Kestävän Kehityksen viikko 2022

Tapahtuma-aika

Ilmoittaudu tapahtumiin tämän linkin kautta. Huomioithan, että Reilun Kaupan keskustelutilaisuuten on oma linkkinsä ja kirppiapproon ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. 

TYYn kestävän kehityksen viikko saapuu jälleen 3.10.-7.10.2022!

Miten yritykset ottavat toiminnassaan huomioon ilmaston, ympäristön ja ihmisoikeudet? Löytyykö kaupasta vastuullisesti tuotettuja vaatteita? Entä läppäreitä ja puhelimia?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia tänä syksynä kun TYY ja kahdeksan muuta ylioppilaskuntaa järjestävät vastuulliseen kuluttamiseen liittyviä teemaviikkoja. Luvassa on kiinnostavia keskustelutilaisuuksia, työpajoja, seminaari, ekskursio ja aiempina vuosina suosioon noussut kirppisapro.

Tarkoituksena on haastaa opiskelijat muuttamaan kulutustottumuksiaan vastuullisemmiksi sekä edistämään vastuullisia kulutuspäätöksiä opiskelijajärjestöissä ja yliopistolla. 

Jos osallistut kolmeen tai useampaan keke-viikon tapahtumaan saat keke-viikon virallisen haalarimerkin!

Viikon ohjelma: 

Maanantai 03.10.

Klo 9-10: Aamukahvitilaisuus Turku-salissa

Kestävän kehityksen viikko pyörähtää käyntiin aamukahveilla. Tervetuloa nauttimaan Reilun kaupan kahvia ja tutustumaan samalla viikon ohjelmaan sekä Turun yliopiston kestävän kehityksen sektorin työhön. Esittelyssä myös Huussi ry:n kehitysyhteistyöhanke, jonka toteuttamisessa TYY on mukana.

 

Klo 15-17: Kuinka pukeutua kestävästi? -työpaja Kampuskappelilla

Keskustelua vaateteollisuuden eettisistä ja ekologisista ongelmista sekä vinkkejä vaatteiden käyttöiän pidentämiseen tarjoaa Rinna Saramäen tähdittämä vaatetyöpaja. Rinna on vaatesuunnittelua opiskellut tietokirjailija, joka on tunnettu teoksistaan ”Hyvän mielen vaatekaappi” ja ”250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman”.

Keskustelun lomassa voi korjata omia pientä fiksausta vaativia vaatteita, joten jos neuletakin nappi repsottaa tai sukkahousujen reiät huutavat parsimaan, ota korjausta vaativat vaatteet ja mahdollisesti omia tarvikkeita (neulaa, lankaa…) mukaan niin laitetaan ne yhdessä kuntoon!

 

Tiistai 04.10.

Klo 14-16: Reilun kaupan keskustelutilaisuus / etätoteutuksena.

Riittääkö ruoka? Ilmastokriisin vaikutukset ruokaturvaan -keskustelutilaisuus
Reilu kauppa

Kaikilla ihmisillä tulisi olla joka päivä riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa. Ilmastokriisi vaikuttaa kuitenkin ruokaturvaan monin tavoin: lämpöaallot, kuivuus ja tulvat ovat heikentäneet miljoonien ihmisten ruokaturvaa varsinkin Afrikassa, Aasiassa sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa. Esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden kautta ilmastokriisi voi myös pahentaa konflikteja. 

Onko edes mahdollista syödä eettisesti ja ekologisesti? Miksi lähes 700 miljoonalla ihmisellä ei ole riittävästi ruokaa, vaikka maailmassa tuotetaan riittävästi ruokaa kaikille? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Reilun kaupan ja Turun yliopiston Aalto yliopiston asiantuntijoiden johdolla tiistaina 4.10. klo 14-15.30. Tilaisuus järjestetään osana TYYn ja JYYn kestävän kehityksen viikkoja. Ilmoittautua voit tästä linkistä.

 

Keskiviikko 05.10.

Klo 10-12: Vastuullisuusseminaari luentosalissa XII (agora-rakennus)

Keskiviikon seminaarissa kuullaan eri näkökulmia kestävästä arjesta. Lisäksi pohditaan, millaisilla teoilla voimme itse vaikuttaa ja minkälaisia rakenteita yhteiskunnan kestävään siirtymään tarvitaan. Puhujina tapahtumassa ovat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, kestävän kehityksen asiantuntija Jutta Mäkinen (UTU) ja Valonian Silja Ngobse Tapahtumassa on kahvitarjoilu ja pientä välipalaa seminaarin päätteeksi. 

 

Klo 11-18: Kirppisappro

Kuluttavien syyskelien pelastaja Kirppisappro on taas täällä! Approlla kierretään baarien sijaan Turun kirpputoreja ja kerätään leimoja appropassiin. Koska emme halua kannustaa turhaan kuluttamiseen, leiman saa passiin vierailemalla kirpputorilla, mitään ei siis tarvitse ostaa. Tämä on oiva tilaisuus tutustua alueen kirpputoreihin ja ansaita samalla kirppisappro-merkki koristamaan haalareita.

Stadi, josta passin & haalarimerkin voi hakea on avoinna keskiviikkona klo 11-14 ja 16-18 ja sijaitsee Assarin Ullakon edessä. 

 

Torstai 06.10.

Klo 16-18: Eetti ry:n yritysvastuutyöpaja Turku-salissa

Mitä yritysvastuulla tarkoitetaan? Mistä tiedän, voiko vaatekaupan tai elektroniikkaliikkeen 

vastuullisuuslupauksiin luottaa? Miten opiskelija voi edistää vastuullisuutta esimerkiksi yliopistolla tai ainejärjestössä? Tule mukaan Eettisen kaupan puolesta ry:n vastuullisuuskoulutukseen oppimaan uutta ja tutustumaan muihin aiheesta kiinnostuneisiin! Tilaisuus järjestetään Turku-salissa 6.10. klo 16-18. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tilaan pääsee hissillä, ja annamme ilmoittautuneille tarkemmat ohjeet saapumisesta.

Tarkemmat tiedot lähetetään ilmoittautuneille ennen tapahtumaa. Ilmoittautua voit täältä. Tervetuloa!

 

Perjantai 07.10.

Klo 10-16: Ekskursio Turussa

Ekskursiolla suuntaamme tutustumaan UFF:n ja Luonnonvarakeskuksen toimintaan. Selvitämme muun muassa, minkälaisia uravaihtoehtoja kestävä kehitys tarjoaa, kuinka voimme vaatteiden kierrätyksellä vaikuttaa kehittyvien maiden ihmisten elämään, sekä millainen rooli luonnonvaratutkimuksella on kestävyysmuutoksessa.

 

Ilmoittaudu tapahtumiin tämän linkin kautta. Huomioithan, että Reilun Kaupan keskustelutilaisuuten on oma linkkinsä ja kirppiapproon ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. 

Esteettömyys: käytettävät tilat eivät ole täysin esteettömiä, joten olethan sähköpostitse yhteydessä TYYn kansainvälisten asioiden asiantuntijaan Vilmaa (tyy-internationalspecialist@utu.fi), jos toivot lisätietoja jonkun tilan esteettömyydestä tai sinulla on erityistarpeita tapahtumiin osallistumisen suhteen.