Apua! Olen aivan hukassa opiskeluvalintojeni kanssa. Kaikki kurssit ja sivuaineet tuntuvat yhtä kiinnostavilta ja tarpeellisilta. En ole vielä löytänyt sitä omaa juttuani. Mitä teen?

Sinun kannattaa ottaa yhteyttä oman laitoksesi tai yksikkösi henkilökuntaan tai opettajatuutoriisi. Myös tiedekunnan opintoneuvoja osaa auttaa. Opintojen alkuvaiheessa voit myös keskustella useamman vuoden yliopisto-opintoja tehneiden opiskelijoiden kanssa heidän omista sivuainevalinnoistaan ja kiinnostuksen kohteistaan.

Mielen päällä -tukiopiskelijat ovat juuri sinua varten näissäkin kysymyksissä. Heiltä voit kysyä vinkkejä opiskelun suunnitteluun matalalla kynnyksellä. He tarjoavat vertaistukea kanssaopiskelijoilleen kaikkissa tiedekunnissa ja kaikilla Turun yliopiston kampuksilla. Oma akateeminen identiteetti muotoutuu pikkuhiljaa ja etsiskellen. Etsiskelyssä tukiopiskelijoiden tarjoama tuki voi olla kallisarvoista.

►Saat tukiopiskelijaan yhteyden helposti Jutellaanko? -lomakkeen kautta.

Yliopisto-opiskelu yllätti täysin. Tavat, vaatimukset ja rytmi ovat täysin erilaisia kuin lukiossa. En oikein pärjää enkä tiedä miten osaisin luoda sopivan tavan itselleni opiskella. Tentit pelottavat. Kuka voisi olla avuksi?

Yliopistolla opintopsykologit auttavat kuvailemissasi kysymyksissä. Heiltä saat käytännön vinkkejä opiskelun aloittamiseen ja hyvien käytäntöjen ylläpitämiseen. Opintopsykologille voit varata ajan lomakkeella yliopiston intranetistä: Yksiköt -> Opintopsykologitoiminta. Vinkkejä itse opiskeluun löytyy myös intranetistä: Yksiköt -> Ohjauksen ja koulutuksen tukipalvelut -> Opiskeluohjeita. Lisäksi voit aina kääntyä tuutorisi puoleen ja kysyä häneltä opiskeluvinkkejä.

Opiskeluohjeita uusille opiskelijoille: Millaista opiskelu yliopistossa on?

Voi ei… Rahat on loppu. Mikä eteen?

Rikottu säästöpossuKelan nettisivuilta löytyy yleistä tietoa opintotuesta, asumislisästä ja opintolainasta. Opiskelija voi myös saada toimeentulotukea, jos hän ei ole opintotuen piirissä. Toimeentulotuesta löydät tietoa Turun kaupungin sivuilta. Myös TYYn sosiaalipoliittinen asiantuntija neuvoo kiperissä tilanteissa ja erilaisten tukimuotojen viidakossa.

Kotini on linnani – tai olisi, jos kämppä vain löytyisi! Mistä voisin löytää asunnon?

TYS eli Turun ylioppilaskyläsäätiö tarjoaa meille opiskelijoille hyviä asuntoja sopuhintaan. Voit laittaa asuntohakemuksen heille netissä ja tiedustella tilanteita puhelimitse tai käymällä toimistossa paikan päällä. Erilaiset asuntovälitysfirmat tarjoavat asuntoja yksityisiltä markkinoilta. Yliopistoyhteisön sisältä voi myös löytyä asunto intranetin ilmoitustaululta vuokrattavien asuntojen osiosta. Jos etsit asuntoa kesäajaksi, kannattaa katsastaa vaikkapa Suomen opiskelija-asunnot eli SOA ry:n Kämppä kesäksi -sivu Facebookista.

Lue asunnonhakuvinkkejä Asuminen-sivulta

Vatsakipua ja hammassärkyä, eikä unikaan tule. Uuvuttaa vain jatkuvasti. Mihin otan yhteyttä?

Kaikissa terveyteen liittyvissä kysymyksissä opiskelijan on hyvä kääntyä YTHS:n eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön puoleen. Ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä olet maksanut myös YTHS-maksun, eli olet oikeutettu käyttämään näitä palveluja. Palvelu on ystävällistä, käyntimaksutonta tai ainakin todella edullista – ainoastaan suunterveyden käynnit ovat meille maksullisia. YTHS:n toimipiste sijaitsee ylioppilaskylän läheisyydessä osoitteessa Kirkkotie 13 ja ajanvaraus onnistuu netissä tai puhelimitse. Parane pian!

 
Image Credits:
Judit Klein
Images Money