Työnlausujat

Ajankohta
-

Työnlausujat

Työnlausujat-lausuntakuoro joukkolausuu työläisrunoutta! 

Kansaa kutsutaan koolle kokemaan ilmiömäinen työläiskuoron spektaakkeli Turun ylioppilasteatterille!

Työnlausujat-nykyteatteriesitys on mahtipontinen dokumentaarinen tutkielma teatterintekijä Elli Tompurin (1880–1962) johtamasta työläiskuorosta. Räväkän Tompurin ohjaama Työnlausujat-puhekuoro toimi vuosina 1935–1940 ja lausui työläisrunoutta. Turun ylioppilasteatterin esitys Työnlausujat tuo yleisön eteen spektaakkelimaisen liikkeellisen ja lausunnallisen tulkinnan alkuperäisestä kuorosta. Esitys on Työnlausujat-kuoron hengessä yhteiskunnallinen ja kantaaottava. Esityksen tekstin ovat kirjoittaneet ja koonneet kesän 2023 aikana teoksen ohjaaja Emmi Ihalainen yhdessä esiintyjien kanssa. Esitys on tulkattu viittomakielelle.

Mitä on nykypäivän suomalainen työläisrunous? Onko se runoutta, mielipidekirjoituksia, lyriikkaa vai kenties instastoryja?

“TYÖNANTAJAT: Kiitos hakemuksestanne. Valintamme ei kohdistunut tällä kertaa sinuun.”
(ote käsikirjoituksesta)

“KAIKKI: Saako olla kuitti?”
(ote käsikirjoituksesta)

“Katsokaa käsiä, miljoonia ja taas miljoonia työläiskäsiä. Ne ovat väkevät viisaat kädet. Hyvät kädet.”
(ote käsikirjoituksesta; alkuperäisteksti Arvo Turtiainen, Kädet, 1946)

 

Työnlausujat-puhekuoro


Tompurin johtama Työnlausujat-puhekuoro koostui työväenluokasta ja lausui työläisrunoutta. Kuoro lausui muun muassa Eino Leinon, Katri Valan ja Viljo Kajavan runoja. Kuoron kantavia teemoja olivat työläisten oikeudet ja sodanvastaisuus. (Mäkinen 2001.)

 

“Täten päätämme perustaa itsenäisen yhdistyksen lausuntakuoromme toimintaa varten. Työnlausujat ry:n kotipaikka on Helsingin kaupunki. Kuoron tarkoituksena on tutustuttaa jäsenistöään ja työläisyleisöä joukkolausunnan ja opiskelun avulla työläisrunouteen. Toimintamme sijoittuu vuosille 1935-1940 johtajanamme Elli Tompuri. Hän on yksi niistä harvoista tunnustetuista taiteilijoista, joka tahtoo ja uskaltaa esittää myöskin kansaa ja heidän elämäänsä kuvaavaa runoutta ja tekee sen myöskin niin, että laajat työläisjoukotkin tuntevat ne omikseen.”
(ote käsikirjoituksesta; alkuperäistekstin säilytyspaikka Työväen Arkisto)

 

Elli Tompuri

 

Elli Tompuri (1880–1962) oli suomalainen tähtinäyttelijä, ohjaaja ja teatterinjohtaja. Tompuri oli yksi aikansa tunnetuimpia että samalla kiistanalaisimpia näyttämötaitelijoita. Häntä kuvattiin luonteeltaan särmikkääksi ja suorapuheiseksi, ja hän oli esimerkiksi riidoissa Kansallisteatterin johtokunnan kanssa. Vetovoimaista Tompuria sekä ihailtiin että pilkattiin. Hänen on sanottu koskettaneen sallitun ja kielletyn välisiä rajoja ja tämän kautta tuoneen taiteen tekemisen ehtoja ja normeja näkyville. Tompuria on kuvattu myös freelance-näyttelijöiden kantaäitinä. (Mäkinen 2001.)

 

“Teatterimaailma on kaikkien aikojen ja kaikenlaatuisten ihmissielun onkaloitten tulkitsija, ja näin ollen sillä pitäisi olla edellytykset nähdä ja vaistota myös oman aikansa luonne, päivän mielipiteet ja tunneailahtelut, erottaa ja nähdä, mikä niissä on aitoa, syvältä lähtevää, mikä pintakohua, pientä ja naurettavaa.
(Tompuri 1980.)

 

Ajassa kiinni

 

Työnlausujat-kuoron tutkimisen kautta esitys käsittelee suomalaista työväenluokkaa eri aikakausina. Sykähdyttävä teos osallistuu ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun palkkataisteluista ja luokkaeroista. 

“Työnlausujat -esityksen harjoitusprosessi on toiminut itselleni lääkkeenä uuden hallituksen aiheuttaman ahdistuksen hoitoon. On ollut ihana inspiroitua alkuperäisistä Työnlausujista ja miettiä, miten he osallistuisivat yhteiskunnalliseen keskusteluun tässä ajassa. What would Työnlausujat do? Haluan, että tämä esitys on merkityksiltään samanhenkinen teko kuin Työnlausujien esitykset ovat olleet omana aikanaan.” 
(ohjaaja Emmi Ihalainen)

 

Kantaaottavaa dokumenttiteatteria

Työnlausujat-esitys on dokumenttiteatteria eli se saa inspiraationsa runsaasta lähdemateriaalista. Osaa lähdemateriaalista esitetään myös sellaisenaan esityksessä. Esityksen lähdemateriaalina on käytetty muun muassa Elli Tompurin muistelmateoksia, Viljo Kajavan, Elvi Sinervon, Eino Leinon ja Arvo Turtiaisen runoja, Kansainvälinen-laulua ja muita kappaleita, erilaisia sanakirjoja ja arkistoja kuten myös eri uutis- ja lehtiartikkeleita sekä muutamia instagram-tilejä. Esitys sisältää lisäksi esiintyjien itse kirjoittamia tekstejä.


Devising

Esityksen teksti on koottu ja kirjoitettu kesän 2023 aikana. Käsikirjoituksen on luonut ohjaaja Emmi Ihalainen yhdessä esiintyjien ja muiden työryhmän jäsenten kanssa. Harjoitus- ja kirjoitusprosessin aikana on tutkittu työläisrunoutta, työtä sekä yhteiskuntaluokkia ennen ja nyt. Pohdinnan alla ovat olleet muun muassa työnhakuun, työttömyyteen, työn tekemiseen, rahaan, vapaa-aikaan, suorittamiseen, eriarvoisuuteen, sortoon, väkivaltaan, sotaan ja rauhaan sekä vaikuttamisen keinoihin liittyvät aiheet. Tekstistä huokuvat dokumentaarisen lähdemateriaalin käytön lisäksi omakohtaisuus ja kirjoittajien kokemuksellinen ääni.

“Suhteeni luokkaan on monimutkainen. Vanhempani ovat molemmat olleet koko elämäni hyvätuloisia ihmisiä, mitä en lapsena ymmärtänyt. Sain aina kaiken tarvitsemani ja enemmän. Ensimmäisen kerran ymmärsin olevani hyvätuloisesta perheestä, kun ala-asteen pesäpallopelissä juttelin luokkakaverini kanssa syyslomasta. Minun perheeni oli lähdössä all inclusive -lomalle Kanariansaarille, kuten joka syysloma. Kaverini sanoi ‘Oho, te ootte rikkaita’. Siinä hetkessä ensimmäisen kerran tajusin, kuinka etuoikeutettu olen.”
(ote käsikirjoituksesta)

 

Esitys on tulkattu viittomakielelle

Työnlausujat-nykyteatteriesitys on tuore lisäys viittomakielelle tulkattujen teatteriteosten joukkoon. Tulkilla on teoksessa esittävä rooli, joten tulkkausta voi seurata hyvin ilmaisuvoimaisena osana esitystä! Tulkkina toimii Janna Niskala (tulkki, AMK).

 

Tervetuloa!

Esityksen kesto on noin yksi tunti eikä sisällä väliaikaa. 

 

Esitykset

Ensi-ilta la 30.9. klo 18

to 5.10. klo 19 

pe 6.10. klo 19

su 8.10. klo 15

pe 13.10. klo 19 

la 14.10. klo 18

to 19.10. klo 19 (etuhinta S-ryhmän asiakkaille)

pe 20.10. klo 19

la 21.10. klo 18 (sisältää TYÖ-lauluillan)

ti 24.10. klo 19 (etuhinta S-ryhmän asiakkaille)

pe 27.10. klo 19

la 28.10. klo 18

ke 1.11. klo 19 (etuhinta S-ryhmän asiakkaille)

pe 3.11. klo 19

su 5.11. klo 15 (maksa mitä haluat -näytös)

ke 8.11. klo 19 (ei tulkkausta)

pe 10.11. klo 19 (ei tulkkausta, sisältää TYÖ-lauluillan)

la 11.11. klo 18 (ei tulkkausta)

ti 14.11. klo 19

ke 15.11. klo 19

pe 17.11. klo 19

 

Liput (ovelta/ennakkoon):

 

Normaali: 28 € / 25 €

Alennus (opiskelija, varusmies, eläkeläinen, työtön): 17 € / 14 €

​​​Ryhmäliput (yli 10 henkilöä): ota yhteyttä info@turunylioppilasteatteri.fi

www.turunylioppilasteatteri.fi/liput

 

Sisältöhuomiot: sisältää voimakkaita valoja, voimakkaita ääniä, teatterisavua, aggressiivista puhetta ja käytöstä, puhetta ja mainintoja eriarvoisuudesta, luokkaeroista, kuolemasta, sodasta, natseista, poliisiväkivallasta, uupumuksesta, kodittomuudesta, pakkotyöstä, köyhyydestä, työttömien syyllistämisestä, uudesta hallituksesta, perussuomalaisista, rasismista ja alaikäisten seksuaalisesta ahdistelusta.

 

Ikäsuositus: yli 13-vuotiaille.

 

Työryhmä

 

Ohjaaja: Emmi Ihalainen

Ohjaajan assistentti: Kaisa Karlström
Käsikirjoitus: Emmi Ihalainen ja työryhmä (Helvi Ermala, Anna Maj Hartikainen, Martin Henkelmann, Annika Holm, Adaliina Häyhä, Jesper Jumisko, Kaisa Karlström, Markus Laine, Laura Lalli, Hanna Lindqvist, Heidi Ripatti)
Koreografia: Emmi Ihalainen ja työryhmä
Valosuunnittelu ja tekniikan ajo: Markus Laine
Äänisuunnittelu: Konsta Eeva
Puvustus: Ruusu Virtanen
Lavastus: Hilma Partanen
Maskeeraus ja hiussuunnittelu: Siiri Grönholm
Tuottaja: Kaisa Eräpuro
Valokuvaus: Frans Rinne
Grafiikka: Riina Annika Kontiokoski
Videokuvaus ja editointi: Emmi Ihalainen
Esiintyjät: Helvi Ermala, Anna Maj Hartikainen, Martin Henkelmann, Annika Holm, Adaliina Häyhä, Jesper Jumisko, Laura Lalli, Hanna Lindqvist, Heidi Ripatti
Understudy: Hanna Pikkuhookana
Viittomakielen tulkki: Janna Niskala
 

 

 

Lähdeviittaukset tekstissä

Mäkinen, H. 2001. Elli Tompuri: Uusi nainen ja punainen diiva. Yliopistopaino.

Tompuri, E. 1980. Minun tieni. Teoksessa M. Laurson & R. Heikkilä (toim.), Myrskylinnun tie: Elli Tompurin muistelemaa. Juva, Helsinki, Porvoo: WSOY, 43.

Turtiainen, A. 1946. Kädet. Teoksessa Laulu puolueelle: Puhekuoro- y.m. runoja. Kansankulttuuri, 11.