SYLin Jenny Kasongon haastattelu rasismin vastaisella viikolla

TYY haastatteli Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksen jäsen Jenny Kasongoa rasismista ja pyysi häntä lähettämään terveiset Turun yliopiston opiskelijoille. Kasongo vastaa SYLissä sosiaalipolitiikasta (toimeentulo, yhdenvertaisuus) kielipolitiikasta sekä järjestöistä ja kulttuurista.

SYL:n Jenny Kasongo

Jenny Kasongo. Miten rasismi näkyy oppilaitoksissa tai yliopistolla?

Rasismi ilmenee monella tasolla. Olen pari vuotta sitten toiminut Students of Colour -opiskelijajärjestön puheenjohtajana ja selvitellyt opiskelijoiden kohtaamia rasistisia tilanteita. Useammat liittyvät luennossa tapahtuvaan avoimeen rasistiseen käytökseen joko luennoitsijan tai opiskelijan toimesta.

Rasismia esiintyy myös koko koulutusjärjestelmässä niin sanottuna rakenteellisena rasismina. Monia etniseen vähemmistöön kuuluvia ohjataan nivelvaiheessa ammattikoulun piiriin, vaikka keskiarvo ja taidot riittäisivät yliopistoon. Esimerkiksi Suomen romanit ovat erittäin aliedustettuja yliopistoissa. Aliedustettavuus ei liity yksilöiden osaamiseen, vaan ennakkoluuloiseen ja rasistiseen asenteeseen Suomen romaneja kohtaan.

Entä muualla yhteiskunnassa?

Rasismia voi esiintyä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, neuvoloissa, sosiaali- ja terveyspalveluissa, rekrytoinnissa, työpaikoilla ja asunnon haussa. Rasismi ei ainoastaan tarkoita avointa, selkeää syrjintää yksilöä tai ryhmää kohtaan. Rasismi usein ilmenee hiljaisena syrjivänä käytöksenä. Oletuksena siitä, että etniseen vähemmistöön kuuluvat olisivat vähemmän arvokkaita, vähemmän ihmisiä.

Miten rasismia voitaisiin ennaltaehkäistä oppilaitoksissa ja yliopistolla?

Ennaltaehkäisyn keskeinen tekijä on rasismin tunnistaminen. Liian usein rasismin kokemuksia pidetään tulkinnanvaraisina eikä kokenutta uskota. Opetustilanteissa on tarpeen muistaa puhua kunnioittavasti kaikista ihmisryhmistä. Antirasismikoulutusta tulisi tarjota niin opiskelijoille kuin henkilökunnalle.

Myös paljon puhutusta turvallisemman tilan periaatteita on hyvä käyttää eri tapahtumien ja luentojen yhteydessä. Turvallisemman tilan periaatteiden tarkoituksena on varmistaa, että jokainen ymmärtää.

Yliopistoissa tulee saada selkeyttä häirintä- ja syrjintätapauksien puuttumiseen. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusteemojen yhteydessä tulee kiinnittää enemmän huomiota esimerkiksi maksettuun palkkaan.

Tärkeää rasismin ennaltaehkäisyssä on tukea eri yliopistojen tutkimuslaitoksia, jotka tutkivat rasismin moninaista ilmiötä.

Mitä yksittäinen opiskelija voi tehdä?

Yksittäisen opiskelijan ei tarvitse olla sankari. Riittää, että on solidaarinen. Jos näkee rasistista käyttäytymistä siihen voi puuttua tai jälkikäteen antaa tukea rasismia kokeneelle.

Olet näkyvä henkilö opiskelijaliikkeessä ja monille syrjintää vastaan taisteleville esikuva. Mitkä terveiset antaisit kaikille rasismia, syrjintää tai vähemmistöstessiä kokeneille?

En millään pystyisi väittämään olevani esikuva muille. Kiinnostukseni antirasismin teemoihin kumpuavat omista, kavereiden ja sukulaisten kokemuksista. Haluan Suomesta paremman paikan mahdollisille tuleville lapsilleni. Toivon, että Turun ylioppilaskunnassa etniseen vähemmistöön kuuluvat järjestäytyvät, perustavat paikallisen opiskelijajärjestön ja pitävät tiivistä yhteyttä toisiin. Poliittista agendaa ei tarvitse olla, mutta järjestö tai yhteisö parhaimmillaan tuo voimauttavia kokemuksia.

Mitkä terveiset antaisit kaikille Turun yliopiston opiskelijoille TYYn rasismin vastaisella viikolla? 

Toivon, että rasismin vastainen viikko herättelee monia tiedostamaan omat ennakkoluulonsa ja etuoikeutensa.