Asuminen

Edullinen ja laadukas asuminen on opintojen sujuvuuden perusedellytys. Turun yliopiston opiskelijoille on tarjolla monipuolisia asumisvaihtoehtoja.
 

Turun Ylioppilaskyläsäätiö

TYY perusti vuonna 1966 Turun Ylioppilaskyläsäätiön huolehtimaan Turun alueen opiskelijoiden asumisesta. Suuri osa Turkuun saapuvista opiskelijoista hakee asuntoa Turun ylioppilaskyläsäätiöltä eli TYS:ltä. TYS on opiskelijalle turvallinen ja helppo vaihtoehto: vuokrataso on opiskelijaystävällinen, vuokraehdot reiluja ja opiskelijan erityistarpeet on huomioitu asumispalveluissa. Vuokraan sisältyy sähkö, vesi, internetyhteys ja neljä saunavuoroa kuukaudessa.

Asuntoa TYS:ltä voi hakea opintojen missä tahansa vaiheessa, jo 3 kuukautta ennen asunnon tarvetta. Esimerkiksi uudet opiskelijat voivat hakea asuntoa ennen opiskelupaikan varmistumista. TYS huomioi myös muutokset elämäntilanteessa ja asumistarpeissa, joten vaihtaminen asuntokohteiden ja -tyyppien välillä on tehty mahdollisimman joustavaksi. Vuokrasopimuksen voi tehdä joko toistaiseksi voimassaolevaksi tai määräaikaiseksi. Asuntoa TYS:ltä voit hakea täyttämällä hakemuksen TYS:n verkkosivuilla.

 

Vapaiden markkinoiden vuokra-asunnot

Mikäli TYSin kautta asunnon saaminen ei onnistu, kannattaa myös hakea vuokra-asuntoa yksityiseltä puolelta. Yksityisten asuntojen hinnat ovat tyypillisesti kuitenkin TYSin asuntoja kalliimpia. Asuntoa voi hakea mm. seuraavien verkkosivustojen kautta:

Facebook-ryhmät ja -sivut

Mistä apua syksyn tilapäiseen asunnontarpeeseen?

Väliaikaiseen asunnontarpeeseen voi ratkaisua mm. seuraavista paikoista:

Usein ratkaisu tilapäiseen majoittumiseen löytyy ystävän tai opiskelukaverin sohvalta. Majoittamisen pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen ja molemminpuoliseen kunnioitukseen. Ennen majoittumista olisi hyvä, että majoittaja ja majoittuja sopisivat yhdessä pelisäännöistä. Tässä hyödyllinen lista, jonka avulla voitte yhdessä sopia majoittumisen säännöistä.

Hätämajoituksen periaatteet vakituiselle asukkaalle ja majoittujalle

Sopikaa yhdessä

  • kuinka pitkään majoitus kestää
  • mikä on käytäntö aterioiden, ruokatarpeiden ja muiden päivittäistavaroiden jakamisen suhteen
  • onko vieraalla käytössä oma avain tai millä tavalla kulkeminen asuntoon muuten hoidetaan
  • millainen melutaso asunnossa on ok (erityisesti ilta-aikaan)

Ohjeita väliaikaismajoituksen tarjoavalle:

Muista, että tarjoat väliaikaista majoitusta lähtökohtaisesti vapaaehtoisperiaatteella – et voi vaatia majoittujalta erillistä korvausta, ellette keskenänne erikseen sovi siitä. Et ole kuitenkaan velvollinen tarjoamaan majoittujalle ruokaa tai muita päivittäishyödykkeitä. Ohjeista majoittujaa siitä, mistä hän löytää tarvitsemansa asiat asunnossa (esim. astiat).

Ohjeita majoittujalle:

Muista, että olet lyhytaikaisessa väliaikaismajoituksessa. Etsi aktiivisesti pysyvää asuntoa, ellei sinulla sellaista vielä ole tiedossa. Huolehdi lähtökohtaisesti omista ruokatarpeistasi ja muista päivittäistavaroista (hammastahna, saippua ym.).
Kunnioita vakituisen asukkaan yksityisyyttä ja kotirauhaa. Pidä tavarasi hyvässä järjestyksessä.
Kysy, jos mieltäsi askarruttaa jokin asia asunnossa tai vaikka laitteiden käytössä