TYY100

Taidemuseonmäen lakitus

TYYlikkäät vuodet – Turun yliopiston ylioppilaskunta 100 vuotta -teos käy läpi TYYn vaiherikkaan historian

Juhlavuoden kunniaksi ylioppilaskunnan satavuotinen historia on saatu yksiin kansiin. Teoksen voi ostaa omaksi TYYn palvelupisteeltä.

Kirja kertoo ylioppilaskunnan perustamisesta nykyhetkeen. Teoksessa käydään läpi erilaisten näkökulmien kautta turkulaisen opiskelijaelämän historiaa. Kirjassa käsitellään Turun yliopiston ylioppilaskunnan suhteita muihin opiskelijajärjestöihin ja kansainväliseen opiskelijamaailmaan, ylioppilasliikkeeseen vaikuttaneita aatteita ja politiikkaa. Lisäksi teos esittelee Turun ylioppilaslehden historiaa, opiskelijakulttuuria sekä paikkoja, joissa opiskelijaelämää on eletty.

Kirjan ovat kirjoittaneet kirjoittajaryhmänä FT Topi Artukka, FM Liisa Lalu, dosentti Otto Latva ja apulaisprofessori Panu Savolainen. Teoksen on taittanut graafikko Anna-Mari Tenhunen. Teos on kuvitettu valokuvaaja Anna Aution ottamilla valokuvilla sekä arkistomateriaalilla.

"Tämän teoksen lähtökohtana on hankkeen alkumetreiltä alkaen ollut luoda valtavirrasta poikkeava organisaatiohistoria sisällön, esitystavan ja kirjan esineellisyyden näkökulmista. Olemme pitäneet tärkeänä, että kirjassa kuuluu ja näkyy ylioppilaskunnan historian ja nykyisyyden diversiteetti, unohtamatta perinteistä organisaatiohistoriaa mutta keskittyen laajasti opiskelijaelämän vivahteisiin ja arjen maailmoihin", teoksen kirjoittajat toteavat kirjan esipuheessa.

”Vuosisataan mahtuu rakkautta, tuskaa, opintoja, aurasoutuja, Turun ylioppilaslehti, tuberkuloosia, inspehtooreja, journalismia, kirjallisia harrastuksia, uskontoa, urheilua, Akateeminen Karjala-seura, kieliriitoja, vuosijuhlia, sota-aika, pula-aika, uusi Ylioppilastalo, kiihkeää politiikkaa, marxilaisuutta, päiväkoteja, opiskelua, ylioppilaskylän futuristiset soluasunnot, puoluepolitiikkaa, seksuaalinen vapautuminen, keskikaljaa, osakuntia, ympäristöliike, baareja, jatkoja, haalareita, lakituksia, puheita, vappuja ja pikkuvappuja, irtosuhteita, kokeellista musiikkiskeneä, lama, ilmastoahdistus, EU-Suomi, vetoomuksia pyöräteiden puolesta, somen läpimurto, pandemioita, unelmia, koronavirus, suunnitelmia ja haaveita.” (Lainaus kirjasta)

Juhlateoksen julkaisu on ylioppilaskunnan monivuotinen projekti, joka on aloitettu jo vuonna 2016. Ylioppilaskunnan historiasta on julkaistu teoksia aiemmin vuosina 1932, 1972 ja 1997–2001, mutta nyt julkaistava teos on ensimmäinen, joka kattaa koko satavuotisen historian.

TYYn jäsenet voivat hankkia kirjan hintaan 35 euroa. Muille hinta on 50 euroa. Kirja on myynnissä tällä hetkellä TYYn palvelupisteellä. Teos voidaan myös postittaa postikuluja vastaan. Jos haluat tilata teoksen postitse, ole yhteydessä tyy-kanslia@utu.fi

Teoksen lisäksi TYYn palvelupisteellä on myynnissä myös kangaskassi tyylikkäällä yo-talo-kuosilla hintaan 5,99€ sekä hienot sinivalkoiset TYY-sukat hintaan 8,99€. 

TYYn historiateos. Kuva: Anna Autio


TYYntä ja myrskyä – Sata vuotta opiskelijaelämää

Turun yliopiston ylioppilaskunnan satavuotisesta historiasta kertova TYYntä ja myrskyä – Sata vuotta opiskelijaelämää on avautunut Liedon Vanhalinnan makasiiniin. Näyttely juhlistaa satavuotiasta ylioppilaskuntaa ja kertoo opiskelijaelämän historiasta. Vuosisataan on mahtunut paljon: kymmeniä vappuja ja vuosijuhlia, uusia toimitiloja, edustajistovaaleja, vino pino kannanottoja ja paljon muuta.

Näyttelyssä on esillä TYYn esineistöä ja taidetta. Runsaslukuiset valokuvat, videot ja musiikki elävöittävät tarinaa menneiden opiskelijasukupolvien arjesta ja juhlasta. Samalla esiin piirtyy välähdyksiä vuosikymmenten takaisesta Turusta sekä vapaa-ajan, urheilun ja asumisen historiasta – muuttuvasta maailmasta, jonka osa TYY jäsenineen on ollut.

Näyttely on esillä 1.10.2023 asti, ja se sisältyy museon pääsylipun hintaan. Liedon Vanhalinnan aukioloajat ja hinnat voit tarkastaa täältä.

Kuva tyyn näyttelystä

Kuva täynnä merkkejä olevista haalareista TYYn näyttelystä