You are here

Älä hukkaa hetkeäkään

Ville Valkonen | 23.08.2013

Taas ollaan uuden uljaan lukuvuoden kynnyksellä. Syksy on touhua täynnä, ja jokainen opiskelija valintojen äärellä. Mitä kursseja valita, mihin käyttää vapaa-aikansa? Olit sitten uusi opiskelija tai jo kokeneempi tieteenharjoittaja, kannattaa palauttaa mieleen opiskelun tarkoitus: määrätietoinen työn tutkinnon hankkimiseksi. Oppiminen ei ala yliopistoon tullessa, eikä oppiminen lopu tutkinnon suorittamiseen, mutta yliopistossa ollaan suorittamassa tutkintoa. Toisaalta tutkinto tulee oppimisen sivutuotteena kuin itsestään. Katse on kuitenkin pidettävä pallossa.

Edellistä ei missään nimessä pidä tulkita elämysrikkaan opiskelijaelämän vaihtoehdoksi, vaan perustaksi. Maaginen kaksikko on raaka raadanta tutkinnon eteen ja vielä hurjempi huhkiminen opiskelijatoiminnassa. Tehdessään paljon myös jaksaa enemmän. Niille, jotka eivät vielä ole mukana opiskelijajärjestötoiminnassa, annan lämpimän suosituksen lähteä mukaan joko johonkin harrasteyhdistykseen, ainekerhoon, tieteenalajärjestöön taikka suoraan ylioppilaskuntaan. Opiskelijatoiminta juhlineen, tempauksineen ja asiainhoitoineen on opiskeluaikojen maustevoi – ilman sitä voit toki saada tutkinnon, mutta kokemus jää varsin mauttomaksi. Opiskeliajärjestöissä tapaat upeita ja ennen kaikkea monenlaisia ihmisiä sekä tulet tehneeksi asioita, joita et koskaan muuten elämässäsi koe - oli sitten kyse alastonjuoksun maailmanennätyksestä tai akateemisesta väittelykilpailusta. Niille, joita kiinnostaa yhteisten asioiden hoitaminen, opiskelijajärjestöt tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden oppia vaikuttamisen taidetta. Ole aktiivinen yhteisössäsi, anna sille aikaasi ja rakkauttasi. Et tule katumaan. Vanha viisaus tietää kertoa, että antaessaan saa.

Tänä syksynä käydään taas ylioppilaskunnan edustajistovaalit. Vaaleissa jokainen yliopisto-opiskelija pääsee valitsemaan, ketkä ylioppilaskunnan asioista päättävät. Edustajisto päättää muun muassa sen 92 euron jäsenmaksun käytöstä, jonka jonkin aikaa sitten maksoit. Ylioppilaskunnassamme valtasuhteet ovat varsin tasaiset, joten pienelläkin vaalituloksen muutoksella on oikeasti väliä sille, mitä asioita ylioppilaskunta ajaa. Äänestä! Innokkaimpien kannattaa myös harkita edustajistovaaliehdokkuutta. Lisätietoja saat edustajistoryhmien puheenjohtajilta.

Oppiminen on elinikäistä, mutta opiskelija olet useimmiten vain kerran – ja loppujen lopuksi hyvin lyhyen ajan. Älä hukkaa hetkeäkään, vaan heittäydy täysillä mukaan heti syksyn ensimmäisestä viikosta lähtien! Välitä kanssaopiskelijastasi ja tue häntä – tehkää yhdessä opiskeluajastanne ikimuistoinen.

Iloista ja elämysrikasta opiskelijasyksyä jokaiselle!

Ville Valkonen
Ylioppilaskunnan puheenjohtaja

p.s Kesän aikana Suomessa on keskusteltu runsaasti suomalaisten roisista alkoholinkäytöstä. Opiskelijapiireissähän meno on monesti vielä brutaalimpaa väkisinjuomista kuin pahimissakaan lähiöpubeissa. Älä ajelehdi virran mukana, vaan mieti päihteidenkäyttöäsi ja tee rohkeasti omat ratkaisusi. Kännikalakanta on jo riittävän suuri. Pidä huolta myös kaverista, sillä kaikilla meillä on heikot hetkemme.


Ville Valkonen