You are here

Valta on sinun

| 27.09.2011

Tänä syksynä ylioppilaskunnat saavat jälleen kohdata  pitkäaikaisen haasteensa: edustajistovaalit. Tyyn kohdalla se tarkoittaa tilannetta, jossa 41 edustajaa kaikista TYYn jäsenistä äänestetään TYYn edustajistoon päättämään ylioppilaskunann tärkeimmistä linjoista.

Viime keväisten eduskuntavaalien äänestysprosentti oli historialliset 70,4 prosenttia. Vaikka äänestysilo tarttui myös nuoriin, on sääli että yleinen kansallinen vaali-innostus ei taida ulottua ylioppilaskuntavaaleihin. Tai toivottavasti olen väärässä. Kuitenkin jo tässä vaiheessa edustajistovaalisyksyä esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa ehdokkaita edustajistovaaleihin ilmoittautui 32.5 prosenttia vähemmän kuin viime vaaleissa.Tietenkään tämä ei kerro mitään itse äänestysprosentista, joten toivon jälleen olevani vain pessimisti.

Kevään 2011 eduskuntavaalien myötä astuttiin uuteen aikaan, mikä kirvoitti kansat uurnille. Löyhällä yhtäläisydellä todettakoon, että viime edustajistovaaleissa, jolloin kauppakorkeakoulu ja silloinen TYY muodostivat yhdessa uuden Turun yliopiston ylioppilaskunnan, oli ilmassa erilainen kipinä äänestää. Sen sijaan tämän vuoden edarivaaleissa ei ole luvassa mitään uuden ylioppilaskunnan synnyn kaltaista mediaseksikästä houkutinta kavuta uurnille. Silti niin näissä, kuten kaikissa muissakin edustajistovaaleissa, on mielestäni aina yksi ja sama kannustin kaikille ylioppilaskunnan jäsenille olla aktiivinen ja äänestää tai lähteä ehdolle: edustajisto käyttää ylioppilaskunnassa ylintä päätäntävaltaa.

Edustajisto siis määrittää ylioppilaskuntasi linjat kahden tulevan vuoden ajakasi. Se päättää talousarviosta, jäsenmaksun suuruudesta ja sen käytöstä, alayhdistysten avustuksista ja jokaisen meidän edunvalvonnan suunnasta. Taustalla on ajatus meidän ylioppilaiden yhteisöstä, joka valitsee demokraattisesti itselleen edustajat, jotta voisimme toimia oikeutetusti osana yliopistoyhteisöä.

Miksi sitten ketään ei kiinnosta? Oman tulkintani mukaan se johtuu ainakin kahdesta asiasta.

Ensinnäkin siitä, että ylioppilaskunnat, TYY mukaan lukien, ovat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet yrityksissään lähentyä jäseniään eli opiskelijoita. TYY mielletään helposti yhä etäiseksi, kasvottomaksi, byrokraattiseksi ja sitä kautta myös osin turhaksi koneistoksi.

Toisekseen, koska ylioppilaskunnan toiminta tuntuu niin etäiseltä, monista varsinkin uusista opiskelijoista saattaa tuntua, että kyse on jostain ylettömän monimutkaisesta, vuosikausien perehtymistä vaativasta salatieteestä.

Tosiasiassa ylioppilaskuntapolitiikassa on kyse meidän kaikkien opiskelijoiden yhteisistä asioista ja eduista, sellaisista jokapäiväisistä jutuista kuten alayhdistystoiminnasta omassa ainejärjestössä, kielikeskuksen kursseista, ruokatarjonnasta Unican ravintoloissa, opiskelijaperinteistä kuten vappu... Niistä asioista joihin jokaisella tyyläisellä on varmasti jotain sanottavaa. Ja kaiken tämän toiminnan perustana on valita itsellemme demokraattisesti edustajat luomaan tämän arkipäiväisen toiminnan suunnat ja linjat.

TYYtymättömyysviikoilla on voinut antaa palautetta TYYn toiminnasta. Palautetta on tarkoitus hyödyntää ylioppilaskunnan tulevan toiminnan suunnitteluun. Palautetta on myös tullut kiitettävän paljon, mutta pari asiaa on noussut selkeästi esiin yli muiden: filiaalien asema sekä kokemus siitä, että TYY on etäällä jäsenistöstään.

Tämä palaute on tärkeä viesti meille nykyisille toimijoille herätä ohjaamaan asioita parempaan suuntaan. Sen lisäksi palaute on myös sitä aktiivisuutta, jota ylioppilaskunta tarvitsee. Toivon lisäksi, että ajatukset meidän opiskelijoiden yhteisestä arjesta ja arkemme epäkohdista herättävät useassa meissä halun toimia tärkeäksi katsomiemme asioiden puolesta. Síis olemaan aktiivisia myös ylioppilaskuntamme tärkeimmissä vaaleissa.

Asettumalla ehdolle TYYn edustajistovaaleihin haastat paitsi itsesi, myös kanssaylioppilaasi kehittämään organisaatiota joka olemme me. Aktiivisesti äänestämällä taas taas haastat etäisen ylioppilaskuntasi kohtaamaan jäsenensä, siis sinut, jota ilman sitä ei olisi olemassa.

Lisätietoa edarivaaleista:www.tyy.fi/edustajistovaalit