Tapahtumat

Taidemuseonmäen lakitus

TYYn pitkäaikaiset perinteet ja historia näkyvät myös tapahtumien kirjossa. Järjestämme vuosittain monenlaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka yhdistävät opiskelijoita vuosikurssista, koulutusalasta ja jopa korkeakoulusta riippumatta. Vuosittaisten perinnetapahtumien lisäksi löydät tapahtumakalenteristamme muun muassa ajankohtaisia koulutuksia ja TYYn siipien järjestämiä monipuolisia sisältöjä. TYYn tapahtumat ovat avoimia kaikille jäsenillemme, tule mukaan!

Lisäksi monet TYYn järjestöistä järjestävät suuriakin tapahtumia, joihin jokainen opiskelija voi helposti lähteä mukaan.

 

Hullaannu avajaiskarnevaaleilla ja TYYlikkäässä avauksessa

Avajaiskarnevaalit ovat Turun yliopiston ja Turun yliopiston ylioppilaskunnan vuosittain järjestämä tapahtuma, jolla aloitetaan yhteinen akateeminen vuosi. Avajaiskarnevaaleilla pääset tutustumaan erilaisiin järjestöihin ja nauttimaan hauskasta ohjelmasta. Avajaiskarnevaaleja vietetään vuosittain syyskuun alussa.

Avajaisviikon kruunaa TYYlikäs avaus: suuret poikkitieteelliset bileet! Näihin bileisiin kannattaa hommata ennakkolippu, jotta varmistat sisäänpääsysi Turun suurimpiin avajaisbileisiin!

 

TYY-kierrokset

Alkusyksystä avajaisviikon tienoilla TYY järjestää uusille opiskelijoille kierroksia, jolloin kaikilla on mahdollisuus päästä tutustumaan TYYn toimintaan ja henkilökuntaan.

 

Ole osa vanhaa perinnettä Porthanin päivänä

9.11.

TYYn virallista vuosipäivää vietetään Porthanin päivänä 9.11. Porthanin päivän ohjelmaan kuuluu ylioppilaiden lippukulkue sekä seppeleen lasku H.G. Porthanin patsaalle laulun saattelemana. Toivomme järjestöjen ja jäsenten osallistuvan runsaslukuisina tähän tapahtumaan, joka on ollut perinne aina TYYn perustamisesta 1922 lähtien.

Henrik Gabriel Porthan oli Turun akatemian professori ja Suomen 1700-luvun humanistisen kulttuurin voimahahmo. Hänen merkityksensä suomalaisen sivistyksen historiassa on ollut niin suuri, että myös TYYn perustajajäsenet tahtoivat sitä kunnioitettavan Turun ylioppilaselämässä nyt ja tulevaisuudessa. Vuosijuhlapäivän valitsemista pohjustaneen valiokunnan sanoin "Porthanin päivän merkitys Suomen suomalaisen sivistyksen historiassa on niin perustavaa ja ratkaisevaa laatua, että se akateemisen juhlan aiheena on ehdottomasti otettava Turun nykyisessä ja vastaisessa ylioppilaselämässä talteen." Tästä syystä Porthanin päivänä 9.11. vietetään TYYn virallista juhlapäivää.

Porthanin päivän kulkueen jälkeen ylioppilaskunnan edustajisto kokoontuu juhlakokoukseen, jossa mm. jaetaan tunnustuksia ansioituneille kuntalaisille ja arvostetuille yhteistyötahoille.

 

Pukeudu parhaimpiisi vuosijuhlilla

TYYn vuosijuhlat vietetään marraskuussa Porthanin päivää seuraavana lauantaina. Tule juhlistamaan TYYn synttäreitä akateemisiin pöytäjuhliin! Pääset nauttimaan upean juhlan tunnelmasta, pistämään jalalla koreaksi sekä tutustumaan uusiin ihmisiin eri järjestöistä sekä korkeakouluista ympäri Suomen! Jokaisen opiskelijan kannattaa kokea ylioppilaskunnan vuosijuhlat ainakin kerran opintojensa aikana. Vuosijuhlat koostuvat cocktail-tilaisuudesta, pääjuhlasta sekä seuraavan päivän silliaamiaisesta.

Vuosijuhlan avaa cocktail-tilaisuus, jossa ylioppilaskunta vastaanottaa tervehdykset kaikilta halukkailta (muistathan ilmoittaa tervehdyspuheenvuorostasi ilmoittautumisen yhteydessä). Tervetuliaismaljan ohessa cocktail-tilaisuudessa on tavattu nauttia musiikkiesityksestä. Illalliselle siirrytään yhteiskuljetuksella toistemme seurasta nauttien.

Cocktail-tilaisuutta seuraa pääjuhlana pidettävä illallinen, johon kuuluu kolmen ruokalajin menu ja ohjelmaa. Illallistilaisuus kestää viitisen tuntia. Erityisesti illallisella on syytä muistaa juhlava ja arvokas käytös, kuunnella ohjelmaa ja huomioida toiset juhlijat. Juhlamarsalkka opastaa juhlan kulkua ja pitää huolen, että juhlijat tietävät, kuinka toimia. Illalliseen kuuluu perinteisesti ohjelmanumeroita, kuten puheita, esityksiä sekä illallisen kruunaavat tanssit. Juhlasta on kuljetus jatkoille.

Jatkot ja sillis ovat luonnollisesti vapaamuotoisempia tilaisuuksia kuin illallinen, varsinaista etikettiä ei ole. Vaikka jatkoilla ja silliksellä rusetin voi piilottaa rintataskuun ja korkkarit heittää nurkkaan, on syytä muistaa kohtelias ja arvokas käytös, huolehtia muiden juhlijoiden, mutta erityisesti seuralaisen viihtymisestä ja iloita yhdessäolosta. Jatkoilla on tarjolla pieni yöpala, silliksellä brunssityyppinen kattaus muuta jännittävää.

 

Tule kantamaan soihtua itsenäisyyspäivän soihtukulkueeseen

6.12.

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue on turkulaisten ylioppilaiden yhteinen kulkue sankarihaudoille juhlistamaan itsenäisyyspäivää. Tule rohkeasti kantamaan soihtua kulkueeseen sekä edustamaan järjestöäsi!

Turkulaisten ylioppilaiden perinteinen soihtukulkue sankarihaudoille järjestetään aina itsenäisyyspäivän iltana, 6. joulukuuta.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan, Åbo Akademis Studentkårin ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan järjestämään kulkueeseen osallistuu useita satoja opiskelijoita ja kaupunkilaisia ylioppilaslakit päässä. Järjestöt tuovat mukanaan myös järjestöjen liput.

Kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita osallistumaan itse kulkueeseen sekä matkan varrelle kulkuetta katsomaan. Ohjelmassa on esimerkiksi puheita, musiikkiesityksiä sekä yhteislaulua.

 

Fastlaskiainen on Turun opiskelijoiden yhteinen mäenlaskukilpailu

Kenellä on tyylikkäin laskuväline, paras joukkuehenki, luovin idea? Pääsevätkö kaikki laskuvälineet maalilinjan yli? Nopeus ei välttämättä ole valttia, kun vuoden suosikkilaskuvälineen päättää arvovaltainen yleisö ja tuomaristo.

Turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden perinteinen laskiaisrieha Fastlaskiainen järjestetään laskiaistiistaina Vartiovuorenmäellä. Tapahtuman organisoi Ryhmä 40 000, joka on kaikkien Turun opiskelijoiden yhteinen äänitorvi. Paikalle ovat tervetulleita kaikki turkulaiset ja muut laskiaismieliset. Fastlaskiainen on osa Opiskelijakaupunki Turku -yhteistyötä. Lue lisää: turku.fi/opiskelijakaupunki.

Opiskelijakaupunki Turku on Turun kaupungin, korkeakoulujen, ylioppilas- ja opiskelijakuntien sekä elinkeinoelämän yhteistyötä kaupungin kehittämiseksi. Turun kuudessa korkeakoulussa opiskelee lähes 40 000 opiskelijaa. Tavoitteena on tehdä Turusta Suomen kiinnostavin ja Itämeren innostavin opiskelijakaupunki, johon jäädään asumaan ja töihin myös valmistumisen jälkeen.

 

Vappu – vuoden värikkäin opiskelijatapahtuma

30.4.-1.5.

Vappuaatto alkaa boolituksella, jossa TYYn eri järjestöt tarjoavat virkistäviä juomiaan ympäri kampusaluetta. Boolien jälkeen, noin kello 16.45, starttaa perinteinen Vappukulkue, jossa järjestöjen liput kulkevat kohti Taidemuseonmäen lakitusta muut innokkaat perässään.

Yli kymmenentuhannen ihmisen lakitus Taidemuseonmäellä vappuaattona on vapun ehdoton kohokohta, jota et halua jättää välistä. Lakitus on sekoitus Turku-rakkautta ja vappuonnea parhaimmillaan! Perinteinen lakitustilaisuus Taidemuseonmäellä alkaa kello 17.30 ja valkolakit painetaan päähän kello 18.00 TYYn hallituksen puheenjohtajan pitämän vappupuheen päätteeksi.

Lakituksen jälkeen lippukulkue jatkaa matkaansa Aurasillan kupeeseen Runeberginpuistoon, jossa seuraa Liljan patsaan pesu ja lakitus kello 18:30 alkaen. Innokkaimmat lakitusten ystävät voivat tämän jälkeen osallistua vielä Turun teekkarien organisoimaan Paavo Nurmen patsaan lakitukseen Hämeenkadun ja Kaskenkadun risteyksessä!

Vappuaaton hulinoita seuraa koko kaupungin TYYlikäs vappupiknik Vartiovuorenmäellä vappupäivänä. Piknikillä ohjelmassa tunnelmallista musiikkia, hauskaa ohjelmaa sekä keväistä vapputunnelmaa.

 

Muista myös #SiistiVappu

#SiistiVappu on Turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden yhteinen vappukampanja, joka muistuttaa opiskelijoita pitämään ympäristö siistinä vappuna. Kun juhlamieli valloittaa koko kampusalueen ja kaupungin, usein ajatukset ovat enemmän skumppapullojen avaamisessa kuin niiden pois keräämisessä. Vapun jälkeen harmittavan tuttu näky ovat jätteitä ja pulloja täynnä olevat puistot ja muut ulkotilat. SiistiVappu -kampanja järjestetään TYYn, ÅAS:n, TUOn ja NOVIUM:n voimin. Mukana kampanjassa on myös Turun Kaupunki ja Lounais-Suomen Jätehuolto.