa äitiys- ja neuvolapalveluista (Turku, Pori, Rauma), eivätkä ne kuulu YTHS:n piiriin. 

Perheenlisäykseen liittyvät muutokset ajankäytössä ja arjessa kannattaa huomioida hyvissä ajoin opintoja suunnitellessaan ja tässä apua voi kysyä omalta opinto-ohjaajaltaan yliopistolla. Perheenlisäys aiheuttaa muutoksia myös muihin aikatauluihin, joihin kannattaa tarvittaessa hakea apua.

Tietoa varhaiskasvatuspalveluista ja esiopetuksesta löytyy kaupunkien sivuilta (Turku, Pori, Rauma) Turussa Kupittaan alueella toimiva Turun ammatti-instituutin Wision Puuhaparkki tarjoaa lastenhoitopalvelua yli 1-vuotiaille lapsille. Puuhaparkkia pyörittävät lähihoitajaohjaaja, varhaiskasvatuksenopettaja sekä Turun ammatti-instituutin lähihoitajaopiskelijat. Lapsen voi tuoda hoitoon kolmeksi tunniksi.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Väestöliitto ja Suomen ylioppilaskuntien liitto ovat koostaneet perheellisen opiskelijan oppaan avuksi helpompaan arkeen.

Perheellisen opiskelijan opas

Opiskelijakaupunki Turku -projektirahoituksella HUMAKin opiskelijat toteuttivat vuonna 2018 perheellisen opiskelijan oppaan ajanhallintaan.

Perheellisen opiskelijan opas ajanhallintaan

Kaipaatko juttuseuraa? Haluaisitko löytää opiskelijaelämästä itsellesi sopivia aktiviteetteja? Turun yliopiston Mielen päällä -tukiopiskelijat tarjoavat vertaistukea myös perheellisille.

Tukiopiskelijatoiminnan tarkoituksena on, ettei yksikään opiskelija jää opiskelijayhteisön ulkopuolelle. Opiskelun ja perhe-elämän yhdistämisen kysymykset ovat tuttuja osalle tukiopiskelijoista, ja he ovat vertaistukitoiminnassa mukana juuri sinua varten.

> Ota yhteyttä tukiopiskelijaan Jutellaanko?-lomakkeen kautta!


TYY ylläpitää Facebookissa Turun yliopiston perheellisille opiskelijoille omaa vertaisryhmää. Ryhmässä voi keskustella muiden perheellisten opiskelijoiden kanssa, ja sitä käytetään myös ylioppilaskunnan tiedotuskanavana.

Liity Turun yliopiston perheellisten opiskelijoiden Facebook-ryhmään