Ajankohta: 
28.11.2021 - 17:00 - 21:52
Paikka: 
Kino-sali, LOGOMO
Junakatu 9, 20100 TURKU
Järjestäjä: 
Kinokopla

KINOKOPLA ESITTÄÄ: LUPAAVA NUORI NAINEN (PROMISING YOUNG WOMAN, 2020) 

HUOMIO! Edellytämme koronapassia tiukentuneista rajoituksista johtuen kaikilta katsojilta näytöksessä. Näytökseen osallistuvan tulee esittää sisäänpääsyn yhteydessä voimassa oleva todistus koronarokotuksista tai tuore negatiivinen testitulos. Muistathan ottaa mukaasi myös henkilötodistuksen, jonka esittää koronapassin tai negatiivisen todistuksen yhteydessä.

Parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkinnon voittanut Emerald Fennellin ohjaama Lupaava Nuori Nainen (Promising Young Woman, 2020) on synkkäsävytteinen komedia, joka ottaa kärkevästi kantaa keskusteluun naisten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä. Mustan komedian piirteitä omaava Lupaava Nuori Nainen on elokuva, joka samaan aikaan naurattaa, itkettää sekä karmii selkäpiitä.

Carey Mulligan tekee vahvan roolisuorituksen karkkimaisena, pehmeänä ja viattoman näköisenä Cassandrana. Tämä purkkapallounelma poksahtaa kuitenkin hyvin nopeasti, kun viattoman näköisestä naisesta kuoriutuu yöelämässä kostoa hautova vaanija. Päältäpäin Cassandra näyttää tyytyväiseltä elämäänsä: hän asuu vanhempiensa luona, työskentelee pienessä kahvilassa ja käy öisin ’metsästämässä’ miehiä, jotka vievät hänet kotiin liian humalaisena ja venyttävät rajoja. Kun vanha tuttu lääketieteellisestä eksyy kahvilaan (Bo Burnham) Cassandran kaksijakoinen elämä saa kolauksen ja Cassandra joutuu kohtaamaan menneisyytensä ja syyn, miksi hän jätti itse lääketieteellisen. Voiko kostonhimo vielä hallita hänen koko elämäänsä?

Lupaava Nuori Nainen on epämukavaa katsottavaa ja syystä. Se kolahtaa varsinkin MeToo-keskustelun aikana ja sen jälkeen. Koko elokuva tuntuu vaihtelevan Cassandran tunnetilojen mukaan, jotka vaihtelevat raivosta oikeaan suruun. Milloin kostofantasia onnistuu täydellisesti ja taustalla raikuu Britney Spears, milloin menneisyyden haamut saavat hänet kiinni ja oikea suru sekä pettymys tavoittavat hänet. Yhden naisen kostofantasiana toimiva elokuva käsittelee mielenkiintoisesti teemoja seksuaalisen häirinnän ympärillä: miten kokemus siitä jättää jälkensä myös muihin ihmisiin, miten pitkälle ne usein johtavat ja kenellä on vastuu puhua siitä ääneen.

Lupaava Nuori Nainen on jossain määrin tyypillinen kostoelokuva ja siinä onkin sen mahtipontisia piirteitä. Kohtaus, jossa Cassandra eksyy miesten kotiin, kun hän lopulta paljastaa valehdelleensa omasta tilastaan ja Carey Mulliganin silmät kirkastuvat sekä elekieli muuttuu täysin, katsoja tuntee voitonriemua. Silti Fennell onnistuu kuitenkin tuomaan syvyyttä elokuvaan tuomalla esiin Cassandran tuskan, epätoivon ja surun. Cassandra ei ole vain raivon täyttämä robotti, vaan ihminen, joka yrittää epätoivoisesti olla unohtamatta menneisyyttään.

****

Esitykset järjestetään Logomolla KINO-salissa (Junakatu 9, 20100 Turku) sunnuntaisin klo 17 ja 20. Elokuvan kesto on 113 min ja sen ikäraja on K12.

 

Lisätietoa elokuvasta löydät Kinokoplan nettisivuilta:
https://kinokopla.fi/ohjelma/

 

Puhuttu kieli: englanti

Tekstitykset: suomi & ruotsi

 

Tervetuloa elokuviin! 

 

*****

Yksittäisliput (6€) myydään Logomolla 10 minuuttia ennen näytösten alkua, mikäli paikkoja on vielä vapaana sarjakorttilaisten saavuttua. Paikan varmistaakseen sarjakortillisen tulee siis saapua näytökseen viimeistään 10 minuuttia ennen esityksen alkua. Eriväriset sarjakortit eivät käy ristiin. Maksaa voit kortilla tai käteisellä!

Elokuvasali KINO sijaitsee Logomo Kitchenin vieressä rakennuksen vasemmassa päädyssä. Vallitsevan tilanteen johdosta suosittelemme kaikille vielä, että paikalle ei tule saapua kipeänä. Suosittelemme hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Pidäthän huolen myös turvaväleistä saliin pääsyä odotellessasi!

Sijainti: