Olet täällä

Kinokopla: The Death of Stalin

Jaa +

Ajankohta: 
11.11.2018 - 17:00 - 23:00
Paikka: 
Logomo, Move 2
Köydenpunojankatu 14, Turku
Järjestäjä: 
Kinokopla

The Death of Stalin on brittiläisen Armando Iannuccin ohjaama historiallis-poliittinen farssi ja sovitus ranskalaisten Fabien Nuryn ja Thierry Robinin sarjakuva-albumista La mort de Staline. Iannucci tunnetaan poliittisen satiirin taiturina ja hänen aiemmista luomuksistaan samalla saralla mainittakoon sarjat Politiikan nappula (The Thick of It) ja Rouva varapresidentti (Veep) sekä elokuva Silmukka kiristyy (In the Loop, 2009).

The Death of Stalin on sukua Chaplinin Diktaattorille (The Great Dictator,1940) ja Mel Brooksin Kevät koittaa Hitlerille -elokuvalle (The Producers, 1968). Eittämättä Stalinkin 1900-luvun hirveimpiin kuuluvana diktaattorina ansaitsee Hitlerin tapaan oman onnistuneen ja mitään ja ketään kaihtamattoman huumoriläpivalaisunsa. Ohjaaja Iannucci on sanonut, että ”ei jonkin aiheen ottaminen komedian kohteeksi tarkoita, että sitä vähättelee. Se tarkoittaa vain sen katsomista erilaisesta näkökulmasta.” Enemmänkin on siis suorastaan oikeuden ja kohtuuden toteutumista, että Stalinkin saa itselleen ja luomalleen hirmuvallalle naureskelevan elokuvan.

Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin kuolema 5.3.1953 jätti ammottavan valtatyhjiön. The Death of Stalin seuraa Stalinin kuoleman ympärillä vellovaa hullunmyllyä ja tahtojen taistoa, pääosapuolinaan Nikita Hruštšov ja Lavrenti Berija. Valtatyhjiö täyttyy pikimustalla huumorilla sävytettynä. Elokuvan hahmogalleria on kuitenkin varsin huvittava, katsoi sitä kuinka läheltä tahansa. NKP:n politbyroon kermaan kuuluneiden johtohenkilöiden erittäin värikkäisiin tulkintoihin kuuluvat esimerkiksi Steve Buscemin hirtehinen tulkinta Hruštšovista, Jeffrey Tamborin tulkitsema yksinkertainen ja hölmö Malenkov ja Monty Pythonista tutun ikonisen brittikoomikon Michael Palinin Vjatšeslav Molotov. Onnistuneita hahmoja ovat myös totuudenmukainen epämiellyttävä ja niljakkaan sadistinen tulkinta ”Stalinin pyövelistä” Berijasta (Simon Russell Beale) sekä huvittava, joskaan ei ehkä täysin totuudenmukainen, machomainen tulkinta Neuvostoliiton marsalkka Žukovista (Jason Isaacs).

*******

Esitykset järjestetään Logomolla MOVE 2 -salissa (Köydenpunojankatu 14, Turku) sunnuntaisin klo 17 ja 20. Elokuvan kesto on 116 min ja ikäraja K12.

Lisätietoa elokuvasta löydät Kinokoplan nettisivuilta:

http://www.kinokopla.fi/S2018_deathofstalin.html

Tervetuloa!

*******

Sarjakortin hinta 25 € ja opiskelijoille 22 €. Sarjakortin hinta sisältää kauden kaikki 9 elokuvaa. Paikan varmistaakseen sarjakortillisen tulee näytökseen saapua 10 minuuttia ennen esityksen alkua. Sarjakortit, klo 17 (sinivihreä) ja klo 20 näytökseen (keltainen), ennakkomyynnissä TYY:n toimistossa, Bar Kukassa ja Kirjakahvilassa. Huomioithan että kortilla maksaminen onnistuu ennakkomyyntipaikoista ainoastaan TYY:n toimistossa. Mikäli sarjakortteja on vielä jäljellä sarjan alettua, niitä voi ostaa myös ennen näytöksiä Logomolta. Logomolla käy maksuvälineenä käteinen ja kortti. Elokuvasali MOVE 2 sijaitsee Logomo Kitchenin vieressä rakennuksen vasemmassa päädyssä.

Yksittäisliput 5 € myydään Logomolla 10 minuuttia ennen näytösten alkua, mikäli paikkoja on vielä vapaana sarjakorttilaisten saavuttua. Kumpaankin näytökseen mahtuu 126 katsojaa. Tulethan siis ajoissa paikalle ja varaat käteistä mukaan! Eriväriset sarjakortit eivät käy ristiin. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Sijainti: