You are here

Maailmaa parantamassa

| 25.11.2009

TYYn delegaatio lähti tämän vuoden Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokoukseen korkein odotuksin. Ylioppilaskunnan toimintaa läheltä seuraavien keskuudessa oli jo kuukauden päivät ollut aistittavissa suoranaista Jukka-huumaa, kun TYYn hallituksen puheenjohtaja oli ilmoittanut olevansa ehdolla SYL:n hallituksen puheenjohtajaksi. Myös asiapuolella odotukset olivat korkealla, sillä SYL:n linjapaperin päivitystä oli valmisteltu koko syksy rinnan TYYn oman linjapaperin päivityksen kanssa.

Mitä jäi käteen?

Päällimmäiseksi jäi valtava pettymys päätöksentekoon. Jukka oli meidän mielestämme paras puheenjohtajaehdokas, eikä kukaan meistä edelleenkään usko, että kaikki liittokokousedustajat äänestivät omasta mielestään parasta ehdokasta. Lehmänkaupat kuuluvat politiikkaan, mutta SYL:n mittakaavassa ne ovat aivan omaa luokkaansa. Mielessä pyörii edelleen kysymys, että jos SYL:n hallituspaikat joka tapauksessa täytetään aina taustaryhmien voimasuhteiden mukaan, miksi edes vaivautua paikalle liittokokoukseen?

Jäi väsymys, josta alamme näin viisi päivää rutistuksen päätyttyä pikku hiljaa palautua. SYL:n tulevaisuuden linjat vedettiin parin tunnin yöunien jälkeen. Nämä asiat olisivat ansainneet perusteellisemman keskustelun ja virkeämpiä päätöksentekijöitä, mutta ainakin TYYn delegaatio antoi kaikkensa. TYYläisten omistautumisesta on pakko olla ylpeä.

Kaiken henkilövalintoihin liittyvän pettymyksen ja turhautumisen lisäksi jäi myös ehkä hiukan parempi maailma. SYL ei kannata 0,7% maksamista tuloistaan kehitysapuun, eikä SYL kannata veroparatiisien purkamista tai sukupuolikiintiöitä. Sen sijaan SYL kannattaa ilmastonmuutoksen hillitsemistä, jonka yhtenä keinona SYL pitää tärkeänä päästövähennyksiin velvoittavan ilmastolain säätämistä Suomeen. Pitkälti TYYläisten ansiosta SYL:lla on kanta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen väliseen suhteeseen ja koulutuksen maksuttomuuteen.

Näistä asioista SYL:n edustajat tulevaisuudessa puhuvat keskustelessaan kansanedustajien, europarlamentaarikkojen ja ministeriöiden edustajien kanssa. Jos olet eri mieltä - tai samaa mieltä – anna palautetta. Edustajistovaalit menivät jo, mutta vaikuttaa saa vaalien välilläkin.