Vuosijuhla on ylioppilaskunnan arvokkain juhla, mikä näkyy juhlassa kaikessa pukeutumisesta ja käyttäytymisestä juhlan ohjelmaan ja illallistilaisuuden päättäviin tansseihin.

Perusasioita

Tärkeimpänä asiana vuosijuhlilla on tietenkin nauttia toisten seurasta ja pitää hauskaa. Tässä kuitenkin muutamia ohjeita juhlijoille:

  • Vuosijuhliin voi tulla myös ilman avecia.
  • Juhlista myöhästyminen on hyvin epäkohteliasta, joten olethan ajoissa
  • Omia juomia ei voi tuoda juhlaillalliselle

Juhlan kulku

Cocktail-tilaisuus

Cocktail-tilaisuus avaa vuosijuhlan. Tilaisuudessa ylioppilaskunta vastaanottaa tervehdykset kaikilta halukkailta (muistathan ilmoittaa tervehdyspuheenvuorostasi ilmoittautumisen yhteydessä). Tervetuliaismaljan ohessa cocktail-tilaisuudessa on tavattu nauttia musiikkiesityksestä. Illalliselle siirrytään yhteiskuljetuksella toistemme seurasta nauttien.

Illallinen

Vuosijuhlien pääjuhlana pidetään illallista, johon kuuluu kolmen ruokalajin menu ja ohjelmaa. Illallistilaisuus kestää viitisen tuntia. Erityisesti illallisella on syytä muistaa juhlava ja arvokas käytös, kuunnella ohjelmaa ja huomioida toiset juhlijat. Juhlamarsalkka opastaa juhlan kulkua ja pitää huolen, että juhlijat tietävät, kuinka toimia.

Ilta alkaa pääpöytäseurueen ja lippujen saapumisella. Jokaisella on juhlasalissa paikka merkittynä, ja oma paikka tulee tarkistaa plaseerauskartasta ennen saliin astumista. Omalta paikaltaan löytää käsiohjelman, josta voi seurata illan kulkua ja yhteislaulujen sanoja.

Illallisen aikana on kaksi taukoa eli konferenssia, joiden aikana voi käydä puuteroimassa nenänsä tai seurustella toisessa pöydässä istuvien kanssa. Muina aikoina pöydästä ei ole sopivaa poistua. 

Mikäli illallisen aikana juhlijoiden kielenkannat käyvät kirpoamaan, on illallisella aikaa lyhyille puheille ennen tanssia. Tämä vapaa sana ei kuitenkaan tarkoita, että kuka vain saa mennä puhumaan, vaan puheenvuorot on ilmoittettava juhlamarsalkalle etukäteen. Juhlamarsalkka jakaa vapaan sanan puheenvuorot konferenssien aikana.

Käsiohjelman takakannessa on tanssikortti, johon jokainen voi illan aikana varata tanssiparinsa pääjuhlan päättävissä tansseissa. Tapana on tanssia kaksi perättäistä tanssia kunkin tanssiparin kanssa, ja usein ensimmäinen ja viimeinen tanssivuoro varataan omalle avecille.

Juhlasta on bussikuljetus jatkopaikalle.

Jatkot ja silliaamiainen

Jatkot ja sillis ovat luonnollisesti vapaamuotoisempia tilaisuuksia kuin illallinen, varsinaista etikettiä ei ole. Vaikka jatkoilla ja silliksellä rusetin voi piilottaa rintataskuun ja korkkarit heittää nurkkaan, on syytä muistaa kohtelias ja arvokas käytös, huolehtia muiden juhlijoiden, mutta erityisesti seuralaisen viihtymisestä ja iloita yhdessäolosta. Jatkoilla on tarjolla pieni yöpala, silliksellä brunssityyppinen kattaus, aamusauna ja muuta jännittävää.

Etiketti

Vuosijuhlat ovat ylioppilaskunnan vuoden juhlavin päivä, jota kunnioitetaan myös noudattamalla virallisia etikettiohjeita.

Pöytätavat

Herrasmiehen käytökseen kuuluu saattaa daami pöytään ja auttaa hänet istuutumaan herrasmiehen oikealle puolelle. Pöytään saavuttaessa on tapana esittäytyä kohteliaasti pöytäseurueelleen.

Juhlan kulusta vastaa juhlamarsalkka, jonka noustessa ja kopauttaessa sauvaa, on juhlakansan hiljennyttävä. Pöydässä on suotavaa seurustella, mutta viereisiin pöytiin ei sovi huhuilla. Virallista ohjelmaa seurataan hiljaa ja esiintyjiin keskittyen, ja puheen tai laulun aikana ei ole sopivaa syödä tai juoda muuta kuin vettä.

Illallispöydästä ei ole hyvätapaista poistua kuin konferenssien eli ohjelmaan merkittyjen taukojen aikana. Mikäli juhlijan muutoin täytyy nousta seurueesta, hänen on pahoiteltava poistumistaan, mutta vältettävä ylimääräistä juhlan häiritsemistä. Daamin noustessa pöydästä kuuluu herrasmiehen käytökseen nousta ja auttaa tuolin kanssa.

Laulujen, puheiden ja esitysten jälkeen on tapana nostaa maljaa pöytäseurueen kanssa. Skoolatessa tulee ehdottomasti katsoa silmiin, ja kierros aloitetaan omasta avecista siirtyen seuraavaksi toiselle puolelle istuvaan ja lopuksi vastapäätä istuvaan henkilöön.

Pukeutuminen

Pukeutumiskoodi vuosijuhlassa on juhlapuku tai tumma puku ja akateemiset kunniamerkit. Naiselle tämä tarkoittaa täyspitkää ilta- tai juhlapukua, hartiahuivia ja olkahihnatonta laukkua. Myös hansikkaita voi halutessaan käyttää muuten kun ruokaillessa. Naisen olkapäiden tulisi olla peitettynä hartiahuivilla tai jakulla pääruokaan asti. Laukkua ei tule asettaa pöydälle.

Akateemisiksi kunniamerkeiksi määritellyt nauhat ja merkit kuuluvat vuosijuhlien asuun. Miehet kantavat nauhaa oikealta olkapäältä alas vasemmalle ja naiset samalla tavoin ruusukkeena puvun vasemmassa rintamuksessa, kuitenkin niin ettei nauha kosketa paljasta ihoa. Nauhoista arvokkainta tai suurinta organisaatiota edustavaa kannetaan ylimpänä. Kunniamerkkejä kannetaan ne myöntäneen tahon ohjeiden mukaan joko nauhassa tai puvun vasemmassa rintapielessä. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä frakin taskuliinaa.