Ajankohta: 
24.11.2019 - 17:00 - 22:30
Paikka: 
Logomo, KINO-sali
Köydenpunojankatu 14, 20100 Turku
Järjestäjä: 
Kinokopla

Japanilaisen nykyelokuvan johtaviin ohjaajiin lukeutuva Hirokazu Kore-eda tunnetaan perhesuhteiden, perheen teeman ja merkityksen ympärillä liikkuvista elokuvistaan. Toistuva ominaisuus Kore-edan perheissä on jonkinlaisen etäisyyden tai menetyksen jatkuva läsnäolo. Teema esiintyy jo hänen ensimmäisessä pitkässä fiktiotyössään Maborosi (Maboroshi no hikari, 1995), jossa selittämätön kuolema jättää aukon nuoreen perheeseen. Vuoden 2018 Cannesin elokuvajuhlien Kultaisella palmulla palkittu Shoplifters – perhesalaisuuksia jatkaa samoilla jäljillä. Se voidaan jopa nähdä eräänlaisena Kore-edan tähänastisen tuotannon kulminaationa ennen hänen seuraavaa, ensimmäistä muulla kuin japaninkielellä esitettävää elokuvaansa The Truth (La vérité, 2019), joka sai maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla elokuun lopulla.

Shoplifters kertoo tarinan pieneen asuntoon ahtautuneesta perheestä. Perheenpää Osamu (Lily Franky) hankkii rahaa näpistelemällä lähikaupoissa. Hänen vaimonsa Nobuyo (Sakura Andô) tyhjentää hotellisiivoojana asiakkaiden takkien taskuja. Taloudessa asuu lisäksi pelikoneisiin kolikkoja syöttävä isoäiti (Kirin Kiki), nuorempi nainen Aki (Mayu Matsuoka), sekä pieni poika Shota (Jyo Kairi) – ja pian myös toinen lapsi. Eräänä viileänä iltana Osamu ja Shota löytävät yksinäiseltä vaikuttavan tyttölapsen ja ottavat hänet mukaansa. Illalla he ovat palauttamassa tyttöä kotiinsa, mutta olosuhteet muuttuvat. Juri (Miyu Sasaki) on nyt osa perhettä.

Tässä eriskummallisessa pikkuvarkaiden perhekunnassa kaikilla on salaisuutensa. Ne nivoutuvat jännityksellisesti yhteen elokuvan loppua lähestyttäessä, kun pienempien salaisuuksien rinnalle ilmestyvät yhä suuremmat paljastukset. Kerronnan päähuomio on kuitenkin läpi elokuvan pienissä hetkissä, tavallisessa arkipäivän yhteiselossa. Ilotulistusten tähystelyssä ovesta, josta niitä ei näe. Moniulotteisten hahmojen sävyttämä Shoplifters on ennen muuta syvän tunnelmallinen draama täynnä aitoa inhimillistä tunnetta, hienovaraisesti rakennettu hahmotelma perheyksikön perimmäisestä luonteesta. Vaikka tarinassa liikutaan vähintäänkin oikean ja väärän harmaalla alueella, ei elokuva tuomitse. Se tutkii.

*******

Esitykset järjestetään Logomolla KINO-salissa (Entinen MOVE 2) sunnuntaisin klo 17 ja 20. Elokuvan kesto on 121 min ja ikäraja K12.

Lisätietoa elokuvasta löydät Kinokoplan nettisivuilta:

http://kinokopla.fi/S2019_shoplifters.html

Tervetuloa!

*******

Sarjakortin hinta 27 € ja opiskelijoille 22 €. Sarjakortin hinta sisältää kauden kaikki 9 elokuvaa. Paikan varmistaakseen sarjakortillisen tulee näytökseen saapua 10 minuuttia ennen esityksen alkua. Sarjakortit, klo 17 (vaaleanruskea) ja klo 20 näytökseen (sininen), ennakkomyynnissä TYY:n toimistossa, Bar Kukassa ja Kirjakahvilassa. Huomioithan että kortilla maksaminen onnistuu ennakkomyyntipaikoista ainoastaan TYY:n toimistossa. Mikäli sarjakortteja on vielä jäljellä sarjan alettua, niitä voi ostaa myös ennen näytöksiä Logomolta. Logomolla käy maksuvälineenä käteinen ja kortti. Elokuvasali KINO sijaitsee Logomo Kitchenin vieressä rakennuksen vasemmassa päädyssä.

Yksittäisliput 6 € myydään Logomolla 10 minuuttia ennen näytösten alkua, mikäli paikkoja on vielä vapaana sarjakorttilaisten saavuttua. Kumpaankin näytökseen mahtuu 126 katsojaa. Tulethan siis ajoissa paikalle! Eriväriset sarjakortit eivät käy ristiin. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Sijainti: