TYYn alumnin Matti Vähä-Heikkilän puhe keväälle 1.5.2024

Arvoisat seikkailunhaluiset ystävät ja vapun viettäjät,

Kerran vuodessa koittaa päivä, joka herättää kaupungin eloon kuin taikaiskusta. Se päivä on vappu, juhla täynnä iloa, ystävyyttä ja vapautta. Ja mikä olisikaan parempi paikka kokea tämä juhlan taika kuin Suomen Turku, opiskelijoiden ja vapun pääkaupunki!

Tässä me nyt olemme, kuin kevään ensimmäiset nuput puhkeamassa esiin kolmannen takatalven horroksesta – täynnä elämänhalua ja odottavaa toiveikkuutta.

Kevät ja vappu, nuo kaksi kultaista avainta, jotka avaavat portit pimeästä talvesta valoisaan tulevaisuuteen. Ne ovat kuin iloisia laululintuja, jotka tuovat mukanaan lupauksen uudesta alusta ja mahdollisuuksista. Voimme unohtaa hetkeksi ympäröivän synkkyyden ja antautua kevään raikkaalle syleilylle.

Mutta mikä tekee vapusta niin erityisen? Opiskelijalle se on kuin villi ja vapaa juhla, jossa voi heittää tenttikirjat nurkkaan, ottaa rennosti ja lopettaa vuoden tyylikkäästi. Se on kuin elokuvan vauhdikas loppukohtaus, joka jättää koko kesäksi kutkuttavan cliffhangerin siitä, mitä jatko-osa tuokaan tullessaan. Se on kuin värikäs sirkus, jossa jokainen osallistuja on oman elämänsä taikuri, jonka sauvana toimii skumppalasi ja hatusta jäniksen sijaan loikkaakin esiin toistaan parempia vitsejä tai sutkautuksia – tai näitä kielikuvia...

Mutta tiedättekös, vaikka osa meistä on astunut valmistuneiden leiriin, meissä asuu edelleen se opiskelijan sielu. Se sielu, joka osaa arvostaa vapauden ja ilon hetkiä. Se sielu, joka hymyssä suin katselee nykyopiskelijoiden temmellystä ja on vieläpä valmis hyppäämään mukaan. Se sielu, joka palaa tänne Vartiovuorelle aina uudelleen.

Ja niin, rakkaat alumnit, vaikka vappu voi olla erilainen valmistuneelle, se on silti yhtä merkityksellinen. Se on kuin kallisarvoinen muisto menneisyydestä, joka lämmittää sydäntä vielä vuosienkin jälkeen. Se on yhteisöllisyyden ja ilon juhla, joka yhdistää meitä kaikkia riippumatta siitä, missä elämänvaiheessa olemme.

Tänään, kun seisomme tässä kevään kynnyksellä, minulle herää kysymys: mitä vappu meille oikeastaan opettaa? Onko se vain päivä, jolloin pukeudumme värikkäästi ja nautimme simasta tai munkkirinkilöistä, vai onko sillä syvempi merkitys?

Olen pohtinut asiaa pitkään, ja olen tullut siihen tulokseen, että Vappu opettaa meille tärkeitä elämän oppitunteja - jos osaamme katsoa sen kujeilevaa luonnetta hieman syvemmältä.

Ensinnäkin, vappu opettaa meille, että elämässä on lupa olla välillä vähän hölmö. Se kannustaa meitä astumaan ulos mukavuusalueeltamme ja heittäytymään hulluttelemaan, oli se sitten pukeutumalla hassusti tai tanssimalla keskellä toria. Se muistuttaa meitä siitä, että nauru ja ilo ovat arvokkaita voimavaroja, jotka voivat auttaa meitä selviytymään vaikeista hetkistä.

Toiseksi, vappu opettaa meille, että ystävät ovat elämän suurin aarre. Se on päivä, jolloin voimme kokoontua yhteen ystäviemme kanssa ja jakaa iloa ja naurua. Se muistuttaa meitä siitä, että ystävyyssuhteet ovat tärkeämpiä kuin mikään muu ja että yhdessä me olemme vahvempia. Yhdessä me vasta olemme ihmisiä.

Ja kolmanneksi, vappu opettaa meille, että vaikka elämä saattaa olla joskus kaoottista ja epäselvää, meidän on silti tartuttava siihen rohkeasti ja ilolla. Se muistuttaa meitä siitä, että elämässä on tärkeää osata nauttia pienistä hetkistä ja olla kiitollinen siitä, mitä meillä on.

Vappu. Se on päivä, jota juhlimme vuosittain, mutta se on myös paljon enemmän kuin vain yksi päivä kalenterissa. Vappu on symboli yhteenkuuluvuudelle, vapaalle ajatukselle ja opiskelijaelämän iloiselle hulluttelulle. Se on päivä, jolloin voimme unohtaa hetkeksi kiireen ja velvollisuudet sekä nauttia ystävien seurasta ja iloisesta tunnelmasta.

Mutta kun katsomme Vappua alumnin näkökulmasta, näemme sen myös osana suurempaa tarinaa. Se on muistutus siitä, että opiskeluajat eivät ole vain väliaikaista nuoruutta, vaan ne ovat perusta, jolle rakennamme tulevaisuuttamme. Ne ovat aikoja, jolloin saamme oppia, kasvaa ja luoda siteitä, jotka kestävät eliniän.

Vappu näyttäytyy alumnille kenties eri tavalla kuin opiskeluaikoina. Se ei ehkä enää tarkoita yömyöhään jatkuvia juhlia tai opiskelijarientojen hurmaa, mutta se säilyttää silti arvonsa. Se muistuttaa meitä siitä, että olemme osa tätä suurta yhteisöä, joka yhdistää meidät kaikki. Se antaa meille mahdollisuuden palata hetkeksi takaisin niihin muistoissa säilyviin hetkiin ja muistella niitä lämpimällä sydämellä.

Kun katson ympärilleni tänään, näen voiman, joka on kasvanut ja kehittynyt vuodesta toiseen. Näen ihmisiä, jotka ovat lähteneet eri poluille elämässään, mutta jotka ovat silti yhdistettyjä yhteisten kokemuksien kautta. Näen ylpeitä alumneja, jotka ovat saavuttaneet upeita asioita eri aloilla ja jotka ovat edelleen valmiita tukemaan ja inspiroimaan toisiaan.

Vapun yksi hienoimmista puolista on uudet tuttavuudet. Olette nyt mukavasti piknikillä kevät-auringon paistaessa. Ympärillänne on tukiverkko, joka kyllä kannattelee. Kenties juuri nyt on sopiva hetki avata silmiään, avata ajatuksiaan ja avata omaa piiriään – kirjaimellisesti.

Anna hymyn vallata kasvosi, käänny olkasi yli naapuripiirin suuntaan, etsi katseellasi toiset vastaanottavat silmät ja toivota niin iloisesti kuin osaat:
Hyvää Wappua! Glada Vappen!

Juuri näin vapun voima yhdistää meitä. Juuri näin uusia kohtaamisia syntyy. Juuri näin vappu luo uusia ihania muistoja. Ei ikinä kannata ummistaa silmiään, sillä siinä naapuripiirissä saattaa olla uusi ystävä, kenties tuleva liiketuttava tai jopa kumppani purjehdusmatkalle elämän aallokkoon.

Vappen är verkligen en speciell tid för studenter. Det är en tid då vi inte bara firar våra framgångar, utan också gläds åt gemenskapen och det goda sällskapet. Det är en dag då vi alla samlas för att ha roligt tillsammans och träffa nya människor. Genom att delta i dessa festligheter skapar vi minnen och vänskapsband som vi bär med oss genom hela vår studietid och långt därefter.

May Day is truly a special time for students. It's a time when we not only celebrate our achievements, but also rejoice in the friendship and the good company. It's a day when we all come together to have fun and get to know new people. By participating in these festivities, we create memories and friendships that we will carry with us through our studies and far beyond.

During this time, it's natural for many to wonder how the typically reserved Finns suddenly transform into easygoing, joyful, and outgoing individuals almost overnight. Indeed, there's plenty to share and countless stories to tell about Finland during this festive season. It's a testament to the power of community and celebration to bring out the best in everyone, regardless of nationality or background.

Vappu on siis enemmän kuin vain yksi päivä kalenterissa. Se on symboli yhteisölle, yhteenkuuluvuudelle ja jatkuvuudelle. Se on päivä, jolloin voimme juhlistaa menneitä saavutuksia ja samalla katsoa luottavaisesti kohti tulevaisuutta. Ja vaikka Vappu ja sen vietto saattaa muuttua vuosien varrella, sen merkitys säilyy vahvana meidän sydämissämme.

Joten tänään, kun nostamme maljan ja juhlimme, muistakaamme kohottaa katseemme ylös kohti tulevaisuutta, mutta samalla vilkuilla myös kokemustemme taustapeiliin ja muistella niitä hetkiä, jotka ovat muovanneet meistä sen, keitä olemme tänään. 

Niinpä, arvoisat ystävät, olkaamme tänään vappua viettäessä rohkeita, hölmöjä ja kiitollisia. Nautitaan täysillä tästä hetkestä ja annetaan Vapun opetusten viedä meitä eteenpäin elämässä. Ja joskus, kun elämä tuntuu hieman sekavalta ja epäselvältä, muistakaamme Vapun sanoma: heittäydytään vain mukaan ja nautitaan matkasta!

HYVÄÄ WAPPUA!

Kiitos.