Olet täällä

Asuminen

Jaa +

Edullinen ja laadukas asuminen on opintojen sujuvuuden perusedellytys. Turussa opiskelijoille on tarjolla monipuolisia asumisvaihtoehtoja Turun ylioppilaskyläsäätiöltä sekä yksityiseltä puolelta.

Asunto Turusta

Asunnon etsiminen Turun seudulla kannattaa aloittaa ajoissa. Vaihtoehtoja ja asunnontarjoajia on paljon, kuten myös hakijoita. Ruuhkaisinta aikaa asunnonhaussa on lukukausien alussa, jolloin kannattaa käyttää montaa eri hakukanavaa. Uuden asunnon hankkimisen yhteydessä tulee muistaa monta asiaa. Tässä muistilista tärkeimmistä asioista:

  • Jos saat opintotukea, asumislisää tai yleistä asumistukea, ilmoita muutostasi myös Kelalle.
  • Tee muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin. Muuttoilmoituksen voit tehdä myös sähköisesti postin Internet-sivuilla verkkopankkitunnuksiesi avulla. Laki määrää, että muuttoilmoitus on tehtävä viikon kuluessa muutosta.
  • Muista kotivakuutus!
  • Tee uusi sähkösopimus uuteen asuntoosi. Muista kilpailuttaa sähkösi osoitteessa www.kilpailuttaja.fi.

Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS)

Ylioppilaskylän itäpuoli

TYY perusti vuonna 1966 Turun alueen opiskelijoiden asumisesta huolehtimaan Turun ylioppilaskyläsäätiön. Suuri osa Turkuun saapuvista opiskelijoista hakee asuntoa Turun ylioppilaskyläsäätiöltä eli TYSiltä. Turun ylioppilaskyläsäätiö on opiskelijan kannalta turvallinen ja helppo vaihtoehto: vuokrataso on opiskelijaystävällinen, vuokraehdot reiluja ja opiskelijan erityistarpeet on huomioitu asumispalveluissa. Asuntoa TYSiltä voi hakea opintojen missä tahansa vaiheessa, ja asumisoikeus TYSin asunnoissa on lähtökohtaisesti koko opiskeluajalle. TYS huomioi myös muutokset elämäntilanteessa ja asumistarpeissa, joten vaihtaminen asuntokohteiden välillä on tehty mahdollisimman joustavaksi. Vuokrasopimuksen voi tehdä joko toistaiseksi voimassaolevaksi tai määräaikaiseksi.

Asunnon hakeminen TYSin kautta onnistuu helpoiten etsimällä sopiva asunto TYSin nettisivuilta ja täyttämällä hakemus. Hakemuksen voi täyttää kolme kuukautta ennen asunnontarvetta. Yksiöiden jonotusajat ovat tyypillisesti yli vuoden mittaisia, mikäli hakijalla ei ole erityisiä (esim. terveydellisiä) syitä, jotka tulee huomioida. Asunnon saamisen nopeuttamiseksi kannattaa valita lomakkeesta kohta ”Kaikki asuntotarjoukset käy”.

Vapaiden markkinoiden vuokra-asunnot

Mikäli TYSin kautta asunnon saaminen ei onnistu, kannattaa myös hakea vuokra-asuntoa yksityiseltä puolelta. Yksityisten asuntojen hinnat ovat tyypillisesti kuitenkin TYSin asuntoja merkittävästi kalliimpia. Asuntoa voi hakea mm. seuraavien verkkosivustojen kautta:

Facebook-ryhmät ja -sivut

Mistä apua syksyn tilapäiseen asunnontarpeeseen?

Väliaikaiseen asunnontarpeeseen voi ratkaisua mm. seuraavista paikoista:

Usein ratkaisu tilapäiseen majoittumiseen löytyy ystävän, opiskelukaverin tai tuutorin sohvalta. Majoittamisen pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen ja molemminpuoliseen kunnioitukseen. Ennen majoittumista olisi hyvä, että majoittaja ja majoittuja sopisivat yhdessä pelisäännöistä. Tässä hyödyllinen lista, jonka avulla voitte yhdessä sopia majoittumisen säännöistä.

Hätämajoituksen periaatteet vakituiselle asukkaalle ja majoittujalle

Sopikaa yhdessä

  • kuinka pitkään majoitus kestää
  • mikä on käytäntö aterioiden, ruokatarpeiden ja muiden päivittäistavaroiden jakamisen suhteen
  • onko vieraalla käytössä oma avain tai millä tavalla kulkeminen asuntoon muuten hoidetaan
  • millainen melutaso asunnossa on ok (erityisesti ilta-aikaan)

Ohjeita väliaikaismajoituksen tarjoavalle:

Muista, että tarjoat väliaikaista majoitusta lähtökohtaisesti vapaaehtoisperiaatteella – et voi vaatia majoittujalta siitä erillistä korvausta, ellette keskenänne erikseen sovi.
Et ole kuitenkaan velvollinen tarjoamaan majoittujalle ruokaa tai muita päivittäishyödykkeitä
Ohjeista majoittujaa siitä, mistä hän löytää tarvitsemansa asiat asunnossa (esim. astiat).

Ohjeita majoittujalle:

Muista, että olet lyhytaikaisessa väliaikaismajoituksessa. Etsi aktiivisesti pysyvää asuntoa, ellei sinulla sellaista vielä ole tiedossa.
Huolehdi lähtökohtaisesti omista ruokatarpeistasi ja muista päivittäistavaroista (hammastahna, saippua ym.).
Kunnioita vakituisen asukkaan yksityisyyttä ja kotirauhaa. Pidä tavarasi hyvässä järjestyksessä.
Kysy, jos mieltäsi askarruttaa jokin asia asunnossa tai vaikka laitteiden käytössä

 

 
Image Credits:

Timo Kovala
TYS

 

Viimeksi päivitetty: 03.07.2017 klo 12:17