Miten voin äänestää?

Äänestäminen on helppoa! Linkki sähköiseen äänestykseen avataan osoitteeseen www.tyy.fi/vaalit. Linkin kautta pääset kirjautumaan vaalijärjestelmään omilla UTU-tunnuksillasi. Kirjautumisen jälkeen sivulle avautuu lista kaikista ehdokkaista. Klikkaa haluamaasi ehdokasta, minkä jälkeen sinun tulee vielä varmistaa valintasi. Tässä vaiheessa voit vielä vaihtaa ehdokastasi. Varmistettuasi ehdokkaan, järjestelmä kiittää äänestäsi. Äänesi on näin kirjattu järjestelmään!

Mikä on vaaliliitto? Entä vaalirengas?

Vaaliliitto on ehdokkaiden yhteenliittymä, eli yhteinen lista. Koska vaaleissa on käytössä suhteellinen vaalitapa, ovat vaaliliitot merkittävässä asemassa vaalien tuloksia laskettaessa. Jokainen vaaliliittoon kuuluva ehdokas saa äänestyksen päätyttyä vertailuluvun, joka määräytyy hänen järjestysluvustaan vaaliliiton sisällä. Tuo järjestysluku taas määräytyy ehdokkaan henkilökohtaisesti saamansa äänimäärän mukaan. Vaaliliiton sisällä eniten ääniä saanut ehdokas on järjestyksessä ensimmäinen ja hän saa vertailuluvukseen koko vaaliliiton kaikkien ehdokkaiden yhteenlasketun äänimäärän. Toiseksi eniten ääniä saanut taas saa vertailuluvukseen puolet koko vaaliliiton äänimäärästä, kolmanneksi eniten ääniä saanut yhden kolmasosan, ja niin edelleen.

Vaalirengas on vaaliliittojen yhteenliittymä. Vaalirenkaassa olevien vaaliliittojen kesken lasketaan vielä koko renkaalle oma vertailuluku. Ehdokkaiden järjestys vaalirenkaan sisällä perustuu vaaliliiton kautta saatuun vertailukuun, mutta kaikkien vaaleissa ehdolla olevien kesken järjestys määräytyy vaalirenkaan vertailuluvun mukaan.

Valtakunnallisissa vaaleissa vaaliliitolla tarkoitetaan samaa asiaa kuin näissä vaaleissa vaalirenkaalla. Vaaliliittojen asemaa taas toimittavat useimmiten puolueiden asettamat ehdokaslistat.

Hupsistakeikkaa, en muistanut maksaa jäsenmaksuani ajoissa. Onko mitään tehtävissä?

Äänioikeutettujen TYYn jäsenten luetteloon, eli vaaliluetteloon, on mahdollista päästä vielä lokakuun puolella maksamalla jäsenmaksun ja ilmoittamalla asiasta TYYn pääsihteerille (tyy-paasihteeri@utu.fi) 15.10. klo 16 mennessä. Jäsenmaksun maksamisessa ja tiedon välittymisessä TYYn jäsenrekisteriin voi olla muutaman päivän viive, joten varaudu esittämään tosite jäsenmaksun maksamisesta. Tämän jälkeen vaaliluetteloon ei enää tehdä muutoksia.

Apua, en pääse kirjautumaan vaalijärjestelmään! Mitä nyt?

Todennäköisesti et ole tällöin äänioikeutettu ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa. Äänioikeutettuja ovat kaikki TYYn jäsenmaksun maksaneet Turun yliopiston perustutkinto- tai jatko-opiskelijat. Äänioikeutesi voit tarkistaa vaaliluettelosta TYYn kansliasta (Yo-talo A, 1. krs).

Mikäli tiedät olevasi äänioikeutettu, mutta kirjautuminen ontuu silti, varmista, että käyttäjänimesi ja salasanasi ovat oikein. Jos olet unohtanut salasanasi, voit vaihtaa sen osoitteessa idm.utu.fi.

Voinko äänestää muuten kuin sähköisesti?

Vaaleissa on käytössä sähköinen äänestysjärjestelmä, eli äänestys onnistuu vain Internetin välityksellä.

Voinko tulla TYYn toimistolle äänestämään?

Ylioppilaskunta ei ylläpidä äänestyspisteitä kampuksella eikä toimistossaan. Äänestämiseen voit käyttää mitä tahansa laitetta, jossa on Internet-yhteys.

Mitä jos tarvitsen apua äänestämisessä?

Avuksesi voit pyytää ketä tahansa luotettua henkilöä, tai ottaa yhteyttä TYYn keskusvaalilautakuntaan (tyy-kvl@utu.fi), joka järjestää sinulle virallisen avustajan.

Äänestin väärin, voinko muuttaa ääntäni?

Vaalijärjestelmä ei yhdistä UTU-tunnuksiasi annettuun ääneen, joten kerran annettu ääni on lopullinen. Ikävä kyllä et siis voi muuttaa ääntäsi.

Ehdokas/vaaliliitto käyttäytyi epäsoveliaasti, mitä voin tehdä?

Mikäli kohtaat ehdokkaiden tai vaaliliittojen osalta vaaliasioissa sopimatonta käyttäytymistä, kiusaamista tai muuten törkeää toimintaa, ota pikimmiten yhteys keskusvaalilautakuntaan (tyy-kvl@utu.fi), jotta he voivat käsitellä tapauksen asianmukaisesti.

En osaa valita itselleni sopivinta ehdokasta, mikä avuksi?

Vaalikoneessa voit verrata mielipiteitäsi ehdokkaiden mielipiteisiin 20 kysymyksen avulla. Vaalikone aukeaa äänestäjille 25.10.

Mikäli vaalikoneen täyttäminen ei tuonut tarvittavaa apua, voit myös ottaa yhteyttä eri vaaliliittoihin ja tiedustella heidän kantojaan sinua kiinnostaviin aiheisiin.

En halua äänestää ketään ehdokkaista, mutta haluan kunnioittaa demokraattista prosessia. Mitä teen?

Oletko varma, ettet löytänyt sopivaa ehdokasta? Käytithän jo vaalikonetta? Tutustuitko vaaliliittoihin ja ehdokkaisiin?

Olen varma, eikä vaalikonekaan auttanut.

Myös tyhjän äänen antaminen on vaalijärjestelmässä mahdollista.

Kuka voittaa vaalit?

Vaalien tuloksesta riippumatta voittajiin kuuluvat Turun yliopiston opiskelijat ja suomalainen kansalaisyhteiskunta.