Sinusta tai tuntemastasi hyvästä TYYpistä TYYn edustajiston jäsen?

Tiesitkö, että tämä syksy on vaalisyksy? Nyt äänestetään siitä, ketkä käyttävät Turun yliopiston opiskelijoiden ääntä seuraavat kaksi vuotta TYYn korkeimmassa päättävässä elimessä, edustajistossa.

Edustajisto on 41 edaattorista koostuva opiskelijoita edustava ryhmä, joka kokoontuu noin kerran kuussa päättämään TYYn talouden ja toiminnan linjoista. Edustajisto koostuu vielä pienemmistä eri teemoja edustavista ryhmistä, edustajistoryhmistä. Edustajistoryhmät voivat identifioitua esimerkiksi erityisesti tietyn alan opiskelijoihin, poliittisiin kantoihin tai muihin itselleen tärkeiksi kokemiin teemoihin.

Olisinko minä hyvä edaattori? Pohdin itsekin tuota kysymystä vuonna 2019, kun lähdin ensimmäistä kertaa ehdolle TYYn edustajistovaaleihin. Onko siitä jotain haittaa, jos ilmaisen halukkuuteni vaikuttaa, oppia lisää, tutustua ihmisiin ja päästä pitämään minulle tärkeitä teemoja esillä? Kaiken ajatusrumban keskellä pohdin, mitä ehdokkuus vaatii; pitääkö minulla olla jotain mahtipontisia vaalilupauksia tai suuri kampanja. Tai pitääkö edaattorina osata pitää sujuvia puheita ja ymmärtää ajankohtaista opiskelijapolitiikkaa? Oikeastaan mitään ei suoraan tarvitse osata ja kampanja on ehdokkaan näköinen ja suuruinen. Tärkeintä on, että ehdokkaalla on motivaatiota, kiinnostusta tai halukkuutta päästä edustajistoon.

Minulle tuolloin suurin motiivi oli lähteä tuomaan oman taustayhteisöni ääntä kuuluviin päätöksenteossa ja sitten TYYssä vaikuttamisen myötä opin valtavan määrän uusia taitoja, joita voin hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi työelämässä tai politiikassa. Lisäksi sain valtavasti uusia kavereita poikkitieteellisesti eri tiedekunnista ja monipuolisesti ajatuksia yhteisistä keskusteluhetkistä maailmaa parantaessa.

Edustajistoon lähdetään monista eri syistä. Ehdolle lähtemisen takana voi olla halu edistää tiettyjä arvoja, kiinnostus päätöksentekoon, halu edustaa omaa taustayhteisöä tai halu päästä syvemmälle politiikkaan tai yliopistoyhteisön hallintoon ja halu kehittyä näissä asioissa. Toimikuntiin osallistumalla edaattori pääsee syventymään moniin teemoihin, kuten vaikkapa järjestöjen avustuksiin, ylioppilaslehden toimintaan tai ylioppilaskunnan talouteen. Lyhyesti voisi sanoa, että edustajisto opettaa vaikuttamis-, organisointi- ja sosiaalisia taitoja. Toki jokainen edaattori saa edustajistovuosista vähän erilaisia asioita irti ja siksi on hyvä jutella vaikkapa edellisten vuosien edaattoreille ja kysyä heiltä, mikä edaritoiminnassa oli parasta.

Lähtiessäni mukaan TYYn toimintaan, ihan ensimmäisinä asioina minulle sanottiin, että ”se näyttää virallisemmalta kuin mitä on”. Nyt ymmärrän, mitä tällä tarkoitetaan. Jos käy katsomassa Youtubesta edustajiston kokousten tallenteita, voi edustajiston toiminnasta tulla hyvin suppea kuva. Edustajiston kokouksessa 41 edaattoria ja hallituksen edustajat puhuttelevat arvokkaasti puheenjohtajaa sekä keskustelevat välillä kiivaastikin monista eri asioista. Todellisuudessa tämä on pieni osa edustajiston toimintaa (mutta silti yksi parhaimmista osista). Tuon päätöksenteon takana on usein ryhmäpalavereita, toimikuntien tapaamisia ja monia muita keskusteluja. Edustajiston toimintaan voi antaa aikaansa juuri sen verran kuin itselleen sopii.

Edustajistotoiminta kannattaa ja sille annettu aika on minusta sen arvoista! Minulle edustajisto on antanut uusia kavereita ja puhkaissut tieteiden välistä kuplaa. Olin todella innoissani siitä, että pääsimme keskustelemaan edaattoriporukalla yleisistä aiheista ja sain niin paljon avarrettua omaa maailmankuvaani, kun kuulin muiden tieteenalojen näkemyksiä. Lisäksi edaattorikavereilta voi saada sivuainevinkkejä ja on sieltä moni löytänyt parisuhteenkin.

Suosittelen edustajiston toimintaa, jos sinulla on ajatuksia siitä, miltä opiskelijaelämän Turun yliopistossa tulisi näyttää, pidät muiden kanssa ajatusten vaihdosta sekä keskustelusta. Kannustan kaikkia lähtemään itse ehdolle ja vinkkaamaan niille TYYpeille, jotka sinä haluat nähdä seuraavat kaksi vuotta edustamassa Turun yliopiston opiskelijoita TYYn edustajistossa. Edustajisto tarvitsee monipuolisen porukan edustamaan meidän yliopiston opiskelijoita!

Aliisa Wahlsten
Turun yliopiston ylioppilaskunnan keskuvaalilautakunnan puheenjohtaja

Keskusvaalilautakunta (kvl) järjestää TYYn edustajistovaalit syksyllä 2023.