Ota kaikki irti opiskeluvuosistasi

Onnittelut kaikille opiskelut Turun yliopistossa aloittaville!

Syksy on aluillaan ja fuksihulinat ovat jo täydessä vauhdissa. Orientaatioviikkojen tapahtumat ovat loistavia tilaisuuksia tutustua opiskelijayhteisöön, hankkia kavereita ja luoda muistoja. Hauskaa pitäessä aika kuitenkin menee nopeasti, ja ennen kuin huomaakaan, on syksy jo ohi. Jos jotain kannattaa orientaatioviikkojen informaatiovyörystä muistaa, on ne lukuisat järjestöt ja muut toimijat, jotka rastikierroksilla itsensä esittelevät. Opiskeluvuosista nimittäin saa paljon enemmän irti, kun lähtee järjestötoimintaan mukaan. Järjestöt luovat opiskelijayhteisön ja sen kulttuurin – ja mikä olisikaan parempi keino päästä opiskelijakulttuurin ytimeen, kuin olla itse tekemässä sitä?

Järjestöissä tutustuu moniin uusiin ihmisiin ja saa helposti uusia ystäviä niin omasta kuin muistakin tiedekunnista. On ehkä kliseistä puhua poikkitieteellisyyden tärkeydestä ja siitä miten se laajentaa maailmankuvaa, mutta tosissaan kannattaa etsiä kavereita oman tiedekunnan ulkopuolelta. Kun kaverustuu muiden tiedekuntien opiskelijoihin, pääsee kokemaan aivan uudenlaisen puolen opiskelijaelämästä. Pääsee näkemään ja olemaan osana perinteitä, jotka ei omalle ainejärjestölle ehkä tulisi mieleenkään, mutta on jollekin muulle korvaamaton osa yliopistokokemusta.

Luottamustoimet niin järjestöissä kuin erilaisissa toimielimissä tarjoavat loistavia mahdollisuuksia kehittää itseään. Niissä oppii monia taitoja, joista hyötyy niin omassa arjessa kuin työelämässäkin. Esimerkiksi hallinnon opiskelijaedustajana tai TYYn edaattorina oppii tärkeitä vaikuttamisen taitoja sekä saa rohkeutta tuoda esille omia mielipiteitään. Ainejärjestön tapahtumavastaavana tai vaikka puheenjohtajana taas oppii organisointitaitoja ja johtajuutta. Vaikka järjestömaailmaan ei kannata pelkän CV-merkinnän takia lähteä, on se totta, että siellä oppii sellaisia taitoja, jotka kiinnostavat työnantajiakin.

Ennen kaikkea järjestötoiminta on kuitenkin hauskaa. Siihen kuuluu juhlia, hauskoja kommelluksia ja onnistumisen tunteita. Hallituskavereiden kanssa ystävystyy ja pian tapahtumien järjestämisestä tai suunnittelupalavereissa istumisesta tulee mukavaa yhdessäoloa. Kirjoittaessani kiireessä junan ravintolavaunussa hakemuskirjettä TYYn hallitukseen, en olisi osannut arvata, minkälainen vuosi tästä tulisi. Hallituksen kämppäapproilla kilpikonnan kylvettäminen, toimiston sohvalla haalareissa nukkuminen ja lukuisten triviaaleilta tuntuvien väittelyiden kuunteleminen ovat kaikki sellaisia kokemuksia, joita tulen muistelemaan lämmöllä vielä pitkään. En kadu hetkeäkään, että päätin viime syksynä lähteä ehdolle hallitukseen, vaikka se silloin tuntuikin vähän liian suurelta harppaukselta.

Moniin pesteihin avataan haut juuri syksyllä, joten jos sinulla on vähänkään sellainen olo, että haluaisit lähteä kokeilemaan ainejärjestösi hallitusta tai vaikka hallinnon opiskelijaedustajana toimimista, kannattaa ehdottomasti tarttua tuumasta toimeen ja laittaa hakemus menemään. Lähtemällä mukaan järjestötoimintaan teet opiskeluvuosistasi ikimuistoisia ja toiminnantäyteisiä – ehkä jopa parhaita vuosia elämässäsi.