TYYltä, tiedekunnilta ja erillislaitoksilta pyydettiin lausunnot yliopiston talouden tasapainottamisesta

Ylioppilaskunta ja tiedekuntien johtokuntien opiskelijaedustajat pääsevät lausumaan yliopiston talouden tasapainottamisesta. Yhteisön laajempaa kuulemista ei silti ole tiedossa asiakirjojen salaamisen takia.

Turun yliopiston hallitus päätti kokouksessaan 28.10.2022 talouden tasapainottamisohjelman käynnistämisestä. Hallitus valtuutti rehtorin käynnistämään valmistelutoimet sellaisten keinojen löytämiseksi, joilla korjataan vuoden 2023 aikana noin 1,5-2 miljoonan euron sekä vuoteen 2028 mennessä varsinaisen toiminnan noin 15 miljoonan euron rahoitusvaje. Yliopiston tarkoituksena on hakea sekä vähennyksiä menoihin että lisäyksiä tuloihin. Rehtori käynnisti YT-lain mukaiset muutosneuvottelut yliopiston työnantajapuolen ja pääluottamusmiesten välillä 17.11.2022. Muutosneuvottelut oli tarkoitus saattaa loppuun tammikuun aikana.

Yliopiston hallitus edellytti kokouksessaan 20.1.2023, että talouden tasapainotusprosessissa tulee lisätä yliopistoyhteisön yhteistä valmistelua ja avoimuutta. Hallitus edellytti samalla, että ennen asian tuomista hallituksen linjattavaksi on pyydettävä lausunnot tasapainotusta koskevasta ehdotuksesta tiedekuntien johtokunnilta, erillislaitoksilta sekä Turun yliopiston ylioppilaskunnalta. 

Lue intrauutinen: Hallituksen kokous 20.1.2023: Hallitus hyväksyi ilmoituskanavapolitiikan ja keskusteli talouden tasapainottamisohjelmasta 

Yliopisto lähestyi TYYtä ja tiedekuntia lausuntopyynnöllä torstaina 26.1. sen jälkeen, kun muutosneuvotteluiden osapuolet olivat keskiviikkona 25.1. todenneet neuvotteluiden jatkuvan helmikuun puolelle. Alkanut lausuntokierros voi siis vielä vaikuttaa myös neuvotteluiden lopputulokseen. Valitettavasti neuvotteluiden ja valmistelun ollessa kesken on lausuntopyynnön taustamateriaali tulkittu kokonaisuudessaan ei-julkiseksi valmistelumateriaaliksi, mikä vaikeuttaa huomattavasti yhteisön mahdollisuuksia osallistua avoimeen keskusteluun.

Lue intrauutinen: Muutosneuvottelukokoukset jatkuvat helmikuulle

Toinen yhteisön vaikuttamismahdollisuuksia rajoittava tekijä on lausuntokierroksen aikataulu. Käytännössä tiedekunnille ja ylioppilaskunnalle annettiin aikaa vain reilu viikko.

Ylioppilaskunta tulee lausumaan tälläkin aikataululla asiasta. Vieläkään ei kuitenkaan ole toteutunut yliopiston hallituksen tehtävänanto:

Suunnittelutoimet tähtäävät hallitukselle tuotaviin toimenpide-esityksiin, jotka valmistellaan yliopiston organisaatiossa avoimesti, laajasti ja tarvittavin muutosneuvotteluin.​”

Lue intrauutinen: Hallituksen kokous 28.10.2022: Hallitus päätti talouden tasapainotusohjelman käynnistämisestä 

TYY tapasi 30.1. tiedekuntien johtokuntien varsinaisia jäseniä ja keskusteli tiedekuntien lausuntojen valmistelusta.

 

OIKAISU: Muutettu kohta "lausuntopyynnön taustamateriaali julistettu salaiseksi" -> "taustamateriaali tulkittu kokonaisuudessaan ei-julkiseksi valmistelumateriaaliksi", koska alkuperäisessä tekstissä viitattiin virheellisesti taustamateriaalin salaamiseen julkisuuslain nojalla. 

 

Lisätietoja:

Akseli Tiitta
TYYn hallituksen puheenjohtaja
tyy-pj@utu.fi
puh. 045 3205125