Olet täällä

Lähde ehdolle syksyn edustajistovaaleissa

Jaa +

Lue selaimessa: http://ow.ly/O3EYi

Turun yliopiston ylioppilaskunnan seuraavat edustajistovaalit järjestetään syksyllä 3.11.- 4.11.2015 ja ennakkoäänestys 26.10.–29.10. Viralliset nettisivut on avattu osoitteessa www.tyy.fi/vaalit. Sivuilta löytyy mm. syksyn aikataulu ja yleistä informaatiota vaaleista.

Äänestys järjestetään sähköisesti. Äänestämään pääset muun muassa nettisivuille lisättävän linkin kautta.

Vaaleissa valitaan ylioppilaskunnan ylintä päätäntävaltaa käyttävä 41-jäseninen edustajisto kahden vuoden toimikaudeksi vuosille 2016 ja 2017. Vaalien teemana on ”Ei nukuta”, sillä nukkuvien äänestäjien määrä oli viime vaaleissa suuri. Ääntään käytti 35 % äänioikeutetuista, vaikka edustajiston päättämät ja ajamat asiat koskettavat jokaista Turun yliopiston opiskelijaa.

Edustajisto

Edustajisto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuussa. Edustajisto on kuin ylioppilaskunnan eduskunta. Siellä päätetään säännöistä, jäsenmaksun suuruudesta sekä sen käyttökohteista, hallituksen kokoonpanosta ja edunvalvonnan kohteista. Kuinka suuri TYYn jäsenmaksun pitäisi olla ja mitä palveluita TYYn pitäisi tarjota opiskelijoille? Entä mihin edunvalvonnassa pitäisi keskittyä? Äänestämällä voit vaikuttaa siihen ketkä ovat sinua koskevia päätöksiä tekemässä seuraavat kaksi vuotta.

Ehdolle edustajistoon?

Toinen tapa vaikuttaa ylioppilaskuntaan on asettuminen ehdolle vaaleissa. Jokainen Turun yliopiston ylioppilaskunnan jäsen eli TYYn jäsenmaksun maksanut voi asettua ehdolle vaaleissa. Kuitenkaan ehdokkaina eivät voi olla TYYn vakituiset työntekijät tai ylioppilaskunnan yritysten johtavassa asemassa olevat henkilöt. Ehdolle voi asettua useamman ehdokkaan muodostamassa vaaliliitossa tai vaaliliiton ulkopuolelta itsenäisenä ehdokkaana, mutta tarvittava äänimäärä läpipääsyyn on vaaliliitossa selvästi pienempi.

Ehdokkaaksi asettuminen vaatii ainoastaan ehdokasilmoituksen täyttämisen. Helpointa on ottaa suoraan yhteyttä jonkin vaaliliiton vaalipäällikköön, joka neuvoo lomakkeen täyttämisessä ja huolehtii sen toimittamisesta eteenpäin. Lomakkeen voi täyttää myös itse ja toimittaa sen haluamansa listan vaalipäällikölle. Itsenäiset ehdokkaat toimittavat lomakkeen suoraan TYYn kansliaan. Vaaliliittojen päälliköiden yhteystiedot löytyvät nettisivuilta www.tyy.fi/vaalit.

Vaaliliiton perustaminen?

Vaaliliiton voivat perustaa kaksi tai useampi ehdokas yhdessä. Vaaliliiton perustaminen siis edellyttää tietyn suuruisen porukan keräämistä ja vaaliliittolomakkeen täyttämistä. Tällä hetkellä edustajistossa on mukana 11 vaaliliittoa, mutta viime vaaleissa ehdolla oli 13 vaaliliittoa. Järjestöporukat, poliittisesti samalla tavalla ajattelevat tai vaikka kaveriporukat voivat perustaa yhdessä vaaliliiton. Jos pohdit vaaliliiton perustamista, niin kannattaa olla yhteydessä edustajistovaalikoordinaattoriin, joka vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiin.

Lisätietoja vaaleista, ehdokkuudesta ja vaaliliiton perustamisesta antaa TYYn edustajistovaalikoordinaattori Tuomas Dahlström tukrda@utu.fi tai 0449701491.

Miksi kannattaa lähteä mukaan?

"TYYssä opin perusasiat siitä, miten järjestöt ja ylioppilaskunta toimivat. TYY-ajoista jäi käteen kokous- ja esiintymiskokemuksen ohella esimerkiksi taito luoda verkostoja ja esittää asiansa ymmärrettävällä tavalla. Tärkeimpänä seikkana kuitenkin on se, että minusta tuli TYYläinen: sain mahtavan lauman ystäviä ja tuttuja ympärilleni, joiden ravitsevasta seurasta pääsen nauttimaan vielä nykyisinkin!"

Anna Mäkipää; TUOn edunvalvonta-asiantuntija
 

"Ehdokkuus edustajistovaaleissa on vienyt minua useisiin luottamustoimiin ja työtehtäviin ylioppilaskunnassa ja yliopistossa. Ylioppilaskunnan hallituksessa opin valtavasti vaikuttamisesta ja johtamisesta. Yliopiston hallituksessa tehtiin johtajarekrytointia ja 300 miljoonan euron budjetilla toimivan organisaation suuntaviivoja. Tällaiset kokemukset eivät todellakaan olleet mielessä edustajistovaalikampanjaa tehdessä, mutta ne eivät olisi kyllä myöskään toteutuneet, jos olisin kieltäytynyt ehdokkuudesta.

On mahtavaa työskennellä tärkeiden asioiden – opiskelijoiden hyvinvoinnin, koulutuksen tulevaisuuden ja aktiivisen järjestökentän kanssa ja toivon oman työni auttavan yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa. Samalla saan kuitenkin itse todella paljon: kokemusta esiintymisestä, budjetoinnista, johtamisesta, ja valtakunnallisesta vaikuttamisesta, onnistumisen tunteita hommien mennessä nappiin, hyviä yhteyksiä osaaviin tyyppeihin ympäri Suomen sekä tuntuman omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin. Kaikesta tästä kiitos kuuluu TYYlle, jonka toivon olevan etäisen hallinto-organisaation sijaan kiinnostava paikka kokeilla ja oppia omien kiinnostusten mukaan."

Rauli Elenius, TYYn pääsihteeri
 

Student Union Council Elections 2015

In the elections for the Student Union Council on 3rd and 4th November 2015 and 26th – 29th October 41 representatives will be chosen among the eligible members of the TYY to the Council of the Student Union of the University of Turku. The new Student Union Council will start its two-year term in January 2016.  The Council is the highest decision-making authority in the Student Union and it decides on what the Student Union will do in each of the two years while in office. It uses this power by determining how much money will be used and for what purposes. In other words, the Student Union Council approves the annual budget and decides what the Student Union will focus on during the year. During the year, the Student Union Council usually convenes once a month.

TYY members are eligible to be candidates in the elections. The easiest way to become a candidate is to contact one of the chiefs of coalitions. A coalition can be based on any common cause the candidates see fit. The best way to have an effect on the Student Union is to vote in the election or becoming a candidate. The English part of the web site will be published soon.

For more information, please contact TYY’s coordinator of council elections Tuomas Dahlström tukrda@utu.fi or 0449701491

Viimeksi päivitetty: 09.06.2015 klo 12:03