Vuoden 2023 0,7%-kehitysyhteistyökohteet on valittu

Vuoden 2023 0,7 % -kehitysyhteistyökohteiden haku on tullut päätökseen ja kohteet on valittu. Vuonna 2023 0,7 % -osuudesta puolet lahjoitetaan ennalta määrätysti TYYn ja Huussi ry:n pitkäaikaiselle yhteishankkeelle Sambiaan. Toinen puoli lahjoituksesta haluttiin ohjata hyökkäyssodan kohteeksi joutuneen Ukrainan auttamiseksi.

 

Etsimämme hankkeen tuli täyttää seuraavat kriteerit:

* Hanke tuottaa humanitaarista tai kehitysapua Ukrainaan.

* Lahjoitus on nimenomaisesti kohdennettavissa Ukrainaan.

* Hanke tukee YK:n Agenda 2030 -tavoitteita.

* Hanke huomioi yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevat ryhmät.

* Hankkeen raportointi on todennettavissa.

 

Hakemuksia tuli kokonaisuudessaan 2.

 

Vuoden 2023 kehitysyhteistyökohteet ovat siis seuraavat:

 

1) Käymäläseura Huussi ry on valittu perustuen syksyllä 2019 suoritettuun hankekumppanihakuun.

Käymäläseura Huussi ry on suomalainen ekologista sanitaatiota ja kuivakäymälöiden käyttöä edistävä asiantuntijaorganisaatio. Huussi ry:llä on ympäristö- ja kehitysyhteistyöhankkeita Suomessa ja ulkomailla. Vuosina 2021-2024 käynnissä on sanitaatiohanke Sambiassa. Sanitaatiohankkeen tarkoituksena on parantaa maan sanitaatiota ja ratkaista huonoon sanitaatioon liittyviä ongelmia.

https://huussi.net/

 

2) Sisu Ukraine ry valittiin avoimella haulla keväällä 2023.

Sisu Ukraine ry on suomalainen vuonna 2022 perustettu järjestö, joka tuottaa humanitaarista ja puolustusapua Ukrainaan. Yhdistys tarjoaa materiaaliapua Ukrainaan apua tarvitseville, sekä hoito- ja majoituspaikat sodasta kärsiville ihmisille. Yhdistyksellä on laaja ammatillinen kontaktiverkosto sekä Ukrainassa, että Suomessa. Yhdistyksen on tavoitteena toteuttaa TYYn rahoituksen avulla paikallisen kumppanin kanssa hanke, jolla tuotetaan matalan kynnyksen psykologista kriisiapua ja konsultaatiota sodan aiheuttamista oireista kärsiville henkilöille Ukrainassa.

https://www.sisuukraine.fi/fi

 

Kohteiden valinta tapahtui siten, että TYYn kehitysyhteistyösiipi valitsi kokouksessaan siiven tekemän selvitystyön pohjalta parhaaksi katsomansa kohteet, ja teki niistä esityksen TYYn hallitukselle. TYYn hallitus teki viimesijaisen päätöksen lahjoituskohteista. 0,7 % -varat jaetaan tasan kahden kohteen kesken.