You are here

”There’s nothing we cannot solve”

| 26.04.2010

Viime viikolla, ennen keskiviikkoista suurmielenosoitusta maksuttoman koulutuksen puolesta, osallistuin Helsingissä Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajatapaamiseen. Tapaamisen ehdottomasti inspiroivinta antia oli Demos Helsinki –ajatushautomon Tommi Laition johtama osio. Laitio jakoi osallistujille post-it –laput ja pyysi kirjoittamaan, mikä voisi olla seuraava Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön rakentamisen kaltainen suuri saavutus. ”Mikä on se suuri haaste, joka kaipaa ratkaisua?” Vastaus sai olla pieni tai suuri, valtakunnallinen tai paikallinen, instituutio, uusi toimintatapa tai tempaus.

Minuutin miettimisen jälkeen aloimme käydä kierrosta siitä, mitä kunkin lapussa luki. Useimmat vastauksista käsittelivät opintoja, työuraa tai henkistä hyvinvointia. Ilmoille heitettiin myös oma joukkoliikenneyhtiö tai kunnollista tietoon pohjautuvaa asiakeskustelua käyvä valtakunnallinen ylioppilaslehti. Jokaisen lapun lukemisen jälkeen Laitio kysyi lapun kirjoittajalta: ”Mitä sinun ylioppilaskuntasi voisi tehdä tämän asian eteen?”

Kierros sai minut jälleen miettimään, mihin kaikkeen me ylioppilaat ylioppilaskuntinemme voimme halutessamme pystyä. Meillä on intoa, meillä on varaa rahoittaa suuriakin projekteja. Meillä on osaamista, erityisesti meillä TYYläisillä, sillä ei ole olemassa alaa, jonka opiskelijoita ei meidän joukostamme löytyisi.

Haluammeko vihdoinkin kampukselle sen isomman kuntosalin? Hankitaan sellainen itsellemme, ja aletaan pyörittää sitä. Haluammeko Turkuun parempaa joukkoliikennettä? Perustetaan oma liikenneyhtiö, vedetään vaikka oma raitiovaunurata. Viimeviikkoisten varainhankintabileiden vähäisen osallistujamäärän takia olen kuullut kritiikkiä opiskelijoiden nuivasta suhtautumisesta yliopiston varainkeruukampanjaan. Järjestetään itse paremmat bileet, sellaiset, johon tulee ihmisiä! Haastan kaikki tämän lukijat kirjoittamaan tuohon alas, mitä sinä haluaisit tehdä, koska kaikki on meille mahdollista. Ainoa, mitä meiltä puuttuu, on aikaa, koska olemme jo valmiiksi niin monessa mukana.

Entä mitä omassa lapussani sitten luki? Mielestäni ratkaisua kaipasivat ”ilmastonmuutos & maapallon kestokyky”. ”Teidän pitää näyttää tarinat, näyttää, miten ihmiset elävät vähemmällä ja ovat silti onnellisia”, ohjeisti Laitio.