TURUN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA
uutiskirje vko 37/2022

Tässä uutiskirjeessä:

 • Alkusyksyn kestävät uutiset
 • Torisitsit 22.9. kauppatorin avajaisviikolla
 • Hae työelämälähettilääksi
 • Ahdistaako lukuvuoden alku? Kerro Ylelle
 • Campus International –kysely
 • Vaikuta seuraavan hallituksen nuoria koskevaan päätöksentekoon!
 • Kampuskappelin avoimet ovet
 • TOP-Säätiön stipendit sekä tieteen ja taiteen apurahat haettavissa 30.9.2022 mennessä
 • Mediamatka ry:n podcast-työpaja
 • Tuu tekee radioo? Turun wappuradio
 • Turun päivän tapahtumat 18.9.
 • Tapahtumat
 • Yliopiston sivuilta

 Alkusyksyn kestävät uutiset

Mitä kestävyyden eteen on tehty nyt syksyn alussa kampuksella? Valmistauduttu esimerkiksi toimintasuunnitelman tekoon ylioppilaskunnassa, kehitetty kestävää kampusarkea yliopistolla ja vietetty hävikkiviikkoa!

 Lue kestävät uutiset


Torisitsit 22.9. kauppatorin avajaisviikolla

Uutta kauppatoria on odotettu vuosia. Nyt opiskelijoiden on aika vallata lähes valmis tori ja näyttää, mistä opiskelijakulttuuri on tehty!

TYY järjestää osana Kauppatorin avajaisviikkoa kaikille korkeakouluopiskelijoille avoimet ilmaiset poikkitieteelliset Torisitsit yhteistyössä Turun kaupungin ja X-secin kanssa.

MITÄ: Kaikille opiskelijoille avoimet Torisitsit!
MISSÄ: Kauppatorilla
MILLOIN: 22.9. klo 18.00 – 21.30
MIKSI: Koska Kauppatorilla tavataan!
KUI PAL: Ilmane
ILMO: on auki osoitteessa 
https://link.webropolsurveys.com/S/4E17EF9588E82D34 ja sulkeutuu 19.9. klo 23.59

 

Lue lisää TorisitseistäHae työelämälähettilääksi!

Haluaisitko syventyä itsetuntemukseen ja työelämäasioihin? Työelämälähettiläänä pääset tarjoamaan vertaistukea muille opiskelijoille, sekä syventymään itsetuntemukseen ja työelämäasioihin.

Yliopiston työelämäpalvelut Rekry kouluttaa syksyn aikana työelämälähettiläitä kaikista tiedekunnista. Koulutuksessa työelämälähettiläät saavat tietoa alansa valmistuneiden sijoittumisesta työelämään, oppivat itsetuntemuksen merkityksestä työnhaussa sekä syventävät tietojaan osaamisesta ja työelämästä. Kevätlukukaudella työelämälähettiläät järjestävät vertaistukitapaamisia, joissa opiskelijat keskustelevat osaamisesta ja itsetuntemuksesta, sekä hahmottelevat omannäköisiä tulevaisuuden suunnitelmia.

Lisätietoja ja hakulomake täällä

Hae mukaan 25.9. mennessä!Ahdistaako lukuvuoden alku? Kerro Ylelle

 

Moni kokee kokee lukuvuoden alun stressaavana ja ahdistavana, mikä näkyy myös mielenterveyspalvelujen ruuhkautumisena.

Oletko sinä kokenut ahdistusta opiskelujen alettua? Miltä se tuntuu?


Kerro meille ajatuksiasi tällä lomakkeella.

Lisätietoja:
Miika Koskela, Yle

miika.koskela@yle.fi


Campus International -kysely

 

Opetushallitus etsii vastaajia kansainväliseen Campus International -kyselyyn, jossa selvitetään opiskeluaikaisten kokemusten vaikutusta henkilökohtaiseen kehitykseen, keskittyen erityisesti kansainvälistymiskokemuksiin. Kyselyyn etsitään vastaajaksi opiskelijoita, jotka opiskelevat alempaa tai ylempää tutkintoa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Campus International -kyselyssä on kysymyksiä taustatiedoista, luonteenpiirteistä, ja käytösmalleista. Kyselyssä pääsee samalla siis oppimaan itsestään.

 

Lisätietoa ja osallistumisohjeet:

suomeksi
på svenska
in English

 

Lisätietoa kyselystä: erasmus.korkeakoulutus@oph.fi

 Vaikuta seuraavan hallituksen nuoria koskevaan päätöksentekoon!

Suomen hallitus tekee suunnitelman, jossa määritellään tärkeimmät nuoria koskevat tavoitteet ja toimenpiteet tulevina vuosina. Suunnitelmaa kutsutaan valtioneuvoston nuorisopoliittiseksi ohjelmaksi (VANUPO). Nuoret halutaan ottaa mukaan suunnitelman valmisteluun ja arviointiin.

Kysymme opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä 13–25-vuotiailta nuorilta, mitä he pitävät tärkeänä. Mitä Suomen seuraavan hallituksen tulisi nuorten hyväksi tehdä? Kysely koostuu taustakysymyksistä ja kolmesta (3) sisältökysymyksestä. Kyselyyn vastaaminen kestää 5-10 minuuttia. Luethan kysymykset huolellisesti!

Vastauksia käytetään suunnitelman tekemiseen ja arviointiin ministeriössä, joten vastaamisella on todella merkitystä! Vastausaikaa on 14.10.2022 saakka. Kyselyn vastausten perusteella tullaan järjestämään syksyn 2022 aikana nuorten työpajoja, joissa nuorille tärkeitä aiheita käsitellään tarkemmin.

 

Linkki kyselyyn

Lisätietoa kuulemisesta löydät täältä


Kampuskappelin avoimet ovet

 

Kampuskappelilla on syksyn aikana Avoimet ovet pari kertaa kuukaudessa. Avoimien ovien aikana voi tulla tutustumaan kappeliin tai vaikka levähtämään hetkeksi. Tarjolla
kahvia ja teetä. Yliopistopappi on tavattavissa kappelilla Avointen ovien aikana.

Avoimet ovet 20.9., 29.9, 11.10, 25.10., 8.11., 22.11. & 13.13.

Avoimien ovien Facebook-tapahtuma


TOP-Säätiön stipendit sekä tieteen ja taiteen apurahat haettavissa 30.9.2022 mennessä

TOP-Säätiö tukee ja edistää tieteellistä tutkimustoimintaa sekä varsinaissuomalaista kulttuuria ja taidetta apurahojen muodossa. Lisäksi säätiö myöntää stipendejä lahjakkaiden opiskelijoiden tukemiseksi. Tällä hetkellä TOP-Säätiö ei rahoita lääketieteellistä tutkimusta.

 

Stipendejä myönnetään pääasiassa turkulaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opintojen alkuvaiheessa oleville 1. ja 2. vuoden opiskelijoille.

 

Tiedeapurahoja myönnetään pääasiassa turkulaisissa yliopistoissa tutkimusta tekeville jatko-opiskelijoille. Tiedeapurahoja myönnetään pääasiassa humanististen-, yhteiskunta-, luonnon-, oikeus- ja kauppatieteiden tukemiseen.

 

Taideapurahoja myönnetään pääasiassa Turun seudulla toimiville taiteen tekijöille ja toimijoille.

 

Stipendien ja apurahojen jakamisesta päätetään loka-marraskuussa säätiön hallituksen kokouksessa. Saajille ilmoitetaan päätöksestä sähköpostitse. Apurahan saajien on vuoden sisällä annettava säätiön hallitukselle kirjallinen selvitys apurahan käytöstä.

 

Haku avautuu keskiviikkona 24.8.2022 TOP-Säätiön nettisivuilla www.top-saatio.fi ja on auki 30.9.2022 saakka.

 

Lisätiedot:

TOP-Säätiön verkkosivut www.top-saatio.fi tai sähköposti top-saatio@op.fi

TOP-Säätiön asiamies Heidi Vanne, puh. 040 1730770

 


Mediamatka ry:n podcast-työpaja

Työpajat ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta.  Työpaja on maksuton.

 

Mediametka ry järjestää podcast-työpajan Turun pääkirjastolla loka-marraskuussa.

Työpajan aikataulut:

21.10. 16:30 - 18:30

28.10. 16:30 - 18:30

4.11.   16:30 - 18:30

11.11. 16:30 - 18:30

 

Työpajassa nuoret ja iäkkäät suunnittelevat ja toteuttavat ammattilaisen johdolla oman äänitallenteen eli podcastin. Podcast voi olla tavanomainen haastattelu, tietovisa, tai mikä tahansa muu äänellä tuotettava asia. Tärkeintä on, että tuomme kaksi sukupolvea lähemmäs toisiaan. Ryhmä suunnittelee, äänittää ja julkaisee podcastit yhdessä.

 

Ikärajat työpajaan ovat nuorilta 15-29 vuotta, ja ikääntyneiltä yli 65 vuotta.

 

Työpajat ovat matalan kynnyksen toimintaa, eli ne eivät vaadi teknistä osaamista tai aiempaa tietämystä mediasta. Pajoissa käytettävät laitteet tulevat kirjaston ja Mediametka ry:n puolesta.

 

Ilmoittaudu mukaan: johannes.repo@mediametka.fi, tai +358 40 350 6260 (ma-pe klo 10-16).


Tuu tekee radioo? Turun wappuradio

Haluaisitko päästä kulissien taakse? Kiinnostaisiko olla ihka aito toimituslainen? Nyt se nimittäin olisi mahdollista: Turun Wappuradio järjestää toiminnasta kiinnostuneille UUSIEN ILLAN maanantaina 19.9. klo 19 alkaen. Illassa käydään ytimekkään iskevä läpileikkaus siitä, mistä toimintamme koostuu ja miten me tätä Turun hulppeinta wappuradiota oikein tehdäänkään. Samalla pääset tutustumaan meidän tosi kivoihin nykyisiin toimituslaisiin!

Tapahtumapaikka: Proffan kellari, Iso kabinetti kello 19:00

Tapahtuman kesto: Noin tunti, minkä jälkeen luvassa viikkokokous, johon myös uudet voivat osallistua.

Luvassa on pienimuotoista tarjoilua. Ja mitäänhän osallistuminen ei maksa! Lisäksi kannattaa ihmeessä ottaa seurantaan meidän sometilit: IG ja FB @turunwappuradio, nettisivut www.turunwappuradio.com.


Turun päivän tapahtumat 18.9.

 

 

Turun päivän appro

 

Turun päivänä 18.9. korkeakouluopiskelijoilla on mahdollisuus tutustua opiskelukaupunkiinsa mukaansatempaavien approjen kautta!

Turun kaupunki kutsuu turkulaiset korkeakouluopiskelijat tutustumaan opiskelukaupunkiinsa Turun päivänä 18.9. maksuttomien approjen muodossa. Approilla kierretään eri Turun päivän tapahtumia rastikierroksen omaisesti ja kerätään karttaan leimoja. Leimallinen kartta vaihdetaan approjen päätteeksi hienoihin haalarimerkkeihin.

 

Toista kertaa järjestettävä appro on hauska ja mielenkiintoinen tapa tutustua Turkuun ja sen tarjontaan, sekä viettää Turun päivää ystävien kanssa. Approrasteja on lukuisia, ja ne kaikki ovat maksuttomia Turun päivän tapahtumia. Approrasteina toimivat muun muassa Turun museokeskuksen museot, Kaupungintalo, Turkuseuran Föripuoti ja Kakolanmäki.

 

Turun päivän approille ei ole ennakkoilmoittautumista, mutta approille mahtuu mukaan 800 ensimmäistä approkartan hakenutta korkeakouluopiskelijaa. Karttoja voi noutaa klo 10 eteenpäin Vanhalla Suurtorilla sijaitsevalta infopisteeltä. Appro on suunnattu korkeakouluopiskelijoille.

 

Approjen suoritusaika on klo 10–18, ja leimallisia karttoja vaihdetaan Suurtorin infopisteellä haalarimerkeiksi klo 18.45 asti. Appromerkin saamiseksi vaaditaan 6 leimaa. Approilla on myös mahdollisuus suorittaa kaksi eri leikkimielistä tutkintoa, junantuoman turkulaisen merkin saa 9 leimalla ja paljasjalkaisen turkulaisen merkin saa 12 leimalla. Näiden tutkintojen suorittamisella saa lunastettua myös legendaarisen ”Kiss my Turku” -haalarimerkin.

 

Ei ole väliä, oletko saapunut junalla Kupittaalle vai oletko syntynyt Heidekenissä, sillä jokainen voi olla paljasjalkane turkulaine! Kokoa siis oma ”Turkuseurasi”, laittakaa haalarit jalkaan ja lähtekää seikkailemaan keskelle Turkua!

 

Päivitetyt tiedot löydät Turun päivän appro 2022 -Facebook-tapahtumasivulta.

 

www.turku.fi/turun-paivan-appro


 

 

Posankka Race puhtaiden vesien puolesta – tule mukaan!

 

Turun päivänä 18.9. klo 14 jopa 4000 pientä kylpyposankkaa kisaa Aurajoessa puhtaampien vesistöjen puolesta. Adoptoi numeroitu kylpyposankka yksin tai yhdessä kaverien kanssa! Kymmenen nopeinta posankkaa palkitaan diplomein, ja voittajat saavat pitää omat kisaposankkansa.

 

Posankka Race on vauhdikas hyväntekeväisyystempaus, jonka järjestävät Turun oma kaupunkieläin Posankka ja ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry). Tapahtumalla halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta. Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan PSS ry:lle.

 

Kaikki voivat tulla kannustamaan posankkoja Aurajoen rannalle! Posankat starttaavat Kirjastosillalta klo 14.

 

Adoptoi kylpyposankka!

Turun päivää on vietetty vuodesta 1961 lähtien monipuolisella ohjelmalla koko Turun laajuudelta. Vuosittain syyskuun kolmantena sunnuntaina järjestetävä juhlapäivä tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa ympäri kaupunkia. 

Lue lisää ja katso kaikki Turun päivän tapahtumat täältä

 Tapahtumat

22.9. TorisitsitYliopiston sivuilta

  CampusSportin syyskausi käynnistynyt – tule kokeilemaan maksutta

Tule tutustumaan kirjastoon – avoimia kirjastokierroksia lokakuussa

Pyöräkadun rakennustyöt aiheuttavat tilapäisiä muutoksia Rehtorinpellonkadun liikennejärjestelyihin
 Yliopistolaisille tarjolla maksuttomia bussikyytejä Liedon Vanhalinnaan TYYn juhlanäyttelyynTurun yliopiston ylioppilaskunta
Ylioppilastalo A, 1. krs
Rehtorinpellonkatu 4 A
20500 Turku

tyy@utu.fi
p. 044 796 1067

Jos et halua enää jatkossa saada TYYn uutiskirjettä voit poistua TYYali-listalta oheisesta linkistä:
lists.utu.fi/mailman/listinfo/tyyali
Kirjoita sähköpostiosoitteesi sivun alalaidasta löytyvään kenttään ja toimi ohjeiden mukaan.

Turun yliopiston ylioppilaskunta noudattaa toiminnassaan sivulla
www.tyy.fi/tietosuoja
kuvattuja tietosuojakäytäntöjä.