Olet täällä

Miksi kannattaa lähteä mukaan?

Jaa +

 

Mitä eroa on opiskelijapolitiikalla ja valtakunnanpolitiikalla, Annika Saarikko?

"Ylioppilaskunta-ajoista on ollut poliittisessa työssä järjettömän paljon hyötyä. Edarin istuessa pitkiä iltoja sitä oppi ymmärtämään erilaisten poliittisten aatteiden ydinkysymykset; opiskelijapolitiikka on valloittavalla tavalla kulmikkaampaa ja särmäkkäämpää kuin valtakunnan politiikka. Erityisellä ilolla muuten muistan aikaa Tylkkärin johtokunnassa - sen puitteissa taisin saada myös ensimmäiset kokemukset työnantajuudesta, kun haastattelimme päätoimittajaehdokkaita. 

TYYn vuosina politiikka ja elämä sekoittuivat, eivätkä ole sittemmin erkaantuneet. On ilahduttavaa kohdata vanhoja tyyläisiä yhteiskunnallisissa tehtävissä yllättävän usein siellä ja täällä, tekemässä maailmaa paremmaksi." 

Annika Saarikko, kansanedustaja
edustajisto-alumni

"Tylkkärin johtokunnassa [--]
taisin saada myös ensimmäiset
kokemukset työnantajuudesta,
kun haastattelimme päätoimittajaehdokkaita.

 

Mikä oli parasta ylioppilaskunnassa toimimisessa, Hannele Karilainen?

"Lähdin edustajistovaaleihin mukaan tietämättä juurikaan, mihin pääni pistin. TYYn edustajistossa ja hallituksessa toimiminen olivat lopulta opiskelujen antoisimpia aikoja, joita en vaihtaisi pois mistään hinnasta.

Tutustuin uusiin ihmisiin eri tiedekunnista ja koin ensimmäistä kertaa todella olevani osa yliopistoyhteisöä. Nautin tavattomasti siitä, miten intohimoisesti erimielisiä olimme asioista ja millä tunteen palolla keskustelua käytiin. Edustajistossa opin muodostamaan ja perustelemaan mielipiteitäni ja minulle syttyi vahva halu vaikuttaa opiskelijoiden asioihin.

Ylioppilaskunta on opettanut minulle muun muassa argumentointi-, organisointi- ja edustustustaitoja. Olen päässyt vaikuttamaan minulle tärkeisiin asioihin ja myös saanut uskoa siihen, että niihin voi vaikuttaa. Kokemus eri TYYn elimissä on ollut iso valtti työnhaussa ja olen oppinut myös paljon työelämässä tarvittavia taitoja. Tärkeimpänä antina kuitenkin on ystävyyssuhteet, joita ilman TYY-vuosia ei olisi syntynyt. Suosittelen teille edustajistoon hakemista koko sydämestäni!

Hannele Karilainen, musiikinopettaja
TYY-alumni. Edustajiston jäsen 2008–2009, hallituksessa 2010 

"Ylioppilaskunta on opettanut
minulle muun muassa argumentointi-,
organisointi- ja edustustustaitoja."

 

Miksi aktiivisuus ylioppilaskunnassa kannattaa, Jarmo Kallunki?

"Ylioppilaskunta on erinomainen paikka oppia opetussuunnitelman ulkopuolisia asioita, joita vaaditaan valmistumisen jälkeen työelämässä. Keskustelu-, argumentointi- ja esiintymistaitoja, erilaisten ihmisten kohtaamista, omaa vastakkaisten näkökulmien arviointia, päätöksentekoa, hallinnon perusasioita, kokoustekniikkaa ynnä muuta. Ylioppilaskunnassa kohtaat niitä ihmisiä, joiden kanssa myöhemmin elämässä toimit, ja nämä verkostot ovat oppisisältöjen ohella arvokkainta mitä opiskeluajoistasi jää reppuusi. Samoin eri alojen opiskelijoiden näkökulmat ja ajattelutavat tulevat tutuiksi, ja se jos mikä on arvokasta – tulevaisuuden työpaikallasi olet helposti ainoa oman oppialasi edustaja, joten sinun on kyettävä ymmärtämään toisten alojen ihmisten ajattelutapoja. Oma kehotukseni on, että ilman muuta kannattaa mennä mukaan – sekä edustajistovaaleihin että muihinkin ylioppilaskunnan toimielimiin (hallitus, valiokunnat, johtokunnat ja mitä niitä nyt nykyään onkaan). Ole rohkeasti aktiivinen, se on ainoa tapa oppia ja elää opiskelijaelämää."

 

Jarmo Kallunki,asiantuntija, Suomen yliopistot UNIFI
TYY-alumni 2006–2010.

"Samoin eri alojen opiskelijoiden
näkökulmat ja ajattelutavat tulevat tutuiksi,
ja se jos mikä on arvokasta"

 

 

Mitä opit ylioppilaskunnassa, Anna Mäkipää?

"TYYssä opin perusasiat siitä, miten järjestöt ja ylioppilaskunta toimivat. TYY-ajoista jäi käteen kokous- ja esiintymiskokemuksen ohella esimerkiksi taito luoda verkostoja ja esittää asiansa ymmärrettävällä tavalla. Tärkeimpänä seikkana kuitenkin on se, että minusta tuli TYYläinen: sain mahtavan lauman ystäviä ja tuttuja ympärilleni, joiden ravitsevasta seurasta pääsen nauttimaan vielä nykyisinkin!"

Anna Mäkipää, asiantuntija, koulutuksen kehittäminen ja edunvalvonta
TYY-alumni. Edustajiston jäsen vuosina 2009 - 2013

"TYY-ajoista jäi käteen
kokous- ja esiintymiskokemuksen ohella
esimerkiksi taito luoda verkostoja
ja esittää asiansa ymmärrettävällä tavalla."

Miten lähdit mukaan edustajiston toimintaan, Rauli Elenius?

"Keväällä 2009 Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskuntien yhdistyminen oli jo pitkällä, kun uutta, yhteistä edustajistoa valittiin vaaleissa. Ainejärjestöstä tutut ylioppilaskunta-aktiivit puhuivat minut lähtemään ehdolle, ja tulinkin yllättäen valituksi.

Ehdokkuus edustajistovaaleissa on vienyt minua myöhemmin useisiin luottamustoimiin ja työtehtäviin ylioppilaskunnassa ja yliopistossa. Ylioppilaskunnan hallituksessa opin valtavasti vaikuttamisesta ja johtamisesta. Yliopiston hallituksessa tehtiin johtajarekrytointia ja 300 miljoonan euron budjetilla toimivan organisaation suuntaviivoja. Tällaiset kokemukset eivät todellakaan olleet mielessä edustajistovaalikampanjaa tehdessä, mutta ne eivät olisi kyllä myöskään toteutuneet, jos olisin kieltäytynyt ehdokkuudesta.

Ennen tehtäviä opiskelijoiden edunvalvonnan parissa olin kiinnostunut historiantutkijan urasta, mutten oikein tiennyt, mikä minua lopulta työelämässä odottaisi. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, olen hankkinut vahvaa osaamista sellaisilta työelämän osa-alueilta, joita myös yliopistomaailman ulkopuolella tarvitaan. On mahtavaa työskennellä tärkeiden asioiden – opiskelijoiden hyvinvoinnin, koulutuksen tulevaisuuden ja aktiivisen järjestökentän kanssa, ja toivon oman työni auttavan yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Samalla saan kuitenkin itse todella paljon: kokemusta esiintymisestä, budjetoinnista, johtamisesta, ja valtakunnallisesta vaikuttamisesta, onnistumisen tunteita hommien mennessä nappiin, hyviä yhteyksiä osaaviin tyyppeihin ympäri Suomen sekä tuntuman omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin. Kaikesta tästä kiitos kuuluu TYYlle, jonka toivon olevan etäisen hallinto-organisaation sijaan kiinnostava paikka kokeilla ja oppia omien kiinnostusten mukaan."

Rauli Elenius, TYYn pääsihteeri
Edustajistossa 2009 - 2012, TYYn hallituksessa 2010 - 2011

"Olen hankkinut vahvaa osaamista
sellaisilta työelämän osa-alueilta,
joita myös yliopistomaailman
ulkopuolella tarvitaan."