Olet täällä

Islam, muslimit ja kirjallisuus -seminaari

Jaa +

Ajankohta: 
23.09.2016 - 10:00 - 18:00

Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen oppiaine järjestää yhteistyössä yleisen kirjallisuustieteen opiskelijajärjestö Prometheus ry:n kanssa Islam, muslimit ja kirjallisuus -seminaarin 23.9. klo 10–18 luentosalissa Rosetta 2. 

Islam ja muslimit ovat saaneet erityisesti viimeisen vuoden aikana yhä enemmän mediahuomiota. Islamofobia on värittänyt keskusteluja paitsi Suomessa niin myös muualla maailmassa; väittely käy kiihkeänä niin islamin uskon puolesta kuin sitä vastaan. Yleinen kirjallisuustiede lähestyy tätä ajankohtaista aihetta omasta kirjallisuutta, historiallista kontekstia ja kulttuurista ymmärtämystä korostavasta näkökulmastaan. Syyskuun seminaari tarjoaa erilaisia tieteellisiä tulokulmia moniin kulttuurisiin, uskonnollisiin, kirjallisuustieteellisiin ja sanataiteellisiin sidoksiin, joita islamin uskoon liitetyt tekstit sisältävät. Seminaari antaa tilaa myös muslimiyhteisön sisältä kumpuaville puheenvuoroille. Kuusi eri luennoitsijaa valottavat seminaarilaisille islamin uskoa, Koraania ja muslimimaailmaa kukin erilaisesta näkökulmasta.

Seminaaripäivä koostuu akateemisesta luentosarjasta ja Spoken word -iltaklubista. Luennot ovat 45 minuuttia, jonka jälkeen on varattu 15 minuuttia keskustelulle. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Päivän alustava ohjelma on seuraavanlainen:

Klo 10 FT Ilkka Lindstedtin luento ”Klassinen arabiankielinen kirjallisuus”
Klo 11 FT Muhammed Al-Shaarin luento “The Quranic Text and Its Exegeses”. 
Klo 12 Lounastauko
Klo 13.30 FT Mikko Viitamäen luento ”Saamme vielä nähdä. Runous ja vastarinta Pakistanissa”. 
Klo 14.30 TM Katri Karhusen luento ”Iranilaiset elämänkerrat ja väkivallaton vastarinta”.
Klo 15.30-16 Kahvi
Klo 16 FM Maria Pakkalan luento ”Seksuaalisuus arabimaiden nykykirjallisuudessa”. 
Klo 17 FM Hassan Alssalehin luento ”A Need of Enlightenment in the Arabic World?” (arabiaksi, tulkkina toimii Maria Pakkala) 

Seminaaripäivän iltaosuus alkaa klo 19 Kirjakahvilassa Vanhalla Suurtorilla. Monitaiteinen ja -kulttuurinen spoken word -iltaklubi toteutetaan yhteistyössä luovan kirjoittamisen opiskelijajärjestö Kammio ry:n ja luovan kirjoittamisen "Toiset Tarinat" -projektin kanssa. Luovan kirjoittamisen opiskelijat ovat viime kevään ajan tutustuneet turvapaikanhakijoihin sanataideharjoitusten avulla. Seminaarin iltaklubissa kuullaan paitsi fragmentteja turvapaikanhakijoiden teksteistä, niin myös jo maassa pidempään olleiden maahanmuuttajakirjoittajien runoja. Illan päätteeksi halukkaille on tarjolla monikielinen open mic. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa seminaarista 3 op:n suoritus. Ilmoittautumiset vastaanottaa ja lisätietoja antaa vastuuopettaja Hanna Meretoja, hailme@utu.fi.

Lämpimästi tervetuloa!

Sijainti: