Olet täällä

Terveydenhuolto

Jaa +

YTHS

TYYn jäsenenä olet oikeutettu käyttämään Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n terveydenhoitopalveluja niin opiskelupaikkakuntasi kuin muidenkin yliopistokaupunkien YTHS:n toimipisteissä. Käytössäsi ovat yleis- ja erikoislääkärien, suun terveydenhuollon, terveydenhoitajien, fysioterapeuttien, laboratorion sekä röntgenin palvelut. YTHS tarjoaa apua myös opinnoissa jaksamiseen. YTHS:n mielenterveyspalveluihin kuuluvat mielenterveysneuvonta, psykoterapia ja psykiatrinen hoito. Voit varata neuvonta-ajan, jolloin voit keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tilanteestasi ja he tekevät arvion mahdollisesta jatkohoidosta.

YTHS:n kotisivuilta löydät myös kattavan "Terveystietoa A-Ö"-tietopankin, jonne on koottu laaja valikoima artikkeleita opiskelijaikäisen aikuisen terveyteen, sairauksiin, mielenterveyteen sekä suun terveyteen liittyvistä asioista.


YTHS:n terveystalo Kirkkotiellä, Turussa.

Kunnalliset terveydenhoitopalvelut

Opiskelijat ovat oikeutettuja käyttämään myös oman kotikuntansa tai opiskelupaikkakuntansa terveyspalveluja. YTHS on avoinna vain arkisin, joten etenkin viikonloppuisin äkillisessä sairaustapauksessa on turvauduttava kunnallisiin palveluihin.

On myös palveluja, joita YTHS ei tarjoa, kuten sairaalapalvelut ja jotkin erikoislääkäripalvelut. Tällöin kannattaa käyttää kunnallisia palveluja. Oma terveysasemasi määräytyy katuosoitteesi ja postinumerosi mukaan. Päivystyspotilaat hoidetaan Turun alueella arkisin klo 8.00-15.30 postinumeroiden mukaisesti omilla terveysasemilla, muuna aikana Turun alueen yhteispäivystyksessä (Savitehtaankatu 1).

Lisää kunnallisista palveluista ja oman terveysasemasi yhteystiedot löydät Turun kaupungin internetsivuilta.

Sairastaessa

Opintotukikuukausia ei kannata käyttää sairastamiseen - myös opiskelijalla on oikeus sairauslomaan. Sairausloman ajalle voit saada sairauspäivärahaa ja yleistä asumistukea. Jos kuitenkin varmasti tiedät, että sairautesi kestää enintään kaksi kuukautta, voit edelleen nostaa opintotukea. Tällainen lyhytaikainen sairaus ja siitä johtuva opintojen hidastuminen eivät estä opintotuen maksamista. Voit kuitenkin joutua selvittämään sairautesi, kun Kela seuraa opintojesi edistymistä. On ehdottoman tärkeää, että käyt ajoissa lääkärissä ja säilytät lääkärintodistuksesi.

Jos on syytä epäillä, että sairautesi kestää yli kaksi kuukautta, on sairauspäiväraha sinulle sopivampi toimeentulon tukimuoto. Et voi saada opintotukea ja sairauspäivärahaa samaan aikaan. Voit hakea sairauspäivärahaa ja jatkaa opintotuen nostamista siihen saakka, kunnes Kela myöntää sinulle sairauspäivärahan. Kela lakkauttaa sen jälkeen opintotukesi automaattisesti, joten sinun ei tarvitse tehdä sitä itse.

Jos saat sairauspäivärahaa sen ensimmäiseltä maksukuukaudelta vähintään 18 päivän ajalta, Kela lakkauttaa opintotukesi kuukauden alusta alkaen ja perii liikaa maksetun opintotuen takaisin. Jos saat sairauspäivärahaa sen ensimmäiseltä maksukuukaudelta alle 18 päivän ajalta, Kela lakkauttaa opintotukesi seuraavan kuukauden alusta alkaen. Kela vähentää sairauspäiväraha-ajalle maksetun opintorahan sairauspäivärahan määrästä.

Työnantajalle maksettu sairauspäiväraha ei estä opintotuen saamista.

Kun jatkat päätoimisia opintoja, ilmoita siitä Kelaan. Jos opintotukesi on lakkautettu kokonaan, sinun pitää hakea sitä uudelleen. Voit saada opintotukea aikaisintaan sen kuukauden alusta alkaen, jossa on 18 opiskelupäivää. Opiskelupäiviä ovat kaikki kalenteripäivät.

Kun opiskelijalle maksetaan opintotuen sijaan sairauspäivärahaa, hän voi opiskella enintään 40 prosenttia ohjeellisesta lukukauden, tai lukuvuoden tavoitteesta. Opiskelijan tulee itse arvioida, milloin opiskelun määrä täyttyy ja ilmoittaa siitä Kelaan. Sairauspäivärahaa varten opiskelijan on toimitettava Kelaan lääkärintodistus työkyvyttömyydestään kuten tähänkin saakka.

Opiskelun ohjeelliset määrät sairauspäivärahakaudella:

  • Korkeakouluopinnot: 24 opintopistettä lukuvuodessa, 12 opintopistettä lukukaudessa tai 3 opintopistettä kuukaudessa

Lisätietoja sairauspäivärahalla opiskelusta löydät Kelan sivuilta.

Viimeksi päivitetty: 21.11.2018 klo 12:59