You are here

Millainen tuutori sinä olisit?

Anna Mäkipää | 03.05.2010

Vajaat kolme vuotta sitten vaihdoin ensikatseen tuutorini kanssa. Ensimmäisillä opiskeluviikoillani vaikutti siltä, että tuutorini tiesi lähes kaiken yliopistosta, opiskelusta ja ylioppilaselämästä. Häntä seuraten tutustuin opiskelumaailmaan.

Tuutorilla on suuri vaikutus siihen, miten uusi opiskelija pääsee sisään yliopistoelämään. Niin kuin kaiken, myös tuutoroinnin voi hoitaa monella tapaa. Jokainen tuutori on yksilö, ja jokaisesta tuutorointisuhteesta muodostuu omanlaisensa. Luulen kuitenkin, että tuutoreiden yhteinen piirre on sosiaalisuus sekä halu päästä auttamaan ja opastamaan uusia opiskelijoita. Samalla voi tutustua oman oppiaineensa fukseihin.

Uudelle opiskelijalle tuutori on tärkeä linkki yliopistoon. Hän voi olla ainut tuttu kasvo opiskelijayhteisössä ja ehkä koko kaupungissa. Tuutori kertoo, mistä voi ostaa opiskelussa tarvittavat välineet, missä on lähin vessa tai mistä päin kampusta löytyvät parhaat opiskelijalounaat. Lisäksi tuutori neuvoo tai selvittää opiskelun ensimetreillä vastaantulevia kysymyksiä. Hän tutustuttaa uudet tuutoriryhmäläiset toisiinsa ja auttaa pienokaisia pääsemään alkuun opinnoissaan.

Tuutorin näkökulmasta ensimmäiset syksyn viikot ovat erittäin kiireistä aikaa. On suunniteltava lähes minuutintarkka aikataulu, jotta ryhmä ehtii kiertää kaikki opiskelun aloittamisen kannalta tärkeimmät kampusalueen paikat. Tuutori voi myös olla epävarma: Muistanko varmasti kertoa kaiken olennaisen? Tuutori ei ole kuitenkaan yksin. Ennen tuutoroinnin aloittamista ja sen aikanakin apuna on monta tahoa. Tiedekunta järjestää tuutorikoulutuksia ennen syksyä ja myös ylioppilaskunta kouluttaa tuutoreita. Mutta mikä tärkeintä – tuutorilla on tukenaan toisia tuutoreita. Yhdessä suunnittelemalla ja pohtimalla pääsee pitkälle. Ja niin kuin fuksi-tuutorisuhteessakin, myös tuutoreiden kesken kokeneemmat opastavat vasta-alkajia.

Vaikka tuutorilla on vastuuta, saanee hän myös vastapalkkaa. Konkreettiset hyödykkeet ovat tiedekunnan tarjoama palkkio sekä joissakin tiedekunnissa opintopisteet. Sen lisäksi tuutori saa jotain, minkä arvoa ei määritellä rahalla. Tuutori saa esiintymiskokemusta toimiessaan ryhmänsä vetäjänä. Tuutori saa toimintavarmuutta. Tuutori saa oppia itsekin lisää opiskelusta ja opiskelijaelämästä. Tuutori saa ystäviä. Niinpä – omani kanssa olen jo tähän mennessä käynyt muun muassa laskettelemassa ja ulkomailla. Mitä sinä tekisit omien fuksiesi kanssa?

 

 

Anna Mäkipää

TYYn hallituksen jäsen

alayhdistykset, ympäristö ja tuutorointi

 


Anna Mäkipää