YTHS

Opintojesi aikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakoulukouluopiskelijana matalan kynnyksen yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä huolehtii opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnista. Jokainen perustutkinto-opiskelija kuuluu YHTS:n palvelujen piiriin ja on myös velvollinen maksamaan Kelalle lukukausittan opiskelijan terveydenhoitomaksun (YTHS-maksu). Vastaanottotoiminta tapahtuu pääosin terveydenhoitajien, fysioterapeuttien sekä yleis- ja erikoislääkärien vastaanotoilla. Mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä sinua auttavat terveyden- ja sairaanhoitajat, yleislääkärit, psykiatriset erikoissairaanhoitajat ja sosiaalityöntekijät, psykologit ja psykiatrit.

YTHS laajentui vuoden 2020 alusta ja se palvelee Turun yliopiston opiskelijoita Turussa, Porissa ja Raumalla. Tutustu opiskelukaupunkisi toimipisteeseen.

YTHS:n kotisivuilta löydät myös kattavan "Terveystietoa A-Ö"-tietopankin, jonne on koottu laaja valikoima artikkeleita opiskelijaikäisen aikuisen terveyteen, sairauksiin, mielenterveyteen sekä suun terveyteen liittyvistä asioista.

YTHS:n Turun yksikkö
YTHS:n terveystalo Kirkkotiellä, Turussa.

Kunnalliset terveydenhoitopalvelut

Opiskelijat ovat oikeutettuja käyttämään myös oman kotikuntansa tai opiskelupaikkakuntansa terveyspalveluja. YTHS on avoinna vain arkisin, joten etenkin viikonloppuisin äkillisessä sairaustapauksessa on turvauduttava kunnallisiin palveluihin.

On myös palveluja, joita YTHS ei tarjoa, kuten sairaalapalvelut ja jotkin erikoislääkäripalvelut. Tällöin kannattaa käyttää kunnallisia palveluja. Oma terveysasemasi määräytyy katuosoitteesi ja postinumerosi mukaan. Päivystyspotilaat hoidetaan Turun alueella arkisin klo 8.00-15.30 postinumeroiden mukaisesti omilla terveysasemilla, muuna aikana Turun alueen yhteispäivystyksessä (Savitehtaankatu 1).
Päivystys Porissa
Päivystys Raumalla

Lisää kunnallisista palveluista ja oman terveysasemasi yhteystiedot löydät kotikaupunkisi nettisivuilta (Turku, Pori, Rauma).

Sairastaessa

Opintotukikuukausia ei kannata käyttää sairastamiseen - myös opiskelijalla on oikeus sairauslomaan. Sairausloman ajalle voit saada sairauspäivärahaa ja yleistä asumistukea. Jos kuitenkin varmasti tiedät, että sairautesi kestää enintään kaksi kuukautta, voit edelleen nostaa opintotukea. Tällainen lyhytaikainen sairaus ja siitä johtuva opintojen hidastuminen eivät estä opintotuen maksamista. Voit kuitenkin joutua selvittämään sairautesi, kun Kela seuraa opintojesi edistymistä. On ehdottoman tärkeää, että käyt ajoissa lääkärissä ja säilytät lääkärintodistuksesi.

Jos on syytä epäillä, että sairautesi kestää yli kaksi kuukautta, on sairauspäiväraha sinulle sopivampi toimeentulon tukimuoto. Et voi saada opintotukea ja sairauspäivärahaa samaan aikaan. Voit hakea sairauspäivärahaa ja jatkaa opintotuen nostamista siihen saakka, kunnes Kela myöntää sinulle sairauspäivärahan. Kela lakkauttaa sen jälkeen opintotukesi automaattisesti, joten sinun ei tarvitse tehdä sitä itse.

Jos saat sairauspäivärahaa sen ensimmäiseltä maksukuukaudelta vähintään 18 päivän ajalta, Kela lakkauttaa opintotukesi kuukauden alusta alkaen ja perii liikaa maksetun opintotuen takaisin. Jos saat sairauspäivärahaa sen ensimmäiseltä maksukuukaudelta alle 18 päivän ajalta, Kela lakkauttaa opintotukesi seuraavan kuukauden alusta alkaen. Kela vähentää sairauspäiväraha-ajalle maksetun opintorahan sairauspäivärahan määrästä.

Työnantajalle maksettu sairauspäiväraha ei estä opintotuen saamista.

Kun jatkat päätoimisia opintoja, ilmoita siitä Kelaan. Jos opintotukesi on lakkautettu kokonaan, sinun pitää hakea sitä uudelleen. Voit saada opintotukea aikaisintaan sen kuukauden alusta alkaen, jossa on 18 opiskelupäivää. Opiskelupäiviä ovat kaikki kalenteripäivät.

Kun opiskelijalle maksetaan opintotuen sijaan sairauspäivärahaa, hän voi opiskella enintään 40 prosenttia ohjeellisesta lukukauden, tai lukuvuoden tavoitteesta. Opiskelijan tulee itse arvioida, milloin opiskelun määrä täyttyy ja ilmoittaa siitä Kelaan. Sairauspäivärahaa varten opiskelijan on toimitettava Kelaan lääkärintodistus työkyvyttömyydestään kuten tähänkin saakka.

Opiskelun ohjeelliset määrät sairauspäivärahakaudella:

  • Korkeakouluopinnot: 24 opintopistettä lukuvuodessa, 12 opintopistettä lukukaudessa tai 3 opintopistettä kuukaudessa

Lisätietoja sairauspäivärahalla opiskelusta löydät Kelan sivuilta.