You are here

Reilua liikehdintää

Anna Mäkipää | 03.10.2010

Reilun kaupan sertifioinnin tarkoituksena on parantaa kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Tuotannon on täytettävä tarkat ympäristökriteerit ja se on järjestettävä kestävällä tavalla. Järjestelmässä mukana olevat tuottajat saavat tuotteistaan takuuhinnan ja osa Reilun kaupan tuotosta käytetään parantamaan tuotannossa työskentelevien työoloja. Lisäksi koko yhteisön hyvinvointia parannetaan Reilun kaupan lisällä, jolla voidaan järjestää yhteisölle esimerkiksi aiempaa parempi koulutus tai terveydenhoito.

Kuten tiedämme, näitä Reilun kaupan tuotteita meidän jokaisen on mahdollista ostaa. Valitessamme Reilun tuotteen voimme vaikuttaa pienellä vaivalla kehitysmaiden tuottajien elämään. Reiluja elintarvikkeita on tarjolla ruokakaupoissa, kahviloissa sekä ravintoloissa ja Reilujen tuotteiden valikoima laajenee kovaa vauhtia. Vaikka Reilun kaupan tuotteiden käyttäminen ei ratkaise koko maailman ongelmia, nytkähtää maailma niitä käyttämällä silti piirun verran parempaan suuntaan.

Turussakin on havaittavissa Reilua liikehdintää. Kestävä kehitys Turun korkeakouluissa -ryhmä (tuttavallisemmin Kekå-ryhmä) lanseeraa marraskuussa Reilu kampus -hankkeen. Hankkeen tavoitteena on saada kaikki turkulaiset korkekoulut Reiluiksi korkeakouluiksi. Reilun korkeakoulun kriteereistä voit lukea lisää osoitteesta http://www.reilukauppa.fi/index.php?258.

Lisäksi TYYssä katseet suuntautuvat Reilun kaupan viikkoon, joka järjestetään viikolla 43. Silloin TYYn ympäristövaliokunta järjestää Reilun tiistain, jolloin perehdytään erilaisten luentojen kautta Reiluun kauppaan. Saamme myös terveisiä Malawista, kun paikalliset Reilun sokerin tuottajat tulevat kertomaan työstään opiskelijoille. Reilun kaupan viikolla järjestetään myös Reilu kahvitauko, johon haastetaan TYYn alayhdistyksetkin mukaan.

Nähdään siis viikolla 43 Reilussa hengessä!

 

Anna Mäkipää
hallituksen jäsen (alayhdistykset, ympäristö ja tuutorointi)


Anna Mäkipää