Haku TYYn hallitukseen vuodelle 2023 on avattu

Hakijat TYYn hallitukseen on julkaistu. Voit tutustua hakijoihin tämän linkin takaa.
 

TYYn hallitus tarvitsee monipuolisen edustuksen jäsenistämme, joten juuri sinä voisit toimia TYYn hallituksessa. TYYn hallitus on opiskelijoiden äänitorvi yliopistoyhteisössämme. Hallituksessa pääset vaikuttamaan Turun yliopiston opiskeluolosuhteisiin sekä kehittämään yhteistä opiskelijakulttuuriamme ja -yhteisöämme. Hallituksessa työskentelet säännöllisesti muun muassa yliopiston johdon, kampuskaupunkien ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa sen eteen, että Turun yliopisto olisi entistä parempi opiskelupaikka. Lisäksi pääset osallistumaan valtakunnalliseen vaikuttamiseen yhdessä muiden ylioppilaskuntien kanssa ja tekemään töitä sen eteen, että opiskeluaika olisi elämän parasta aikaa.

Hallitus vastaa toimintasuunnitelman toteuttamisesta, edustaa ylioppilaskuntaa sekä käyttää yleistä toimeenpanovaltaa sääntöjen ja edustajiston päätösten rajoissa. Lisäksi hallituslaiset vastaavat eri sektoreiden toiminnasta. Tällaisia sektoreita ovat muun muassa koulutuspolitiikka, sosiaalipolitiikka kansainväliset asiat, järjestöasiat, opiskelijakulttuuri, liikunta, yritysyhteistyö, kehitysyhteistyö, ympäristö, viestintä sekä kunnallispolitiikka. Lisää sektoreiden toiminnasta voit kysyä nykyisiltä hallituslaisilta.

Hallitustyöskentely koostuu joustavasti päivä- ja iltamenoista. On tiettyjä yhdessä sovittuja tapaamisia ja kokouksia, joihin hallituslaisilta oletetaan läsnäoloa. Hallituslaisille maksetaan kuukausittain palkkio (ei kahdelta kesäkuukaudelta), jonka tarkoituksena on mahdollistaa täysipainoinen keskittyminen hallitustyöskentelyyn.

Luottamustoimi ei noudata virastoaikoja, vaan sovitut palaverit, asioihin perehtyminen ja tapaamiset hoidetaan siten kuin hallituksen, työntekijöiden ja sidosryhmien kanssa parhaaksi nähdään. Hallitustyöskentelyyn kuuluu päivällä tehtävän työskentelyn ja kokousten lisäksi monia edustustapaamisia, jotka ovat usein iltaisin ja viikonloppuisin; vastapainona hallituksen jäsenten ei edellytetä olevan päivittäin aamusta asti toimistolla. Tärkeintä työskentelyssä on, että edustajiston päätökset ja muut projektit pannaan toimeen.

Hallitustyöskentely edellyttää järjestelmällistä otetta ja paineensietokykyä ja sosiaalisia taitoja. Hallituksessa on aina edustettuina hyvin erilaisia näkökantoja ja hallituslaiset tapaavat paljon ihmisiä. Hallituslaiselta vaaditaan kykyä tehdä kompromisseja ja tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen. 

Hallituksen jäseniä valitessaan edustajisto kiinnittää huomiota erityisesti motivaatioon ja kiinnostukseen tehtävää kohtaan, aiemman kokemuksen laaja-alaisuuteen, esiintymistaitoihin, oppimis- ja reflektointikykyyn sekä ryhmä- ja yhteistyötaitoihin laajemmin. Huomiota kiinnitetään myös siihen, että hakija tiedostaa, mihin hän on hakemassa: tähän vaikuttavat esimerkiksi realistinen käsitys tehtävänkuvasta sekä halu sitoutua tehtävään ja käyttää siihen riittävästi aikaa. Toisaalta puntaroitavana asiana on hakijoiden monipuolisuus ja edustuksellisuus sekä hallituksen muotoutuminen kokonaisuutena.  

Hallitustyöskentely kestää yhden vuoden, ja uusi hallitus aloittaa tehtävässään 9.1.2023. 
 

Oletko kiinnostunut toimimaan TYYn hallituksessa?

TYYn kauden 2022–2023 edustajisto valitsee vuoden 2023 hallituksen marraskuun kokouksessaan keskiviikkona 30.11.2022. Esitykset hallituksen kokoonpanoksi tulevat edustajistoryhmiltä.

Tule kuulemaan tarkemmin TYYn hallituksessa toimimisesta ja hallitushaku prosessista 2.11. klo 18-19 infotilaisuuteen. Tapahtuma järjestetään TYYn toimistolla (TYYn kansliaa vastapäätä). Tapahtumaan tarjotaan mahdollisuus osallistua myös etänä, voit liittyä etänä tästä linkistä (https://utu.zoom.us/j/68094319863). Infotilaisuudessa tarjotaan katsaus siihen, mitä on olla hallituslainen – tule siis kuulemaan ja keskustelemaan esimerkiksi siitä, millainen on hallituksen työviikko ja minkälainen TYY on hallituslaisen näkökulmasta. Lisäksi infotilaisuudessa käydään läpi hallitushakuprosessia sekä sitä, miten hakuun kannattaa valmistautua. Tervetuloa kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan!

Miten lähteä TYYn hallitusehdokkaaksi?

Ole yhteydessä haluamaasi edustajistoryhmään ja kerro kiinnostuksestasi työskennellä entistä paremman ylioppilaskunnan ja yliopistoyhteisön eteen. 

On suositeltavaa, että hallituksessa toimimisesta kiinnostuneet tutustuvat ylioppilaskunnan toimintaa ohjaaviin dokumentteihin jo ennalta. Tärkeitä dokumentteja ovat muun muassa ylioppilaskunnan strategia, toimintasuunnitelma ja tavoiteohjelma, linjapaperi sekä talousstrategia ja talousarvio. Huomioithan, että vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksytään 30.11. edustajiston kokouksessa. Dokumenteista on käyty lähetekeskustelu 19.10. järjestetyssä edustajiston kokouksessa. Lisäksi on hyvä olla yhteydessä istuvaan hallitukseen ja työntekijöihin sekä kysellä ajankohtaisista asioista ja hyvistä perehtymismateriaaleista. Ota täältä sähköpostitse rohkeasti yhteyttä ja sovi keskustelu aika!

Hakuprosessi 

Hakuprosessiin sisältyvät seuraavat vaiheet: hakemuksen kirjoittaminen, haastattelut ja paneeli. 

Hakemus

Liitä hakemukseen mukaan seuraavat asiat:

Perustiedot:

  • Oma valokuva
  • Nimi
  • Sähköposti (ei julkaista)
  • Puhelinnumero (ei julkaista)
  • Esittävä edustajistoryhmä

Teksti (merkkiraja 2500 merkkiä sis. välilyönnit):

  • Kuka olet?
  • Miksi haet TYYn hallitukseen?
  • Minkälaiset tehtävät tai sektorit kiinnostavat sinua hallituksessa?

Luettelo:

  • Tehtävän kannalta merkittävät luottamustehtävät

Luetteloa ei lasketa tekstiosan merkkimäärään, vaan se on oma erillinen kohtansa. Älä siis laske luetteloa 2500 merkin rajaan mukaan.

Ennakkohakemukset tulee jättää sähköpostilla edustajiston puheenjohtajalle Aliisa Wahlstenille osoitteeseen alalwa@utu.fi viimeistään tiistaina 8.11.2021 kello 23.59. TYY julkaisee ryhmien nimeämien ehdokkaiden tiedot ja kuvat esittelysivulla 9.11. Mikäli kuvaustekstissäsi tai luettelossasi on sisältöjä, joita et halua julkaistavaksi TYYn verkkosivuilla, toimitathan julkaistavan version tekstistäsi 8.11.2021 kello 23.59 mennessä osoitteeseen alalwa@utu.fi. Hakijoiden yhteystietoja eli puhelinnumeroa ja sähköpostiosoitetta ei julkaista verkkosivuilla, vaan niitä tarvitaan TYYn ja ehdokkaiden väliseen yhteydenpitoon.

Haastattelut

Ennakkohakemuksen jättäneet kutsutaan haastatteluihin. Haastattelut järjestetään viikolla 46. Haastatteluista tehdään tallenne, jota edustajiston jäsenten on mahdollista tulla katsomaan sovittuina ajankohtina TYYn toimistolle tutustuakseen paremmin TYYn hallitushakijoihin. Haastatteluvideot on tarkoitettu vain edustajiston jäsenten käyttöön ja ne poistetaan hakuprosessin jälkeen. Haastattelun tarkempi ohjeistus lähetetään ennakkohakemusten määräpäivän 8.11. jälkeen ennakkohakemuksen jättäneille. Haastatteluista vastaa TYYn valintatoimikunta, jossa puheenjohtajana toimii Jenni Jäntti (jejojan@utu.fi).

Paneeli:

TYYn hallitusehdokkaille järjestetään ehdokaspaneeli perjantaina 25.11. kello 15.00 alkaen Turun kampusalueella, Educariumin salissa Edu1. Hakijoita tiedotetaan myös paneeliin valmistautumisesta tarkemmin 8.11. jälkeen.

Uuden hallituksen perehdytys

Vuoden 2023 hallitus aloittaa perehtymisen tehtäväänsä jo vuoden 2022 puolella. 

Perehdytysten alustava aikataulu:
Ma 5.12. klo 10 - 15 Perehtymistä TYYn toimintaan
Ti 6.12. klo 15 - 18 Uusi hallitus osallistuu itsenäisyyspäivän soihtukulkueeseen
Ke 7.12. (klo 9 - 12 mahdollisuus tulla seuraamaan vanhan hallituksen päiväkoulua ) klo 13 - 16 perehtymistä TYYn toimintaan, klo 19 alkaen illanvietto uuden ja vanhan hallituksen kesken
Pe 9.12. (klo 10 - 11 mahdollisuus tulla seuraamaan vanhan hallituksen kokousta) klo 11 - 14 tutustumista TYYn henkilöstöön
Ti 13.12. klo 15 - 17 uuden hallituksen toivotaan osallistuvan TYYn glögeille
To 15.12. klo 12 - 15 uuden hallituksen ensimmäinen päiväkoulu
Pe 16.12. klo 10 - 14 uuden hallituksen järjestäytymiskokous ja perehdytystä sektoreittain
Ma 19.12. klo 10 - 14 Perehdytystä sektoreittain

Hallitus aloittaa ensi vuonna työskentelynsä 9.1.

Lisätietoja:

Aliisa Wahlsten
edustajiston puheenjohtaja

alalwa@utu.fi

Jenni Jäntti
valintatoimikunnan puheenjohtaja

jejojan@utu.fi