You are here

Perinteinen vappublogi

Joel Uusi-Oukari | 12.04.2010

Opintotuki ei yksinään riitä monellekaan opiskelijalle elinkustannusten kattamiseen. Töitä tehdään opintojen ohella ja usein työnteko ajoittuu iltoihin, öihin, viikonloppuihin ja pyhiin. Opiskeluaikanani olen työskennellyt paitsi useimmat viikonloput, myös pääsiäiset, juhannukset, festariviikonloput, Halloweenit, syntymäpäivät, joulut ja uudetvuodet. Kunnon turkulaisella tulee kuitenkin olla periaatteita, ja sen takia en ole koskaan tinkinyt juhlista jaloimmasta. Se on tietysti vappu!

Vappuna kaupunki elää, ihmiset ovat iloisia ja ympäristö alkaa pitkien pakkasten ja kaamoksen jälkeen taas näyttää vihreältä ja valoisalta. Lukuvuoden opinnotkin alkavat toivottavasti olla pulkassa. Perinteitä riittää joka lähtöön boolikierroksista ja patsaiden lakituksista vappumarsseihin, joita kierretään ilmapalloihin, serpenttiiniin, naamareihin, peruukkeihin, haalareihin ja muuhun asianmukaiseen karnevaalirekvisiittaan varustautuneina. Taidemuseonmäellä valkoista lakkimerta katsellessa hämmentyy vuodesta toiseen siitä, millaista massaa liikuttavat ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan puheen viimeiset sanat: ”Ylioppilaat, lakki päähän!” Tunnelma jatkuu vappupiknikille ja –brunsseille iloisen vilkkaana. Tänä vuonna toukokuun toiseksi osunut sunnuntai onkin varmasti monelle tervetullut lepopäivä ennen arkeenpaluuta. Tuskin 700-luvulla elänyt englantilaissyntyinen nunna nimeltä Valburg eläessään arvasi, kuinka runsain perintein hänen muistoaan Suomessa vielä vaalittaisiin.

Vappu on korostuneen perinteinen juhla, mutta silläkin on eri vuosina omat erityispiirteensä. Notkahtaneen Myllysillan vuoksi Aurasilta pyritään avaamaan mahdollisimman nopeasti avoimeksi liikenteelle, jonka takia Aurakadulla lakituksen jälkeiseen seurusteluun jää huomattavasti totuttua vähemmän aikaa. Toivonkin vapun juhlijoilta yhteistyötä ja ymmärrystä tavanomaisesta poikkeavassa tilanteessa, jotta Taidemuseonmäeltä siirtyminen Liljan patsaalle tai muihin vappuperinteisiin sujuisi aiempaa nopeammin.

Juhlien valmistelu on sujunut hyvin, josta erityiskiitos vapun projektisihteeri Maija Rihkolle. Tänä vuonna tukea tapahtumien järjestämiseen on saatu myös Turun kaupungilta ja poliisilta. Apu on otettu avosylin vastaan ja onkin erittäin mukavaa huomata, että viranomaiset tukevat ylioppilaskuntaa valtavan kaupunkitapahtuman järjestämisessä.

Etsi siis ylioppilaslakkisi kaappien pohjalta ja kiillota se juhlakuntoon, vappu on jo ovella!

Joel Uusi-Oukari

Hallituksen jäsen

Opiskelijakulttuuri, liikunta, yritysyhteistyö

Opiskelijakulttuuri, liikunta, yritysyhteistyö
Joel Uusi-Oukari