You are here

Korpilammen henkäys

Aki Halonen | 28.11.2008

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) jokasyksyinen spektaakkeli, liittokokous Espoon Korpilammella on jälleen takana. Paljon istumista, hyviä puheenvuoroja, vihjeettömiä toimijoita, kiivasta debattia, numeronmurskausta ja vähän vanhojen tuttujen näkemistäkin. Kaiken kiireen ja univajeen keskellä saatiin sorvattua liikkeelle päälinjat tulevaksi vuodeksi ja valittua uusi hallitus puheenjohtajineen.

Tällä kertaa hallituksen muodostaminen oli hieman keskimääräistä jännittävämpi prosessi. Joka vuosi joku tai jotkut puhuvat, että tänä vuonna ei neuvotella hallitusta kasaan, vaan annetaan liittokokousedustajien äänestää miten haluavat. Niin tälläkin kertaa. Joukko ylioppilaskuntia ja poliittisia ryhmittymiä ilmoitti, että he eivät neuvottele. Osa neuvotteli kuten ennenkin. Neuvotteluissa saavutettiin tulos, joka takaisi liittokokousväen enemmistölle kelpaavan kompromissin.

Jännittäväksi tilanne muuttui, kun tulos olikin erilainen kuin saavutettu neuvottelukonsensus. Mitä tapahtui? Lipesivätkö äänestäjät sovitusta? Voittiko demokratia ja oikeudenmukaisuus? Kuka kusetti ja ketä? Ei neuvoteltu, mutta neuvoteltiinko sittenkin? Luvattiinko ääniä joita ei ollut olemassa? Kollektiivinen miesmuisti arvioi, että viimeksi vastaavaa tapahtui kymmenkunta vuotta sitten. Kenties jo oli aikakin.

Ottamatta kantaa siihen, mikä olisi oikea ja järkevin toimintamalli, toivottavasti tuloksena on raikas tuulahdus monia turhauttaneeseen neuvottelukulttuuriin ja avoin keskustelu siitä, miten tulevaisuudessa toimitaan. Pelkona puolestaan on, että juututaan syyttelemään toisiamme ja kaivetaan juoksuhautoja ylioppilasliikkeen sisälle, toisiamme vastaan.

Kaikesta huolimatta keskustoimistolle saatiin siis kuitenkin valittua seitsemän uutta ihmistä, pätevältä ja innokkaalta vaikuttava hallitus.

Tulevana vuonna SYL saa pitkästä aikaa tulla toimeen ilman turkulaisia hallituksen jäseniä. Ensin vähän harmitti, kun kävi selväksi, että täältä ei kukaan ole lähdössä ehdolle, mutta tarkemmin ajateltuna näin on varmaan ihan hyvä; tarvitsemme kaikki hyvät tyypit tulevan vuoden paikallisissa haasteissa. Ja valittu puheenjohtaja on sentään syntyjään turkulainen. Tosin Interin miehiä.

AKI HALONEN
Kirjoittaja on TYYn edustajiston puheenjohtaja

Julkaistu alunperin Turun ylioppilaslehden numerossa 17/2008 (28.11.2008)


Aki Halonen