You are here

Vappupuhe 2013

| 01.05.2013

Ylioppilaat, kaupunkilaiset, hyvä vappuväki,

elämme kovia aikoja. Väestö ikääntyy, ilmastonmuutosta ei ole pysäytetty, työpaikat siirtyvät Kiinaan ja valtiontalouden kestävyysvaje painaa päälle. Näissä olosuhteissa on ymmärrettävää, että koko kansakunnan tulee osallistua aikakautemme ongelmien ratkaisuun: meidän kaikkien tulee tyytyä siihen, ettei elintasomme enää välttämättä nouse, ettei eläkkeelle pääse yhtä varhain eikä samassa työpaikassa voi työskennellä koko työuraansa.

Poikkeukselliset ajat vaativat solidaarisuutta, vastuullisuutta ja lyhytnäköisen eturyhmäpolitikoinnin välttämistä myös meiltä opiskelijoilta. Aivan kaikkea ei ole kuitenkaan syytä niellä purematta.

Tänä keväänä meiltä opiskelijoilta on solidaarisuuteen vedoten vaadittu suostumista jo ennestään riittämättömän opintotuen rajauksiin ja tiukennuksiin. Solidaarisuutta on vaadittu siis kansanryhmältä, jonka jo entuudestaan oletetaan tulevan toimeen EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella. Ylioppilaat, teillä on kaikki syy olla vihaisia!

Tiukennusten esittäminen jo valmiiksi suurelta osin lainarahalla eläville opiskelijoille kuulostaa entistä irvokkaammalta, kun tiedostaa, että tuloerot Suomessa jatkavat kasvuaan ja sosiaalinen liikkuvuus eri yhteiskuntaluokkien välillä on vähentynyt. Me emme halua rakentaa luokkayhteiskuntaa, jossa vain hyvätuloinen uskaltaa suuntautua korkeakoulutuksen pariin!

Onneksi opiskelijaliikkeen voima näkyi Eduskuntatalon portailla, ja lopulta Kataisen hallitus piti näppinsä irti opintotuesta. Tämä kevät on osoittanut, että kun valtakunnallinen opiskelijaliike on yhden asian takana, sen ääntä ei voi sivuuttaa edes Arkadianmäen poliitikkojen hämyisissä kabineteissa. Ylioppilaat, te voitte olla tästä torjuntavoitosta ylpeitä.

Yhdessä asiassa voimme olla samaa mieltä päättäjien kanssa. Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä kaipaa uudistamista. Ääretöntä virastobyrokratiaa edellyttävä tukijärjestelmämme ei vastaa 2010-luvun tarpeisiin. On perusteetonta ylläpitää sosiaaliturvajärjestelmää, joka ei kannusta työntekoon, joka ei ole kaikkien saatavilla ja joka kohtelee eri väestöryhmiä eriarvoisesti. Kaikille kuuluva, elämiseen riittävä perustulo on tulevaisuuden ratkaisu.

Ylioppilaat, meillä on silti syytä solidaarisuuteen. Lähes puolet suomalaisista kuuluu kansainvälisesti vertailtuna maailman rikkaimpaan prosenttiyksikköön. Vieläkin yli miljardi ihmistä tulee toimeen alle eurolla päivässä. Kestävää yhteiskuntaa ei voi nykymaailmassa rakentaa ainoastaan kansallisista lähtökohdista.

Globaalisti kestävä kehitys edellyttää tasavertaista yhteistyötä kehittyvien maiden kanssa ja kansainvälistä varallisuuden uusjakoa. Suomen tavoite ohjata 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta kehitysyhteistyöhön lipuu yhä kauemmaksi, sillä tiukkoina aikoina leikkaukset kohdennetaan puolustuskyvyttömiin. Näitä ratkaisuja ei täydy sietää edes taloudellisen laskusuhdanteen aikana, etenkään jos samaan aikaan kansakunnan rikkaimpien osinkojen verotusta kevennetään.

Vaikka me opintotuen varassa elävät opiskelijat elämme kovia aikoja, tulee meidän vaikuttaa niidenkin puolesta, joilla ei ole omaa ääntä. Yliopiston kolmas tehtävä, eli yhteiskunnallinen vuorovaikutus, koskee myös meitä opiskelijoita.

Ylioppilaat, katsokaa ympärillenne! Taidemuseonmäelle on kokoontunut monikymmentuhantinen joukko valmiina painamaan ylioppilaslakin päähänsä. Te ette ole pisara meressä, joka ei pysty vaikuttamaan maailman asioihin - te olette kuohuva meri.

Ylioppilaat, lakki päähän!

Heikki Isotalo

TYYn hallituksen puheenjohtaja