Vuoden opettaja ja ohjaajat palkittiin avajaiskarnevaaleilla

Vuoden opettajaksi 2023 valittiin yliopistonlehtori Sanna Myllyntausta ja vuoden ohjaajiksi opintoneuvoja Tanja Viherä ja yliopistonlehtori Maija Hupli.

Vuoden opettajaa ehdottavia pyydettiin kiinnittämään huomiota opettajan arkipäivän opettajuuteen, innovatiivisuuteen ja luovuuteen, opetuksen kehittämiseen sekä tutkimuksen ja opetuksen yhdistämiseen.

Vuoden opettajaksi valitun Saana Myllyntaustan opetustyyliä kehuttiin perusteluissa selkeäksi, ja hänellä kerrotaan olevan taito muuttaa tylsätkin asiat mielenkiintoisiksi. Lisäksi Saanaa kiitettiin palautteen antamisesta ja gradujumien kanssa painivien opiskelijoiden auttamisesta. Saanaa kuvaillaan innostavaksi ja empaattiseksi opettajaksi, joka lisää koko psykologian oppiaineen yhteisöllisyyttä.

- Hyvän opettaja on helposti lähestyttävä, sellainen, jolle uskaltaa tulla juttelemaan ja kysyä apua, siinä on tosi tärkeetä opiskelijalähtöisyys, Myllyntaus sanoo.

Saana Myllyntaus
Vuoden opettaja 2023 Saana Myllyntaus

Ensimmäistä kertaa valittuja vuoden ohjaajia kaksin kappalein

Vuoden ohjaajan valinnassa ehdottajia pyydettiin kiinnittämään huomiota kunnioitettavaan ja arvostavaan kohtaamiseen, tukeen ja itsetuntemuksen ja mahdollisuuksien tunnistamisen vahvistamiseen.

Toinen vuoden ohjaajista, Tanja Viherä, on perustelujen mukaan oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden keskuudessa pidetty ja arvostettu opintoneuvoja. Tanja Viherän opiskelijoiden eteen tekemästä työstä nostetaan esiin esimerkiksi ensi syksynä alkavat opintopäivystykset, joihin aloite tuli Tanjalta itseltään. Lisäksi Tanjaa kiitetään opiskelijalähtöisyydestä, aurinkoisuudesta ja vuorovaikutteisuudesta.

- Tunnustus ohjauksesta tuntuu hyvältä, koska se kertoo, että omalla ohjauksella on ollut opiskelijoille merkitystä. Sitä on joskus vaikea itse tunnistaa, että tekeekö oikeasti merkityksellisiä asioita, Viherä toteaa.

Vuoden ohjaajaksi palkittiin myös yliopistonlehtori Maija Hupli hoitotieteen laitokselta. Huplin koko pettajuuden ytimeksi mainitaan opiskelijaohjaus. Maija Huplin kerrotaan auttavan opiskelijoita tunnistamaan tavoitteensa ja voimavaransa, ja suunnittelemaan opintonsa niin, että pystyy ne elämäntilanteessaan mielekkäästi saavuttaa. Lisäksi Maija Huplin kerrottiin opettajana osoittaneen poikkeuksellista huolellisuutta, vastuunkantoa ja koordinointi- ja yhteistyökykyä.

- Hyvältä tuntuu opiskelijoilta saatu kiitos siitä, kun joku sanoo et se yksi yhteydenotto ohjaajalta saattaa ratkaista sen, että opiskelija palaa takaisin opintoihin pitkänkin ajan jälkeen, se on tosi tärkeetä, Hupli sanoo.

- Lisäksi on hienoa, että opiskelijat rohkeammin hakeutuvat ohjaukseen nykyään. Sitä ei pidetä sellaisena, että jonkun asian täytyy olla huonosti, vaan tullaan ihan vaan keskustelmaan ja pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja, Viherä lisää.

Turun yliopisto palkitsi avajaiskarnevaaleilla myös vuoden kieliteon. Vuoden kieliteoksi 2023 valittiin Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen webinaarisarja ”Kieli on avain – koska maailma pyörii kielillä!

Tanja Viherä ja Maija Hupli
Vuoden ohjaajat 2023 Tanja Viherä ja Maija Hupli