Olet täällä

Jalostavaa seurustelua ja yhteisöllisyyttä

Petra Peltonen | 24.05.2022

Tänä vuonna vietetään Turun yliopiston ylioppilaskunnan 100-vuotisjuhlavuotta. Ylioppilaskunta perustettiin vuonna 1922, jolloin sen tarkoitukseksi kirjattiin toverihengen luominen, isänmaallisten ja tieteellisten harjoitusten edistäminen sekä jalostavan seurustelun ja hyvän järjestyksen ylläpito.

TYY on ollut jo sata vuotta osa Turun yliopistoyhteisöä ja laajemmin ympäröivää yhteiskuntaa. Valvomme, edistämme ja vahvistamme opiskelijoiden asemaa, jotta opiskelu Turun yliopistossa olisi laadukasta, sujuvaa ja hauskaa – eli parasta mahdollista.

Jo juhlavuoden suunnitteluvaiheessa oli selvää, että poikkeuksellisten vuosien jälkeen haluamme juhlavuonna osoittaa yhteisöllisyyden hyvinvointia tukevan voiman. Koronakriisi on vaikuttanut merkittävästi opiskelijoiden jaksamiseen, yhteisöllisyyteen ja katukuvassakin näkyvään opiskelijakulttuuriin. Siksi tarjoamme opiskelijoille tapoja kohdata toisensa sekä mahdollisuuksia luoda yhdessä parempaa tulevaisuutta ja oman näköistä toimintaa.

Kävi kuitenkin niin, että korona vaikutti myös meidän juhlavuotemme alkuun, eikä talvella ollut vielä mahdollisuutta juhlia ja kohdata sankoin joukoin. Lopulta maaliskuun lopussa saimme kuitenkin virallisesti avattua juhlavuoden, kun yliopiston kanssa yhteistyössä Turun Yliopistonmäellä järjestetty TYYlikäs Satanen keräsi yhteen parituhatta opiskelijaa, alumnia ja kaupunkilaista. Yliopistonmäki ei ole koskaan näyttänyt kauniimmalta kuin tuona iltana, jolloin opiskelijoiden ankeat vuodet tuntuivat viimein olevan takana päin.

Toinen opiskelijaelämän klassikko koitti heti kuukautta myöhemmin. Vappuna noin kymmenentuhatta turkulaista osallistui parin vuoden tauon jälkeen ylioppilaskunnan järjestämään vappuaaton lakitustilaisuuteen Taidemuseonmäellä. Monelle opiskelijalle kyseessä oli ensimmäinen kunnollinen opiskelijavappu, pitkän kaavan mukaan. Vappu todella nousi tuhkista ja levitti siipensä entiseen loistoonsa!

Ylioppilaskunta ja opiskelijayhteisö ovat aina olleet vuorovaikutuksessa ympäröivään yhteiskuntaan ja myös rakentaneet sitä. TYY100 on juhlavuosi paitsi nykyisille Turun yliopiston opiskelijoille, mutta myös kaikille entisille TYYläisille ja korkeakoulukaupunkien asukkaille. Olemme pyrkineet luomaan juhlavuodelle monipuolisen ohjelmiston, joka puhuttelee kaikkia ensimmäisen vuoden opiskelijasta ylioppilaskunnan varttuneempiin ystäviin.

Loppukesästä Liedon Vanhalinnassa avataan Turun Yliopistosäätiön suosiollisella avustuksella järjestettävä ylioppilaskunnan juhlanäyttely. Juhlavuosi näkyy myös lukuvuoden avajaisissa syyskuun alussa, kun perinteinen lukuvuoden aloitustilaisuus levittäytyy kohti kaupunkia ja turkulaisia.

Julkistamme syksyllä myös ylioppilaskunnan satavuotishistoriateoksen, joka kuvaa monipuolisesti turkulaisen opiskelijaelämän eri puolia koko sadan vuoden ajalta.

Juhlavuosi huipentuu Logomossa lauantaina 12. marraskuuta järjestettäviin vuosijuhliin.

Toivon jokaisen sydämeltään TYYläisen löytävän juhlavuoden ohjelmistosta mielenkiintoista sisältöä. Nähdään juhlahumussa!

Pääsihteeri
Petra Peltonen