Sinisellä pohjalla vaalea teksti TYYn uutiset ja kummassakin ulkoreunassa puolikkaat pinkit siipisoihdut

TURUN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA
Uutiskirje 2
/2022

Sisältö:​

 • Äänestä aluevaaleissa!
 • Keltainen aika jatkuu TYYssä toistaiseksi
 • Yliopiston kirjastot auki rajoituksin
 • Hakua jatkettu: Hae tapahtumavapaaehtoiseksi juhlavuodelle 2022
 • Hellurei ja hellät tunteet, se ois Turun Wappuradio täsä
 • X-secin järjestyksenvalvojan peruskurssi kampanjahintaan
 • Kammion kirjoituskilpailu
 • Mentoriksi lukiolaiselle?
 • Päähaku lukuvuoden 2022-2023 vaihtopaikkoihin
 • Vuoden 2022 terveydenhoitomaksun voi maksaa nyt Kelalle
 • Yliopiston sivuilta
 • Tapahtumakalenteri

Äänestä aluevaaleissa!

Tammikuussa pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto.

Asuinpaikkasi määrittelee, minkä hyvinvointialueen ehdokasta voit äänestää. Hyvinvointialueita on 21. Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, koska Helsingissä sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta vastaa jatkossakin kaupunki. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei koske myöskään Ahvenanmaan maakuntaa.

Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

► Lue lisää: vaalit.fi/aluevaalit

Voit äänestää ennakkoon Yliopistonmäellä

Aluevaalien ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.–18.1. ja ulkomailla 12.–15.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022.

Turun yliopistolla voit äänestää ennakkoon Yliopistonmäellä Naturan-äänestyspisteellä.

 • 12.1.–14.1. kello 09.00–20.00
 • 15.1.–15.1. kello 10.00–17.00
 • 16.1.–16.1. kello 11.00–17.00
 • 17.1.–18.1. kello 09.00–20.00

Keltainen aika jatkuu TYYssä toistaiseksi

Koronavirustilanteen vuoksi suosittelemme opiskelijajärjestöjä välttämään kaikkien tilaisuuksien järjestämistä toistaiseksi.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisätiloissa ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Varsinais-Suomen alueella 15.1. asti henkilömäärästä riippumatta. Aluehallintovirasto on määrännyt suljettaviksi myös yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat, joita käytetään liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaan. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia. Tiedote aluehallintoviraston päätöksistä löytyy täältä: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928730

Monet opiskelijoiden kokoontumiset eivät ole yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia. TYY kuitenkin suosittelee edelleen välttämään myös yksityistilaisuuksien järjestämistä.

Suu-nenäsuojusta suositellaan käytettäväksi aina, kun ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa sekä sisä- että ulkotiloissa, kun riittävää etäisyyttä ei pystytä pitämään. Suositus koskee myös rokotettuja henkilöitä.

Lue lisää

Yliopiston kirjastot avattiin rajoituksin 10.1.2022 alkaen

Kirjaston kaikki kuusi kirjastoyksikköä Turussa sekä Opettajankoulutuslaitoksen kirjasto Raumalla avataan kulkuoikeudellisten yliopistolaisten käyttöön normaalein palveluajoin 10.1.2022. Kirjastojen opiskelutilat ja ryhmätyöhuoneet ovat käytössä toistaiseksi, kirjastojen 24/7-tilat ovat auki kulkuoikeuksien sallimina aikoina. Raision sanomalehti- ja pienpainatepalvelut palvelee asiakkaita etukäteisvarauksella. Ota yhteyttä kirjastoon sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@utu.fi, jos et kuulu yliopistoyhteisöön ja sinulla on kysymyksiä kirjaston aineistojen tai tilojen käytöstä tai omista lainoistasi.

Lue lisää

Hakua jatkettu: Hae tapahtumavapaaehtoiseksi juhlavuodelle 2022

Turun yliopiston ylioppilaskunta hakee tapahtumavapaaehtoisia 100. juhlavuoden kunniaksi avustamaan ikimuistoisen juhlavuoden toteuttamisessa. Juhlavuotena 2022 toteutamme traditiotapahtumia aikaisempaa suurempina tapahtumina ja lisäksi luomme uusia tapahtumakonsepteja. Tapahtumavapaaehtoisten avulla mahdollistamme tapahtumien sujuvan järjestämisen. Myös Porin ja Rauman kampuksien opiskelijat voivat hakea tapahtumavapaaehtoisiksi.

Haku päättyy 31. tammikuuta 2022 klo 23.59. Hakemukset tapahtumavapaaehtoisiksi toimitetaan TYYn nettisivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella.

Lue lisää

Hellurei ja hellät tunteet, se ois Turun Wappuradio täsä

Turun komein ja poikkitieteellisin opiskelijaradio tarjoilee taas tulevana vappuna timanttista ohjelmaa kellon ympäri. Lähetyksemme kuulutetaan radioaalloille 21.4.–30.4. sekä osoitteessa www.turunwappuradio.com että FM-taajuuksilla. Ohjelmakattauksesta tulee löytymään taas kaikenlaista kuunneltavaa kaikenlaiseen makuun, ja nyt juuri sinä pääset vaikuttamaan sisältöön hakemalla mukaan!

Ohjelmahaku on lähtenyt käyntiin 12.1. osoitteessa www.turunwappuradio.com. Ohjelmanpitäjänä pääset ihan itse suunnittelemaan ja vetämään radio-ohjelmaa yksin tai kaverisi kanssa. Ketä tahansa voi hakea mukaan tekemään mitä tahansa ohjelmaa, oli aiheena sitten 1900-luvun pukeutumistyylit, Suomen presidenttien viiksien kaarevuus, Louhinnan ABC, tai mitä mielen syövereistä ikinä löytyykään. Wappuradio tarjoaa juontajakoulutuksen ennen lähetystä sekä tarvittavat radiolaitteistot ja tuottajan. Haku päättyy 31.1.2021 kello 23:59, ala siis jo suunnittelemaan ohjelmaasi!

Jos pelkkä ohjelman tekeminen ei riitä, vaan sinua kiinnostaa päästä tekemään esimerkiksi Wappuradion tekniikkaa tai markkinointia, tule mukaan toimituksen kokoukseen! Seuraavan kokouksen aika ja paikka löytyvät aina osoitteesta www.turunwappuradio.com/lisatietoja.  

HUOMIO OPISKELIJAT

Loistava mahdollisuus hankkia lyhyellä koulutuksella valmis ammatti, josta hyödyt myös opiskelujen ohessa.
Koulutuksen jälkeen voit työskennellä mm. tapahtumissa, festivaaleilla, ravintoloissa ja risteilijöillä.

KAMPANJAHINTAAN 150€ (ovh 225€)
Vaihtoehtoisesti voit suorittaa koulutuksen rekrykoulutuksena sisältäen lyhyen (8h) työharjoittelun, jolloin koulutus on sinulle ilmainen.

► Tarkemmat aikataulut ja tiedot löydät: https://ilmoittaudu.xsec.fi/event/xaWWp?t%5BN011q%5D

Ilmoittaudu 30.1.2022 mennessä. Kurssin toteutuksessa noudatetaan viranomaisohjeita ja tarvittaessa osa toteutetaan etäkoulutuksena. Kurssilla on maskisuositus. Hyvää alkanutta vuotta ja tervetuloa koulutukseen!

Kammion kirjoituskilpailu

Miltä tuntuu, kun rupi lähtee? Entä, kun lika irtoaa pinnasta tai ikkunat ovat keväällä puhtaan kiiltävät? Kun lima lähtee kurkusta, ja korvat aukeavat lukosta? Mitä ajattelet, kun aurinko sulattaa loskan pois pihalta? Kerro se meille! 

Luovan kirjoittamisen oppiaineyhdistys Kammio ry:n perinteinen kirjoituskilpailu alkaa, ja haemme tekstejä teemalla kevätsiivous, puhtaus ja lika. Kilpailun parhaista teksteistä koostetaan antologia, jonka Kammio julkaisee ensi keväänä. Kilpailuun toivotaan ensisijaisesti proosaa, mutta olemme kiinnostuneita myös lyriikasta. 

Kilpailu on avoinna kaikille Turun yliopiston entisille ja nykyisille opiskelijoille sekä työntekijöille. Osallistujan ei tarvitse opiskella luovaa kirjoittamista tai olla Kammion jäsen. Myös avoimen yliopiston opiskelijat saavat osallistua kilpailuun. Tekstin enimmäispituus on 10 liuskaa, fontti Times New Roman tai vastaava, fonttikoko 12, riviväli 1,5 ja marginaalit 2 cm sivun joka laidalla. Teksti tulee lähettää Word-tiedostona. Ylipitkät kilpailutyöt hylätään.

Tekstien viimeinen palautuspäivä on ystävänpäivänä 14.2.2022 osoitteeseen kammion.antologia@gmail.com. Tähän sähköpostiin voit myös olla yhteydessä, mikäli kilpailuun liittyen herää jotakin kysyttävää. Luemme tekstit anonyymisti, joten kirjoita tekstitiedostoosi nimimerkki. Kirjoita lisäksi sähköpostiviestiisi nimi, nimimerkki ja sähköpostiosoite. Parhaista teksteistä annetaan yksilöity palaute, ja valittuja tekstejä hiotaan tarvittaessa edelleen. Antologiassa voi esiintyä joko omalla nimellä tai nimimerkillä.

Lue lisää

Mentoriksi lukiolaiselle?

Kiinnostaisiko sinua lähteä mukaan mentorointiohjelmaan, jossa korkeakouluopiskelijat mentoroivat lukiolaisia? Sinulla on korkeakouluopiskelijana valtavasti kokemusta ja osaamista, jota moni nykyinen lukiolainen kaipaisi tuekseen. Haluaisitko toimia tukena yhdelle nuorelle lukiolaiselle? Nyt sinulla on mahdollisuus ilmoittautua mentoriksi keväälle 2022. Mentorina toimimisesta saa arvokasta kokemusta mm. työelämää ajatellen sekä aitoa auttamisen iloa.

Hae mukaan ohjelmaan lähettämällä yhteystietosi #rajatontyöelämä-lukiohankkeen projektipäällikkö Henna Haaralle osoitteeseen henna.haara@ylojarvi.fi sekä laita mukaan lyhyt kertomus siitä, miksi haluaisit toimia mentorina. Lisätietoja ohjelmasta voit myös kysellä Hennalta. Lähde rohkeasti mukaan uuteen haasteeseen!

​Päähaku lukuvuoden 2022-2023 vaihtopaikkoihin

Päähaku vaihtoon lukuvuodelle 2022-2023 aukeaa maanantaina 13.12.2021. Haussa ovat syksyn 2022, kevään 2023 ja koko lukuvuoden 2022-2023 vaihtopaikat. Vaihtoon voi hakea Eurooppaan, Venäjälle, Pohjoismaihin, Aasiaan, Pohjois-Amerikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan, Australiaan ja Afrikkaan.

Haku tapahtuu sähköisesti SoleMove-järjestelmässä. Hakulomake sulkeutuu 20.1.2022 klo 23.59. Tämän jälkeen hakemuksia ei voi enää jättää.   

Lue lisää

Vuoden 2022 terveydenhoitomaksun voi maksaa nyt Kelalle

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2022. Koko kalenterivuoden eli kevät- ja syyslukukauden 2022 maksun voi maksaa kerralla. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti. Maksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin opiskelija on ilmoittautunut läsnä olevaksi. Kevätlukukauden terveydenhoitomaksu pitää maksaa viimeistään 31.1., jos opiskelija on siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Terveydenhoitomaksun voi maksaa OmaKelassa. Jos se ei ole mahdollista esimerkiksi siksi, että opiskelijalla ei ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, maksun voi maksaa tilisiirtona. Kelan verkkosivuilla on ohjeet, miten terveydenhoitomaksu maksetaan.

Lue lisää

► Lähiopetukseen palataan heti kun mahdollista – yliopisto keltaisen koronavalomallin tasolla

► Vastaa liikkuvuuskyselyyn – voit voittaa Interrail-lipun!

► Aluevaalien ennakkoäänestys Naturan aulassa 12. -18.1.2022

► Katso tulevat tapahtumat TYYn tapahtumakalenterista

Muista tapahtumiin osallistuessasi hyvä käsihygienia ja turvavälit. Käytä tarvittaessa kasvomaskia. Älä osallistu tapahtumiin sairaana. 

Turun yliopiston ylioppilaskunta
Ylioppilastalo A, 1. krs
Rehtorinpellonkatu 4 A
20500 Turku

tyy@utu.fi
p. 044 796 1067

Jos et halua enää jatkossa saada TYYn uutiskirjettä voit poistua TYYali-listalta oheisesta linkistä:
lists.utu.fi/mailman/listinfo/tyyali
Kirjoita sähköpostiosoitteesi sivun alalaidasta löytyvään kenttään ja toimi ohjeiden mukaan.

Turun yliopiston ylioppilaskunta noudattaa toiminnassaan sivulla
www.tyy.fi/tietosuoja
kuvattuja tietosuojakäytäntöjä.