Yliopistossa opiskeleminen eroaa lukio-opiskelusta. Yliopistossa olet itse vastuussa omista aikatauluistasi. Luentoja on vähän, ja varsinkin opintojen alkuvaiheessa viikot saattavat näyttää tyhjiltä. Luentojen välillä ei ole kuitenkaan viisasta jäädä kotiin lojumaan, vaan alkaa jo varhaisessa vaiheessa tutustua tenttikirjoihin. Kursseihin liittyy paljon luettavaa ja omaksuttavan tiedon määrä ja vaikeusaste ovat huomattavasti suurempia kuin lukiossa. Varaa itsellesi riittävästi aikaa tentteihin valmistautumiseen, niin paniikki ei iske tenttiä edeltävinä päivinä.

Löydä itsellesi sopivat työskentelytavat

Ensimmäisten tärkeiden opittavien asioiden joukossa on myös oman opiskelutavan löytäminen. Toisille kirjasto on hyvä paikka rauhoittua ja keskittyä työskentelyyn, toiset taas viihtyvät kotisohvalla kirjan tai demotehtävien kanssa. Kannattaa tutkiskella, mikä aika vuorokaudesta on suotuisin oman oppimisen kannalta. Toiset ovat tehokkaimmillaan aamulla, toiset pääsevät käyntiin vasta lounaan jälkeen ja osa meistä on yökyöpeleitä, joiden ajatus luistaa parhaiten vasta kymppiuutisten jälkeen.

Yliopistossa opiskelu on melko vapaata ja sallii opiskelijoiden löytää omat tapansa työskennellä. Mikään tapa ei ole toista parempi, vaan pääasia on, että pystyt omaksumaan ja ymmärtämään tarvittavat tiedot sekä suoriutumaan annetuista tehtävistä.

Haluaisitko kysyä käytännöllisiä vinkkejä opiskeluun useamman vuoden opiskelleilta? Kaipaatko ideoita itselle sopivan opiskelutavan löytämiseksi? Mielen päällä -tukiopiskelijat tarjoavat matalan kynnyksen vertaistukea opiskelupulmiinkin liittyvissä aiheissa kaikkien tiedekuntien opiskelijoille kaikilla kampuksilla. Tukiopiskelijatoiminnan tarkoituksena on, ettei yksikään opiskelija jää yksin huoliensa kanssa.

► Saat helposti tukiopiskelijaan yhteyden Jutellaanko? -lomakkeen kautta!

opiskelija istuu kannettava tietokone sylissään mielen päällä piirroshahmo tarjoaa hänelle palapelin palasta avuksi

Mieti mikä luennolla käsitellyissä asioissa on keskeistä

Luennoilla käyminen kannattaa. Vaikka luennoitsija tarjoaisikin diat sähköisesti, teoria muuttuu paljon elävämmäksi kun sen kuulee toiselta ihmiseltä. Samalla tapaat myös uusia opiskelukavereitasi. Luentojen välillä voi käydä syömässä edullista opiskelijaruokaa ja iltapäivisin ravintoloissa voi pitää kahvitaukoja. Usko tai älä, opetushenkilökuntakin oppii muistamaan nimesi ja kasvosi tulevaisuudessa jos käyt kuuntelemassa heidän luentojaan.

Luennoilla tai kirjoja lukiessa saattaa tuntua siltä, että opittavaa tietoa on mahdottoman paljon. Tärkeä taito yliopisto-opiskelussa on erottaa olennaisimmat asiat vähemmän olennaisista. Tee muistiinpanoja luennoilla ja lukemisen ohella. Oppimista voi auttaa, jos jokaisen aihealueen käsittelyn jälkeen mietit 3 - 5 tärkeintä muistettavaa asiaa pähkinänkuoressa. Kun puet ne omiksi sanoiksi mielessäsi, tenttiin vastaaminen helpottuu huomattavasti, kun et ole opetellut asioita vain ulkoa.

Tarvitsetko apua opiskelutekniikoissa?

Turun yliopistossa toimii kolme opintopsykologia, joiden kanssa voi keskustella, jos opiskelu ei tunnu lähtevän käyntiin toivotulla tavalla. Opintopsykologi voi antaa vinkkejä opiskelutekniikoihin, pohtia kanssasi opiskelumotivaatioon liittyviä kysymyksiä tai ohjata eteenpäin, ellei hänen apunsa ole riittävää.

Yliopiston intranetissä on sähköinen lomake, jolla voi varata ajan opintopsykologin vastaanotolle: intranet > yksiköt > Opintopsykologitoiminta.

Akateemisen identiteetin rakentaminen on kasvattavaa, hauskaa, välillä rankkaa mutta todella antoisaa. Monet valmistuneet eivät turhaan pidä opiskelua yliopistossa elämänsä parhaana aikana. Paljon onnea akateemiselle urallesi ja tsemppiä opiskeluun!

 
Image credit: Moyan Brenn