TYYn kulttuurisektori tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia sekä osallistua että tuottaa kulttuuria ja elämyksiä. Kulttuuritarjontaan ovat vaikuttaneet TYYn pitkäaikaiset perinteet ja historia, mutta jokainen uusi toimija kulttuurisektorilla tuo jotain uutta mukaan.

TYYn perinteisiä tapahtumia

TYYn tapahtumakalenteriin kuuluvat vuosittain järjestettävät tapahtumat, joita ovat muun muassa vappu, vuosijuhlat ja Fastlaskiainen. Voit seurata ajankohtaisia uutisia ja tapahtumatiedotteita etusivulta tapahtumakalenterista, sosiaalisesta mediasta ja maililistoilla. Lisäksi monet TYYn järjestöistä järjestävät suuriakin tapahtumia, joihin jokainen opiskelija voi helposti lähteä mukaan.

Vuosittaiset tapahtumat

TYYllä on pitkät perinteet ja ne näkyvät myös tapahtumien kirjossa. Tapahtumia järjestetään mäenlaskusta mahtipontisiin vuosijuhliin. Näissä tapahtumissa pääset tutustumaan uusiin ihmisiin koulutusalasta ja korkeakoulusta riippumatta.

Hullaannu avajaiskarnevaaleilla ja TYYlikkäässä avauksessa
Ylioppilaskunnan syksy aloitetaan avajaiskarnevaaleilla ja yliopiston avajaisilla heti ensimmäisellä viikolla. Avajaiskarnevaaleilla pääset tutustumaan erilaisiin järjestöihin ja nauttimaan hauskasta ohjelmasta. Avajaisviikon kruunaa TYYlikäs avaus: suuret poikkitieteelliset bileet! Näihin bileisiin kannattaa hommata ennakkolippu, jotta varmistat sisäänpääsysi Turun suurimpiin avajaisbileisiin!

Ole osa vanhaa perinnettä Porthaninpäivänä
TYYn virallisena vuosipäivänä 9.11. järjestetään seppeleenlasku Porthanin patsaalle. Seppeleenlasku on ollut perinne jo TYYn perustamisesta 1922 lähtien.

Pukeudu parhaimpiisi vuosijuhlilla
TYYn vuosijuhlat vietetään marraskuussa Porthanin päivän tienoilla. Tule juhlistamaan TYYn synttäreitä akateemisiin pöytäjuhliin! Juhlissa voit nauttia juhlan tunnelmasta, pistää jalalla koreaksi sekä tutustua uusiin ihmisiin eri järjestöistä sekä korkeakouluista ympäri Suomen!

Tule kantamaan soihtua itsenäisyyspäivän soihtukulkueeseen
Itsenäisyyspäivän soihtukulkue on turkulaisten ylioppilaiden yhteinen kulkue sankarihaudoille juhlistamaan itsenäisyyspäivää. Tule rohkeasti kantamaan soihtua kulkueeseen sekä edustamaan järjestöäsi!

Ylioppilaskunnan kaksi historiaa
Vuonna 2010 Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta ja Turun yliopiston ylioppilaskunta yhdistyivät ja muodostivat yhdessä uuden Turun yliopiston ylioppilaskunnan. Ylioppilaskuntien yhdistymisen vuosipäivää juhlitaan helmikuun puolivälin tienoilla cocktailtilaisuudella.

Pulkka mukaan ja suunta kohti laskiaisriehaa
Kenellä on siistein laskuväline? Entä laskutyyli? Turun ylioppilas- ja opiskelijakunnat järjestävät yhdessä Fastlaskiaisen laskiaistiistaina. TYYlikkäin lasku palkitaan ruhtinaallisesti. Tietysti nautitaan myös laskiaispullista, kuumasta mehusta ja loistavasta seurasta!

Vappu – ylioppilaiden pääpäivä
Vappu on valkolakkisten vuoden kohokohta! Alayhdistykset tarjoavat ohjelmaa laidasta laitaan, mutta muista tulla vappuaattona Taidemuseonmäelle lakitustilaisuuteen ja Liljan lakitukseen Runeberginpuistoon sekä vappupäivänä Vartiovuorenmäelle TYYlikkääseen vappupiknikkiin.  

Mielenterveellinen opiskelun arki

Yliopisto voi olla yksilölle mielen hyvinvointia edistävä tai horjuttava ympäristö. Siksi opiskelun arkea organisoiviin ruohonjuuritason käytäntöihin kannattaa paneutua.

Ajankohtaisia kysymyksiä etenkin korona-aikana ovat olleet: Miten yliopistoyhteisö voisi paremmin tukea opiskelijoiden jaksamista? Miten ongelmiin saataisiin apua varhaisessa vaiheessa niin, että vakavia, hoito vaativia mielenterveysongelmia syntyisi vähemmän?

Arjen pienillä teoilla jokainen opiskelija ja henkilökunnan jäsen voi osallistua mielenterveyttä edistävän oppimisyhteisön rakentamiseen. Yksi parhaista keinoista on puheeksi ottaminen, joka merkitsee yksinkertaisimmillaan kuulumisten kysymistä ja mielen päällä olevista asioista toiselle kertomista. Siinä keskeistä on tuntojen jakaminen. Tunteiden sanoittaminen ei ole aina helppoa, mutta puheeksi ottamista harrastamalla vuorovaikutustaidoissa voi kehittyä. Kysymällä opiskelun arjessa kysymyksen "Mitä sulle kuuluu?" voit osoittaa kanssaopiskelijalle välittämistäsi ja avata hänelle tilaisuuden mielen päällä olevien asioiden purkamiseen.

kirjojen päällä istuu mielen päällä piirroshahmo

Turun yliopisto ja Turun yliopiston ylioppilaskunta hakivat yhdessä rahoitusta opiskelijoiden mielenterveyttä edistävälle hankkeelle vuonna 2020. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi rahoituksen täysimääräisenä, joten vuonna 2021 Turun yliopistossa käynnistettiin Mielen päällä -toiminta Turun kauppakorkeakoulusta lähtöisin olevaa vertaistukimallia mukaillen. Sen ydintavoitteena on edistää yhteisöllisyyttä ja mielenterveysaiheisiin liittyvää puheeksi ottamisen kulttuuria vertaistukitoimintaa hyödyntäen.

Syyskuusta 2021 lähtien Turun yliopiston opiskelijat ovat voinneet keskustella luottamuksellisesti Mielen päällä -tukiopiskelijoiden kanssa opiskelukiireistä, jaksamisesta, uudelle paikkakunnalle muuttamisesta, yksinäisyydestä tai muista mielen päällä olevista kysymyksistä. Tukiopiskelijat ovat vapaaehtoisia, jotka myös osaavat tarvittaessa ohjata sopivan ammattiavun piiriin.

Et ole yksin. Kompuroidessa tai omaa polkua pohtiessa muista, että auttava käsi on lähellä! Koulutetut tukiopiskelijat ovat juuri sinua varten ja valmiina kuuntelemaan. He tarjoavat kanssaopiskelijoilleen tiedekuntarajat ylittävää vertaistukea kaikilla Turun yliopiston kampuksilla.

► Saat helposti tukiopiskelijaan yhteyden Jutellaanko? -lomakkeen kautta!