Olet täällä

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Jaa +

Miten voin äänestää?

Äänestäminen on helppoa! Linkki sähköiseen äänestykseen avataan osoitteeseen www.tyy.fi/vaalit. Linkin kautta pääset kirjautumaan vaalijärjestelmään omilla UTU-tunnuksillasi. Kirjautumisen jälkeen sivulle avautuu lista kaikista ehdokkaista. Klikkaa haluamaasi ehdokasta, minkä jälkeen sinun tulee vielä varmistaa valintasi. Tässä vaiheessa voit vielä vaihtaa ehdokastasi. Varmistettuasi ehdokkaan, järjestelmä kiittää äänestäsi. Äänesi on näin kirjattu järjestelmään!

Apua, en pääse kirjautumaan vaalijärjestelmään!

Todennäköisesti et ole tällöin äänioikeutettu ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa. Äänioikeutettuja ovat kaikki TYYn jäsenmaksun viimeistään 16.10. maksaneet Turun yliopiston perustutkinto- tai jatko-opiskelijat. Äänioikeutesi voit tarkistaa vaaliluettelosta TYYn viralliselta ilmoitustaululta (Yo-talo A, 1. krs).

Mikäli tiedät olevasi äänioikeutettu, mutta kirjautuminen ontuu silti, varmista, että käyttäjänimesi ja salasanasi ovat oikein. Jos olet unohtanut salasanasi, voit vaihtaa sen osoitteessa idm.utu.fi.

Voinko äänestää muuten kuin sähköisesti?

Vaaleissa on käytössä sähköinen äänestysjärjestelmä, eli äänestys onnistuu vain Internetin välityksellä.

Voinko tulla TYYn toimistolle äänestämään?

Ylioppilaskunta ei ylläpidä äänestyspisteitä kampuksella eikä toimistossaan. Äänestämiseen voit käyttää mitä tahansa laitetta, jossa on Internet-yhteys.

Mitä jos tarvitsen apua äänestämisessä?

Avuksesi voit pyytää ketä tahansa luotettua henkilöä, tai ottaa yhteyttä TYYn keskusvaalilautakuntaan (tyy-kvl@utu.fi), joka järjestää sinulle virallisen avustajan.

Äänestin väärin, voinko muuttaa ääntäni?

Vaalijärjestelmä ei yhdistä UTU-tunnuksiasi annettuun ääneen, joten kerran annettu ääni on lopullinen. Ikävä kyllä et siis voi muuttaa ääntäsi.

Ehdokas/vaaliliitto käyttäytyi epäsoveliaasti, mitä voin tehdä?

Mikäli kohtaat ehdokkaiden tai vaaliliittojen osalta vaaliasioissa sopimatonta käyttäytymistä, kiusaamista tai muuten törkeää toimintaa, ota pikimmiten yhteys keskusvaalilautakuntaan (tyy-kvl@utu.fi), jotta he voivat käsitellä tapauksen asianmukaisesti.

En osaa valita itselleni sopivinta ehdokasta, mikä avuksi?

Vaalikoneessa voit verrata mielipiteitäsi ehdokkaiden mielipiteisiin 20 kysymyksen avulla: https://www.tyy.fi/fi/ylioppilaskunta/edustajisto/edustajistovaalit-2017/edustajistovaalien-2017-vaalikone

Mikäli vaalikoneen täyttäminen ei tuonut tarvittavaa apua, voit myös ottaa yhteyttä eri vaaliliittoihin ja tiedustella heidän kantojaan sinua kiinnostaviin aiheisiin: https://www.tyy.fi/fi/ylioppilaskunta/edustajisto/edustajistovaalit-2017/edustajistovaalien-2017-vaaliliitot-ja-ehdokkaat

En halua äänestää ketään ehdokkaista, mutta haluan kunnioittaa demokraattista prosessia. Mitä teen?

Oletko varma, ettet löytänyt sopivaa ehdokasta? Käytithän jo vaalikonetta? Tutustuitko vaaliliittoihin ja ehdokkaisiin?

Olen varma, eikä vaalikonekaan auttanut.

Myös tyhjän äänen antaminen on vaalijärjestelmässä mahdollista.

Kuka voittaa vaalit?

Vaalien tuloksesta riippumatta voittajiin kuuluvat Turun yliopiston opiskelijat ja suomalainen kansalaisyhteiskunta.

Viimeksi päivitetty: 31.10.2017 klo 15:38