Mieli voi murtua, jos siihen tulee kova isku. Ihmisellä voi olla ongelmia sydämessä tai selässä, mutta yhtä hyvin mielessä eikä kukaan valitse sairauttaan tai sairastumista, vaan kuka tahansa voi sairastua. Mielen sairaudessa ei siis ole mitään hävettävää. Yliopisto-opiskelijoiden yleisimpiä terveysongelmia ovat mielenterveyteen liittyvät ongelmat. Erityisesti opiskelijoille kuormittavia tekijöitä voivat olla opiskeluun liittyvät rasitteet, mutta myös muuhun elämään liittyvät vaikeudet ja elämänmuutokset. Hyvät elintavat tukevat myös mielen hyvinvointia.

Unihäiriöt, keskittymisvaikeudet ja ahdistuneisuus ovat tyypillisiä mielenterveyden muutokseen liittyvä oireita, mutta on olemassa myös paljon muita mahdollisia oireita. Muutokset voivat olla hankalasti havaittavissa sillä ne voivat ilmetä monesti pitkän ajan kuluessa ja voimistua huomaamatta, itsearvioinnin tukemiseksi on käytettävissä erilaisia itsearviointityökaluja. Osa oireista on normaaliin elämään kuuluvia ja itsestään ohittuvia, kun oireilla alkaa olemaan vaikutusta elämänlaatuun on tärkeä ymmärtää hakea itselleen riittävää apua. Yksikään avun hakeminen ei ole turha.

Apua voivat tarjota matalan kynnyksen palvelut esimerkiksi päivystyspuhelimet tai kohtaamispaikat tai netin kautta saatavat tietopankit ja chatit. Aina kuitenkaan nämä palvelut eivät ole riittäviä, vaan tarvitaan konkreettisia terveyspalveluita. Turun alueella opiskelijalle ensisijaisena yhteydenotto paikkana on arkena YTHS tai oma terveyskeskus. Ympärivuorokautista vastaanottoa tarjoaa TYKSn yhteispäivystys, josta löytyy mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistunut päivystysyksikkö, jonne on mahdollista hakeutua mihin vuorokaudenaikaan tahansa ilman lähetettä.

Alle on listattu linkkejä palveluihin, joista voit löytää tietoa tai apua sinua askarruttaviin kysymyksiin. Hyödyllisiä linkkejä opiskelijalle kohdan alta löydät lisää mielenterveyttä tukevia linkkejä.

Valtakunnallinen kriisipuhelin
Puh. 09 2525 0111
Kriisipuhelin tarjoaa välitöntä keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen.

Mielenterveystalo.fi​
Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja.

Nyyti ry
Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä valtakunnallinen yhdistys. Yhdistys tarjoaa monipuolista tietoa ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskeluarjessa jaksamiseen liittyvissä asioissa.

Sekasin-chat
Sekasin-chatissä voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät mielenterveyden ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Turun kriisikeskus
Turun kriisikeskus tarjoaa tukea ja apua kriisistä selviytymiseen. Kriisikeskuksen asiakkaaksi pääset ilman lähetettä ja käynnit ovat sinulle maksuttomia. Voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.

Tsemppari
Matalan kynnyksen palvelu, kohtaamispaikka, yksilötukea tai ryhmiä.

Omamieli.fi
OmaMieli-sivuston tarkoitus on antaa monikulttuuriselle yhteisölle enemmän tietoa mielenterveyden merkityksestä ja edistää hyvinvointia.

>> YTHS

>> Turun yhteispäivystys

>> Hyödyllisiä linkkejä opiskelijalle TYYn sivuilla