Näissä vaaleissa on pelissä opiskelijoiden toimeentulo sekä koulutuksen tulevaisuus

Tänään 22.3. alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys.

Turussa ennakkoäänestys alkaa tilanteessa, jossa yliopiston alkuvuoden sopeuttamistoimet ovat vielä kirkkaana opiskelijoiden mielissä. Vaaliasetelmat ovat yllättävän saman tapaiset kuin 8 vuotta sitten ennen kuin Juha Sipilän hallitus asteli kuvioihin. Puolueet ovat yksimielisesti julistaneet, että koulutus on erityissuojeluksesta – monia koulutuslupauksiakin on annettu. Jotta emme toistaisi menneisyyden virheitä, on meidän tunnettava historia. 

Juha Sipilän hallitus leikkasi hallituskaudellaan 2015-2019 yli 690 miljoonaa euroa koulutuksesta koulutuslupauksestaan huolimatta. Sitä edeltävien Kataisen ja Stubbin hallitusten aikana leikattiin niin ikään satoja miljoonia.   

Korkeakouluilta Sipilän hallitus vähensi rahoitusta 110 miljoonaa euroa. Lisäksi hänen hallituksensa toteutti indeksijäädytyksen, joka aiheutti korkeakoulujen rahoitukseen 220 miljoonan euron lisävajeen. Tämä on ajanut korkeakoulut yt-neuvotteluihin kaikkialla Suomessa vuoden 2015 jälkeen – Turun yliopistossa oli viimeksi muutosneuvottelut vuonna 2015, jonka lopputuloksena syntyi sopeuttamis- ja kehittämisohjelma, jotta talous saataisiin tasapainoon vuoteen 2019 mennessä ilman henkilöstövaikutuksia. Vuosien 2022-2023 sopeuttaminen on tämän ohjelman suora jatkumo. Tällä kertaa henkilöstövähennyksiltäkään ei vältytty, sillä jatkuvan oppimisen toimintaan keskittyvä Brahea-keskus päätettiin lakkauttaa. Päätös johtaa yli 40 ihmisen irtisanomiseen. 

Koulutuksen rahoituksen lisäksi Sipilän hallitus leikkasi myös opintorahasta 86 euroa sekä jäädytti indeksit muutamaksi vuodeksi. Opintotuen indeksit palautettiin vasta Marinin hallituskaudella vuonna 2020, mikä toi opintorahaan 18 euron korotuksen vuosien 2020 ja 2022 välillä.  

Nyt vaalikeskustelujen alla sekä kokoomuksen että kristillisdemokraattien piirissä on pohdittu opiskelijoiden siirtämistä pois yleiseltä asumistuelta ja palauttamista asumislisän piiriin, mikä heikentäisi edelleen opiskelijoiden toimeentuloa. Vaikka kokoomus onkin perääntynyt tästä aikeestaan, voi ehdotus hallitusneuvotteluiden tiimellyksessä palata uudelleen pöydälle. Myös opintolainan entistä suurempi lainapainotteisuus on vilahdellut esimerkiksi valtiovarainministeriön 6.3. ehdottamassa leikkauslistassa. TYY onkin jo hereillä ja valmiina barrikadeille opiskelijoiden puolesta tarpeen vaatiessa. 

Opiskelijoilla on paljon pelissä. Vaalikeskustelun aikana useat eri puolueet ovat pohtineet mahdollisuutta heikentää opiskelijoiden toimeentuloa sekä leikata koulutuksesta. Myös indeksien jäädyttäminen on koulutuksesta leikkaamista, koska yleinen hintataso kasvaa koko ajan. Jos samalla vielä päätettäisiin lisätä korkeakoulujen aloituspaikkoja, olisi yhtälö mahdoton. Laadukas koulutus vaatii panostuksia – ei heikennyksiä.  

Opiskelijoiden kannalta kielteisten poliittisten liikkeiden ja henkilöiden menestys näissä vaaleissa voi johtaa uusiin massiivisiin koulutusleikkauksiin, jotka voivat edelleen johtaa uusiin irtisanomisiin Turun yliopistossakin lähivuosina. Digitalisaation myötä työn luonnekin muuttuu kovaa vauhtia, ja stressi valmistumisen jälkeisestä työpaikasta on kovaa. Tätä stressiä ei helpottaisi nykyistä suurempi velkapotti, jos opintotuen lainapainotteisuutta lisättäisiin. 

Opiskelijoilla on näissäkin vaaleissa – 2015 vaalien tapaan - pelissä osapuilleen kaikki. Tänä keväänä ja kesänä uuden hallituksen hallitusneuvotteluissa päätetään meidän monien loppu opiskeluajan toimeentulosta sekä suomalaisten korkeakoulujen tulevaisuudesta. 

TYY järjestää äänestystempauksen huomenna 23.3. kello 11.30 Yliopistomäellä. Pue haalarisi päälle ja tule mukaamme vaikuttamaan Suomen suuntaan.  

Ja mikä tärkeintä. 

Annathan äänesi laadukkaan koulutuksen ja tutkimuksen puolesta.  

 

Jimi Salonen, TYYn hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka ja kuntapolitiikka