TYYn kalenterivuosi huipentuu vuosijuhlaviikkoon

Vuosijuhliin huipentuva vuosijuhlaviikko tarjoaa TYYn vuoden juhlavimman ajanjakson, joka jokaisen opiskelijan kannattaa kokea ainakin kerran opintojensa aikana. Viikkoon sisältyy paljon monipuolista ohjelmaa aina tanssiharjoituksista alumni-iltaan sekä tietenkin Porhanin päivän kulkue sekä edustajiston juhlakokous. Vuosijuhlaviikon kruunaavat vuosijuhlien cocktail-tilaisuus, pääjuhla sekä seuraavan päivän silliaamiainen.

Porthanin päivä

Porthanin päivän ohjelmaan kuuluu ylioppilaiden lippukulkue sekä seppeleen lasku H.G. Porthanin patsaalle laulun saattelemana. Toivomme järjestöjen ja jäsenten osallistuvan runsaslukuisina tähän tapahtumaan, joka on ollut perinne aina TYYn perustamisesta 1922 lähtien.

Henrik Gabriel Porthan oli Turun akatemian professori ja Suomen 1700-luvun humanistisen kulttuurin voimahahmo. Hänen merkityksensä suomalaisen sivistyksen historiassa on ollut niin suuri, että myös TYYn perustajajäsenet tahtoivat sitä kunnioitettavan Turun ylioppilaselämässä nyt ja tulevaisuudessa. Vuosijuhlapäivän valitsemista pohjustaneen valiokunnan sanoin "Porthanin päivän merkitys Suomen suomalaisen sivistyksen historiassa on niin perustavaa ja ratkaisevaa laatua, että se akateemisen juhlan aiheena on ehdottomasti otettava Turun nykyisessä ja vastaisessa ylioppilaselämässä talteen." Tästä syystä Porthanin päivänä 9.11. vietetään TYYn virallista juhlapäivää.

Porthanin päivän kulkueen jälkeen ylioppilaskunnan edustajisto kokoontuu juhlakokoukseen, jossa mm. jaetaan tunnustuksia ansioituneille kuntalaisille ja arvostetuille yhteistyötahoille.

Vuosijuhlat

Vuosijuhlan avaa cocktail-tilaisuus, jossa ylioppilaskunta vastaanottaa tervehdykset kaikilta halukkailta (muistathan ilmoittaa tervehdyspuheenvuorostasi ilmoittautumisen yhteydessä). Tervetuliaismaljan ohessa cocktail-tilaisuudessa on tavattu nauttia musiikkiesityksestä. Illalliselle siirrytään yhteiskuljetuksella toistemme seurasta nauttien.

Cocktail-tilaisuutta seuraa pääjuhlana pidettävä illalinen,  johon kuuluu kolmen ruokalajin menu ja ohjelmaa. Illallistilaisuus kestää viitisen tuntia. Erityisesti illallisella on syytä muistaa juhlava ja arvokas käytös, kuunnella ohjelmaa ja huomioida toiset juhlijat. Juhlamarsalkka opastaa juhlan kulkua ja pitää huolen, että juhlijat tietävät, kuinka toimia. Illalliseen kuuluu perinteisesti ohjelmanumeroita, kuten puheita, esityksiä sekä illalisen kruunaavat tanssit. Juhlasta on kuljetus jatkoille.

Jatkot ja sillis ovat luonnollisesti vapaamuotoisempia tilaisuuksia kuin illallinen, varsinaista etikettiä ei ole. Vaikka jatkoilla ja silliksellä rusetin voi piilottaa rintataskuun ja korkkarit heittää nurkkaan, on syytä muistaa kohtelias ja arvokas käytös, huolehtia muiden juhlijoiden, mutta erityisesti seuralaisen viihtymisestä ja iloita yhdessäolosta. Jatkoilla on tarjolla pieni yöpala, silliksellä brunssityyppinen kattaus, aamusauna ja muuta jännittävää.