Brutaali, ällöttävä, eloisa, iloinen… Miten nyt opiskelijavappua kuvailisi?

 

Vappu häämöttää ja juhlahumuista haalarikansaa voikin jo nähdä katukuvassa. Opiskelijapiireissä vapun juhliminen on perinteisesti aloitettu jo viikkoa tai kahta ennen itse pääpäivää ja opiskelijajärjestöt ovat näinä viikkoina järjestäneet erilaisia tapahtumia. Kysyimme järjestöiltä, minkälaisia perinnetapahtumia heidän vappuviikkoihin kuuluu.

 

Adaptus ry

Adaptus järjestää lähellä vappua Munkkei ja simaa -tapahtuman omassa Kammarissaan (Medisiina A:ssa). Tapahtuma järjestetään yleensä keskellä päivää muutaman tunnin ajan. Tällöin on tarjolla tosiaan munkkeja ja simaa, ehkä muutakin vappuisaa sapuskaa. Tapahtumaan kutsutaan hoitotieteilijät, hoitotieteenlaitoksen henkilökunta sekä Taja ry ja Tehy. Adaptuksen tapahtumassa voi tavata opiskelijakavereita, laitoksen työntekijöitä ja edunvalvontajärjestöjen työntekijöitä rennolla meiningillä.

 

SYY -Turku

Teemme vappuviikoilla läheistä yhteistyötä yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden kattojärjestö Index ry:n kanssa. Osallistumme parhaamme mukaan Indexin tapahtumiin ja yritämme saada myös SYY-henkilön ilmaantumaan paikanpäälle. SYY-henkilö on pinkkiin kokovartalopukuun ja viittaan sonnustautunut supersankari, joka valistaa yhteiskunta-alan opiskelijoita ammattijärjestö YKA:n jäseneduista. Meillä on myös joka vuosi ollut Politiikan tutkimuksen klubi ry:n, eli P-klubin, Trivial perseet -rastikierroksella oma rasti. Osallistumme myös vappuboolitukseen, jossa jaamme haalarimerkkejä ja muuta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n promotavaraa.

 

Egea Turku Ry

Egea Turku Ry:n perinteinen vappu on pirskahteleva tapahtuma, joka kokoaa sekä yhdistyksen että yhteisön jäsenet yhteen juhlimaan kevään saapumista. Tapahtumaan kuuluu yleensä osallistuminen TYYn vuotuiseen vappuboolitukseen ja EGEA Turku Ry:n omiin aktiviteetteihin, kuten BDC:en (Beer Drinking Contest). Tunnelma on aina eloisa ja iloinen, kun ihmiset nauttivat ystäviensä seurasta.

EGEA Turku Ry:n booli on perinteisesti ollut oranssin värinen, ja siihen on luotu raikas keväinen maku salaisista aineksista. Myös tänä vuonna löydät meidät Yliopistonmäeltä ja voit osallistua tämän vuoden herkullisen boolin maisteluun. Mutta tule ajoissa, boolilla on tapana kadota nopeasti!

Sen jälkeen pääset osallistumaan BDC:hen, joka on kilpailu, jossa osallistujat kilpailevat kahdessa joukkueessa selvittääkseen kumpi tyhjentää nopeimmin lasinsa viestityyppisessä kisassa. Säännöt ovat helpot oppia ja on itsestäsi kiinni, mitä juomaa kupistasi löytyy.

 

T-Klubi

T-Klubin vappuperinteisiin on kuulunut aina kastajaiset. Kastajaisissa fuksit, eli possut, kastetaan sioiksi. Heistä tulee siis kapitalistisikoja. Tähän initiaatioon sisältyy useita tehtäviä, jotka fuksien täytyy suorittaa. Tietoa tehtävistä ei valitettavasti voi vuotaa julkisuuteen salamyhkäisyyden ylläpitämiseksi. Kastajaiset perinteenä on tärkeä osa T-Klubin vappua. Ne yhdistävät jokaista vuosikurssia, ja luovat yhteenkuuluvuutta. Kastetuksi tuleminen on olennainen osa jokaisen T-Klubilaisen opiskelijakokemusta. Muiden ainejärjestöjen edustajat ovat kuvailleet T-Klubin kastajaisia sanoilla ”brutaali”, ”ällöttävä” ja ”sikamainen”. Itse kuitenkin muistelen lämmöllä omia kastajaisiani, ja sitä kuinka hauskaa minulla oli.

Ilman kastetta olet possu vuosikurssista riippumatta. Nykyinen puheenjohtajammekin on vailla kastetta…

 

In Vitro Aboensis (IVA)

Vappu on opiskelijoille erityinen ja iloinen juhlapäivä, ja IVAllakin sitä on juhlittu perinteisin menoin jo useamman vuoden ajan! IVA viettää vappua niin grillailun, hengailun, kuin erilaisten tapahtumienkin muodossa. Vietämme vappua myös poikkitieteellisissä merkeissä, josta esimerkkinä onkin perinteeksi muodostunut vappugrillailu hammaslääketieteen opiskelijoiden eli THLKS Ry:n ja hoitotieteen opiskelijoiden eli Adaptus Ry:n kanssa ainejärjestömme tiloissa Toimistolla.

Vappuaattona IVAlla on ollut perinteisesti tarjolla boolia TYYn vapun boolituksessa Yliopistonmäellä, jonka jälkeen on jatkettu taas hyvän grilliruoan merkeissä Toimistolla ivalaisten kesken. Vappuaatto huipentuu meilläkin totta kai lakitukseen Taidemuseon mäellä muiden opiskelijoiden joukossa. Meidät voikin bongata kirkkaankeltaisista haalareista! Vapunpäivänä vietämme rennosti aikaa TYYn vappupiknikillä Vartiovuorenmäellä hyvän ruoan, juoman ja opiskelukavereiden kesken. Tänä vuonna pääsemme myös sitsaamaan vappusitseille, ja vappuviikon aloittaa poikkitieteelliset sateenkaaribileet.

Vappua innolla odottaen!

 

Osakunnat

Turkulaisilla osakunnilla on tuttuja vappuperinteitä: SKOn alla toimiva kulinaarinen tiedekunta valmistaa usein munkkeja, tippaleipiä tai simaa. SHOn SUAMi-kerho puolestaan on katsellut juomapelinä MacGyver-sarjaa. Vappua edeltävällä viikolla tapahtuu joka päivä jotakin, esimerkiksi avataan ulkoilukausi päivystämällä YO-talojen edustalla grillaten tai vaikka spugenotskin ympärillä.

Vappuaattona osakuntien yhteiset bileet ovat jo pitkäaikainen perinne. Siellä nimitetään ansioituneimmat uudet osakuntalaiset superbeaaneiksi. Vapunpäivänä piknikillä säiden salliessa kokoonnutaan tapaamaan senioreita ja juhlistamaan kaunista kevättä ja saapuvaa suvea.

 

OPEX

Opexin kevät huipentuu 24.4. alkavaan vappuviikkoon, joka kestää 30.4. vappuaattoon asti. Tapahtumia löytyy joka päivälle. Suosituimpia meidän järjestämiä tapahtumia on ehdottomasti Lähiöpubikierros (lähäri), Latotanssit sekä Jokilaivasitsit.

Maanantaina Opex pääsee kahdella eri bussilla kiertämään Turkua ja lähiseutuja pysähtyen monessa huikeassa kuppilassa. Tämän tapahtuman jatkot ovat Doriksessa. Keskiviikkona lähdemme Nousiaisiin, jossa eri bändit viihdyttävät opiskelijoitamme mahtavan musiikin kera ladossa. Siirrymme Nousiaisiin yhteiskuljetuksen kera. Saatavilla myös hyvää ruokaa! Torstaina järjestämme Jokilaivasitsit yhteistyökumppanimme Rekomin jokilaivassa, Jennyssä. Tämä tapahtuma on myös ollut suuressa suosiossa, vaikkakin perinteiltään ei niin vanha.

Koko viikko huipentuu sunnuntain vapputansseille. Educariumin ja Publicumin edessä kokoontuu Opex ja Index. Tarjolla bändien (esimerkiksi I/O Speksin) soittamaa mahtavaa musiikkia, hyvää boolia sekä monta eri kojua, mistä voit ostaa esimerkiksi haalarimerkkejä. Tästä monet suuntaavatkin kohti keskustaa valkolakit kourassa, valmiina klo 18 alkavaan lakitukseen Taidemuseonmäellä.

Seuraavana maanantaina voi mahdollisesti silmäluomi jo hieman painaa. Kuitenkin varmasti muutamia valkohaalareita voit bongata Vartionmäellä edes päikkärien merkeissä.

WE <3 TURKU AND VAPPU