You are here

Pölhöpopulismia ja ainoaa totuutta

| 17.10.2011

 Edustajistovaalit ovat nyt. Ainakin mikäli on naamakirjaa uskominen. Erilaisia vaaleihin liittyviä sivuja ja tapahtumia pulpahtelee sivuston uutisvirtaan tämän tästä. Ehdokkaat ja listat pyrkivät kuumeisesti erottumaan toisistaan. Iskulauseita, värssyjä ja hokemia keksitään ja kierrätetään. Todellinen vaalihuuma on käynnissä. 


Edustajistovaaleissa aseina käytetään tyytymättömyyttä, valtaa, vastakkainasettelua ja yhteishenkeä. Vaaleja käydään sekä asiaa puhuen että mielikuvia luoden. Mielikuvin kampanjoiva sortuu helposti pölhöpopulismiin ja asiaehdokas puolestaan julistaa liian kevein perustein ainoaa totuutta. Mauttomuuden raja on häilyvä ja riippuu pitkälti viestin vastaanottajasta. 

Eettiset pelisäännöt turvaavat vaalien tasapuolisuutta ja reiluutta. Niillä rajoitetaan kuitenkin ainoastaan kampanjoinnin ulkoista muotoa. Sisältö kuuluu sananvapauden piiriin ja on näin ollen vapaa rajoituksista. Hyvä niin. 

Ylilyöntejä tulee varmasti. Aina joku imaisee meloonin kärsään. Suurelle joukolle suunnattu huumori on vaikea laji ja puhtaasti asiohin perustuva kampanja on lapsellisen helppo ymmärtää väärin. Osa tekee sitä jopa tahallaan. 

Vaaleissa, joissa lukuisa joukko eri toimijoita jakaa tietoa samanaikaisesti, esiintyy myös puhtaasti väärää tietoa. Tietämättömyys ja huolimattomuus johtavat valitettan usein väärän tiedon julkaisemiseen. Vastuu väärän tiedon välttämisessä on ennen kaikkea ehdokkailla. Vaikka vertaisvartiointi toimii nopeasti, on julkaistun väärän tiedon korjaaminen yllättävän vaikeaa. Pysytään siis totuudessa.

Lauri Kattelus

TYYn hallituksen jäsen