You are here

Myytti keskiverto-opiskelijasta, 102 toimenpidettä ja yhdenvertaisempi ylioppilaskunta

| 27.05.2013

”Tän tiedekunnan johtokunnassa on yksi nainen kymmentä miestä kohti, tohon rakennukseen pääsee pyörätuolilla vaan jos osaa levitoida, tää asiakirja jossa kerrotaan meidän kielistrategiasta on saatavilla vain suomeksi.”  - TYYn yhdenvertaisuussektori, ja ala noin niinkun yleensä tuntuu olevan usein ongelmalähtöistä, ehkä ihan syystäkin. Sekä yliopisto, että ylioppilaskunta tuntuvat usein olevan rakennettu jotakin mystistä keskiverto-opiskelijaa varten, jollaista ei tarkemmin katsottuna edes ole olemassa: keskiverto TYYläinen ei ole sellainen, joka näkee Turku-salin perältä taululle, osaa suunnistaa TYYn kirjastolle ilman opaskylttejä tai sairastaa kolme päivää saman luentokurssin aikana. Tänä keväänä hyväksyttiin edustajistossa pitkään valmisteltu uusi yhdenvertaisuusohjelma vuosille 2013–1016, ja sen avulla nämä kaikki ongelmat käytännössä katosivat.

- Ei oikeasti, ei tosiaan. Kun rakennetaan yhdessä sellaista yliopistoa ja ylioppilaskuntaa, joka toimisi tehokkaasti kaikkia jäseniä palvellen on tarpeen joskus laskea työkalupakin ruuvimeisselit ja miettiä mihin asioihin kannattaa ensiksi puuttua. Kysymys on isoista tavoitteista: muutoksista toimintatappoihin, pyrkimyksestä päästä pois keskivertoajattelusta kohti moninaisuutta ja halua tehdä yhteisöstä kaikille hyvä ja tehokkaammin toimiva. Tähän työnantoon vastaa sitten ylioppilaskunnassa yhdenvertaisuusohjelma-asiakirja, johon on listattu 102 konkreettista tavoitetta matkalla yhdenvertaisempaan ylioppilaskuntaan. Mukaan mahtuu pohdintaa niin asiakirjojen fontista ja käännättämisestä, kuin yliopiston rakennusten opaskylteistä ja esteettömyysasioista. Ja jokaisen toimenpiteen kohdalla on mietitty, kenellä näiden edistäminen kuuluu, ja kenen näitä tyyppejä kannattaa vaikuttamistyössä tukea.

Näiden tekijöiden, vastuun ja arvioinnin miettiminen on tärkeä osa toimenpiteiden suunnittelua, itse paperit kun eivät tälläkään alalla tee yhtään mitään. Laajemmin yhdenvertaisuussuunnitelman ympärillä pyörivässä prosessissa on kysymys TYYn strategiaankin kirjatusta yhteisöllisyydestä, aktiivisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta – Emme ole organisaatio, jonka yläkerta tekee paperin, ja olettaa alakerran sitä toteuttavan, vaan vastuu yhdenvertaisesta TYYstä on toimenpiteestä riippuen kaikilla toimijoilla ja TYYn jäsenillä. Isojen tavoitteiden, kuten vaikkapa yliopiston saavutettavuus ja esteettömyys pitää purkaa erilaisten taskukokoisten toimenpiteiden, kuten jokaisen tutorin vastuupalettiin kuuluvan opiskelun tukipalveluista tiedottamisen, edunvalvontaan osallistuvien toimijoiden erilaisissa työryhmissä peräänkuuluttaman esteettömyyssäädösten noudattamisen ja  vaikkapa kuulolaitteita käyttäviä jeesivän induktiosilmukan ostamisen tasolle. Tällaisia asioita tekemällä yliopisto, TYY ja opiskelijayhteisömme muuttuvat kolmessa vuodessa askeleen verran yhdenvertaisemmaksi.

Siitä vaan tekemään.

TYYn yhdenvertaisuusohjelma: http://www.tyy.fi/sites/tyy.fi/files/LIITE2_yhdenvertaisuusohjelma_2013.pdf