Ajankohta: 
20.03.2022 - 17:00 - 23:00
Paikka: 
Kino-sali, Logomo
Junakatu 9, 20100 TURKU
Järjestäjä: 
Elokuvakerho Kinokopla

Khadar Ayderus Ahmedin ohjaama Guled & Nasra kertoo Djiboutin pääkaupungissa asuvasta avioparista, jonka mies hankkii munuaissairaudesta kärsivälle vaimolleen lääkkeitä kuolleita hautaamalla. Lopulta sairaus etenee niin pahaksi, että ainoa mahdollisuus vaimon pelastamiseksi on leikkaus – joka tosin maksaisi 5000 dollaria. Ahmed on sanonut tahtoneensa kuvata tarinan, joka olisi samaan aikaan sekä realistinen että sadunkaltainen. Tässä hän on myös onnistunut. Elokuva esittää elämän työttömyyden ja köyhyyden riivaamassa maassa arkisesti, vailla kurjuudessa rypemistä mutta hivenen unenomaisesti. Ankeat vanerista ja aaltopellistä rakennetut asunnot ja päällystämättömät tiet eivät nouse itsetarkoituksellisiksi eikä huono-osaisuutta korosteta repliikeissä, vaikka dialogi sivuaa niin luku- ja kirjoitustaidottomuutta kuin lapsiavioliittoja.

Kuvaukseltaan teos on erittäin kaunis ja etenkin moniin yöllisiin kohtauksiin on saatu mystistä, jopa surrealistista tunnelmaa. Unohtaa ei sovi myöskään laajoja kuvia silmänkantamattomiin jatkuvasta kivisestä erämaasta, jonka taivaalta korppikotkat katselevat alhaalla vaeltavaa haudankaivajaa samaan tapaan, kuin hän itse sairaalaa kohti kiitäviä ambulansseja. Hienot musiikit korostavat vahvaa atmosfääriä.

Mm. Burkina Fason Fespaco-festivaaleilla ja Toronton elokuvajuhlilla palkittu sekä Oscar-ehdokkuudesta kilpaillut filmi on eurotuotantoa somalien kertomana. Sekä Guledina nähtävä helsinkiläinen Omar Abdi että Nasraa tulkitseva kanadalainen huippumalli Yasmin Warsame ovat syntyneet Somaliassa. Maasta 16-vuotiaana Suomeen muuttanut ja elokuvantekijänä itseoppinut Ahmed on aiemmin ohjannut sekä kirjoittanut lyhytelokuvia. Hän on kertonut halunneensa esikoispitkällään vaikuttaa tapaan, jolla somaleita ja näiden kulttuuria on valkokankailla totuttu esittämään.

 

Guled & Nasra

Suomi, Ranska, Saksa 2021

Ohjaus: Khadar Ayderus Ahmed

Käsikirjoitus: Khadar Ayderus Ahmed

Pääosissa: Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim

K12

83 min

Puhuttu kieli: somali

*****

Sarjan näytökset järjestetään sunnuntaisin Logomolla KINO-salissa klo 17 ja 20. Kevätsarjan kaikki elokuvat sisältäviä sarjakortteja myydään 30 euron hintaan ja opiskelijakortilla hintaan 25 euroa. Myyntipaikkoina toimivat TYYn toimisto, Kirjakahvila ja Bar Ö, sekä Logomon KINO-sali aina näytössunnuntaisin. Yksittäisiä 6 euroa maksavia näytöslippuja myydään elokuvasalin ovella kymmenen minuuttia ennen näytöksen alkua.

Lisätietoa: https://kinokopla.fi/

Sijainti: