You are here

Käärmeiden pesä?

Ville Valkonen | 10.12.2012

TYY teki viime viikolla taas henkilövalintoja edustajiston kokoontuessa keskiviikkona 5.12. Vuodelle 2013 valittiin hallitus. Puheenjohtajaksi nousi tämän vuoden varapuheenjohtaja Heikki Isotalo (Vihreä lista) ja jäseniksi Essi Karvonen (Soihdunkantajat), Juho Wilska (Vihreä lista), Aku Kähkönen (TuKY), Henna Henriksson (Hybridiaani), Tero Ahlgren (Humanistilista) sekä Petra Peltonen (Demariopiskelijat). Minä (Ville Valkonen, TuKY) jatkan edustajiston puheenjohtajana ja edustajiston varapuheenjohtajaksi valittiin Joel Holmen (TYY Terveeksi). Taloustoimikunnan puheenjohtajana jatkaa Otto Sulin (TuKY). Äsken mainitut henkilöt ovat ylioppilaskunnan keskeisimmät luottamushenkilöt ensi vuonna.

TYYn hallitus valitaan neuvottelemalla edustajistoryhmien kesken. Hallitus valitaan enemmistöpäätökselle yhtenä listana, eli hallituksen muodostamiseen tarvitaan 21 edustajiston 41 edaattorista. Ryhmät asettavat ensin ehdokkaita, joita haastatellaan, jonka jälkeen ryhmät tekevät preferointinsa ja käyvät neuvottelut siitä, minkälainen olisi heidän mielestään paras hallitus. ”Paras hallitus” tarkoittaa eri ryhmille eri asioita: osa painottaa ryhmien välisiä poliittisia suhteita, osa ehdokkaiden kokemusta, osa hallitusta tiiminä, osa näitä kaikkia tai jotain muuta. Teoriassa hallitus voitaisiin valita suoraan ilman ryhmien välisiä neuvotteluja, mutta käytännössä tämä on huomattavan vaikeaa, koska kaikilla ryhmillä on aina joitain intressejä, ja niitä pystyy tehokkaammin edistämään neuvottelemalla. Neuvottelukieltoa ei voi mitenkään valvoa. Neuvotteluiden ongelmiin - läpinäkymättömyys ja pätevyyden merkityksen väheneminen - on pyritty vastaamaan sopimalla yhteisiä pelisääntöjä neuvotteluista: ei valehtelua ja neuvottelut pidetään tiettynä aikana tietyssä paikassa, jotta kaikki pääsevät ainakin mukaan keskusteluihin. Näitäkään pelisääntöjä ei voi vedenpitävästi valvoa, vaan ne perustuvat ryhmien väliseen luottamukseen.

Henkilövalinnat ovat aina äärimmäisen monimutkainen ja monitahoinen asia. Toisille valintatilaisuudet ovat riemukkaita, mutta joku pettyy ja pahastuu aina, oli se sitten ehdokas itse tai hänen taustaryhmänsä. Henkilövalinnat herättävät suuria tunteita; ehdokkaat ovat aina jonkun lähimpiä ystäviä, ja valintoihin heijastuu paljon arvolatausta. Henkilövalinnat ovat niin ehdokkaalle kuin häntä tukevalle joukolle voimanponnistus, jossa laitetaan kaikki peliin - ja kaadutaan korkealta, jos asiat etenevät huonosti.

Eräs TYY-aktiivi raivostui hallitusneuvottelujen tuloksesta sekä edustajiston varapuheenjohtajan valinnasta ja vertasi TYYtä katkerasti käärmeiden pesään, kiroten ”pahan akselin” valtaa. Samaan aikaan toisaalla kilisteltiin shampanjalaseja, iloittiin sydämen kyllyydestä ja pidettiin puheita siitä, kuinka TYY sai mahtavan, hyvässä yhteishengessä rakennetun uuden hallituksen. Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokouksessa eräs hallituksesta tiputettu ehdokas itki monisatapäisen yleisön edessä. Samaisessa kokouksessa muutama valittu ehdokas tukijoukkoineen tirautti onnen kyyneleitä. Syksyisin myös lukemattomat aine-, tiedekunta-, ja harrastejärjestöt vaihtavat hallituksiaan, ja sielläkin monet pääsevät jännittävään tehtävään käsiksi, monet jäävät rannalle.

Niin  kauan kuin henkilöjä tullaan erilaisiin tehtäviin valitsemaan, tullaan tämä tunteiden ilotulitus näkemään. Se kuuluu asiaan, eikä se ole kenellekään loppujen lopuksi haitaksi. Myöhemmin kokemuksia muistellaan jollei huumorilla niin ainakin opettavaisina. Ylioppilaskunnassamme ja sen alayhdistyksissä tulee olla matala kynnys lähteä mukaan toimintaan, ja kehotan jokaista pohtimaan tapoja ottaa kaikki halukkaat mukaan toimintaan. TYYn kärkipaikat ovat kuitenkin todellisia vastuunkannon paikkoja, eivät harjoittelua varten, joten niihin valinta on hieman haastavampi prosessi.

Olen valtavan ylpeä ylioppilaskunnastamme ja kaikista niistä, jotka antavat omaa aikaansa opiskelijayhteisön käyttöön - oli tehtävä sitten mikä tahansa. Toivottavasti jatkossakin, kukin tämän syksyn valintasalsasta palauduttuamme tai sitä seurattuamme, muistamme, että olemme kaikki osa Turun yliopiston ylioppilaskuntaa. Kaikesta huolimatta se ei ole käärmeiden pesä, vaan inhimillinen yhteisö, jolla on omat haasteensa, mutta joka loppujen lopuksi tekee maailmasta paremman paikan ja opiskelijan arjesta sujuvampaa.

Hyvää joulunaikaa kaikille!

-Ville Valkonen

Edustajiston puheenjohtaja


Ville Valkonen