Onko turkulaisilla opiskelijoilla varaa kattoon pään päällä?

Opiskelijoiden taloudellinen tilanne ei anna aihetta seteleillä leveilyyn. Herroiksi ei elellä. Opintotuen määrässä on toivomisen varaa ja korkojen nousu uhkaa velallisia opiskelijoita. Inflaatio nostaa kulutushyödykkeiden hintoja ja energiakriisi ajaa sähkön hintaa pilviin. Miten käy opiskelijoiden asumisen? Onko turkulaisilla opiskelijoilla varaa kattoon pään päällä tai miten opiskelija-asuntoja tarjoavalle Turun Ylioppilaskyläsäätiölle käy?

Turussa opiskelija-asumista tarjoaa Turun Ylioppilaskyläsäätiö, joka tunnetaan paremmin opiskelijoiden keskuudessa lyhenteestään TYS. Noin 7000 opiskelijaa asuu TYS:n asunnoissa ympäri Turkua. TYS mahdollistaa katon pään päälle noin 5 prosentille kaikista Turun korkeakouluopiskelijoista.

Energiakriisin keskellä voidaan sanoa, että näillä 7000 TYS:n asukkaalla on moniin muihin verrattuna hyvä olla. Nimittäin lähes kaikissa TYS:n vuokrasopimuksissa sähkö, vesi ja internet sekä neljä saunavuoroa ovat ilmaisia ja kuuluvat mukaan vuokrasopimukseen. Sähkön hinnan nousu ei siis suoraan konkretisoidu TYS:llä asuvan opiskelijan lompakolle. Toisaalta keskustelua voi käydä siitä, tulisiko sähkö- ja vesimaksujen perustua asuntokohtaiseen kulutukseen. Näin ollen opiskelijat käyttäisivät mahdollisesti yhä vastuullisemmin vettä ja sähköä, kun kulutus tuntuu suoraan omassa taskussa.

Käytetystä sähköstä kuitenkin maksaa joku ja se joku on itse TYS. Kallistuvat rakennuskustannukset, sähkön hinnan nousu, korkojen kasvu ja inflaatio eivät päästä säätiötäkään helpolla. Paine korottaa vuokrien hintoja on aidosti läsnä. Huojentavaa kuitenkin on, että muutkin asuntoja vuokraavat toimijat kamppailevat samojen haasteiden kanssa. Asuntomarkkinoilla hinnat ovat pilvissä niin ostohousuja jalassa pitäville kuin vuokra-asuntoa etsiville. TYS ei siis paini asioiden kanssa yksin. Markkinahintaan nähden halvempaa asumista on siis varmasti myös tulevaisuudessa tarjolla opiskelijoille, kun vuokrien nousua tapahtuu joka puolella.

Jotta säätiöllä on ylipäätään mahdollisuus tarjota opiskelijoille kohtuuhintaisia asuntoja ja miellyttäviä koteja opiskeluajalle, TYS hyödyntää ARA:n eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tukimuotoja. Valopilkkuna suuressa mittakaavassa TYS:lle ja sen kaltaisille säätiöille voidaan nähdä vastikään budjettiriihen tuloksena esitetty 30 miljoonan euron korotus erityisryhmien vuokra-asuntojen investointiavustukseen. Investointiavustusten korottaminen tuo mahdollisuuksia toimijoiden kiinteistöjen perusparantamiselle ja uusien kiinteistöjen rakentamiselle vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

Myös ylioppilaskunta odottaa TYS:iltä lisärakentamista. Melko äskettäin edustajistossa hyväksytyssä linjapaperissamme sanotaan, että rakentamisessa tulee pyrkiä tarjoamaan mahdollisimman monelle opiskelijalle mahdollisuus opiskelija-asuntoon. Samalla linjapaperissa otetaan myös kantaa siihen, millaisia rakennuksia halutaan rakennettavan. Linjapaperissa linjataan, että rakennusten tulisi olla rakenteellisilta ratkaisuiltaan tavanomaisia ja tilankäytöltään tehokkaita.

Vaikka opiskelijoiden taloudellinen tilanne on synkkä ja opiskelijoiden taloudelliset resurssit näyttävät hupenevan päivä päivältä inflaationkin myötä, ei TYS:n asukkaalla näytä olevan suurempaa hätää asumisen suhteen. TYS on taloudellisesti vakaa säätiö, jonka kohteet sijaitsevat kaupungissamme loistavilla paikoilla. Sähkön hinta ei kurita suoraan asukkaiden lompakkoa, ja vuokrahinnat ovat selvästi alueen markkinahintoihin nähden alhaisempia.

Image
Siiri

viestintä, tuutorointi, vapaaehtoiset, sosiaalipolitiikka
Siiri Turunen